Search
Close this search box.

Kulturna veljača: Split nudi predstave za svačiji ukus

Događanja
ajme_portal_post

Split u veljači donosi niz scenskih doživljaja koji će zadovoljiti ukuse svih generacija i ljubitelje različitih žanrova. Od klasičnih drama do suvremenih komedija, bogat kulturni program će svima iz Splita (i okolice) skratiti hladne dane. Donosimo vam popis predstava koje ovaj mjesec možete pogledati u Splitu.

Karneval životinja

3./10./17.2.2024. U 11:00 Hrvatski dom Split 
lutkarska predstava

Karneval životinja skladatelja Camille Saint-Saënsa je duhovita glazbena suita od četrnaest stavaka od kojih je svaki posvećen određenoj životinji ili grupi životinja. U ovoj je predstavi redatelj htio ogoliti kazalište i scensku glazbu do same srži pa je postavio svaki od tih stavaka ili životinja u različitu vrstu kazališta i žanrovske glume, naravno uz poštivanje originalne skladbe. U ovih četrdeset i pet minuta, četiri talentirana glumca i jedan izvrstan klavirist će vam prikazati na duhovit i zabavan način Karneval životinja kakvog još niste vidjeli.

Nije pas beštija

16./17./24.2.2024. U 19:00 Gradsko kazalište lutaka Split 
Miljenko Smoje

U Smojinim Pasjim noveletama povezanost i ljubav između njega i Šarka ,,ušla je u zapisnik”, a sad i na kazališnim daskama rekonstruiramo njihove šetnje, dogodovštine i dijaloge u kojima Šarko, zahvaljujući svemu što je Smoje o njemu napisao, vodi glavnu riječ u evociranju zajedničkih uspomena. To je puno više od pasjeg života na koji je bio osuđen dok mu se životni put nije isprepleo s piščevim.

SALTO ANIMATO – opera za tijelo u pet činova

2.2.2024. U 20:00 GKM/Teatrin 
Nastasja Štefanić i Filipa Bavčević

Inspirirajući se komedijama francuskog književnika najpoznatijeg pod imenom Beaumarchais, odnosno konkretnije njegovom komedijom Figarova svadba ili Ludi dan,koja je između ostalog poslužila kao temelj Mozartovoj operi Figarov pir, težnja je bila propitati bez kojih to sastavnih elemenata opera buffa ne može, a zatim i rekombinacijom tih elemenata graditi vlastiti izvedbeni materijal. Ekvivalent opernoj izvedbi koju karakteriziraju snaga, ali i istovremena lakoća koja proizlazi iz visokog stupnja virtuoznosti, dovela je do poigravanja s idejom maksimuma – kako izvedbenih tako i tjelesnih, unutar kojih se forme tijela prepuštaju konstantnim izmjenama kroz činove kroz koje se poigrava s opernim konvencijama i značenjima te se tako gradi vlastiti narativ u otklonu od originala. 

Disco Baba

9.2.2024. U 20:00 GKM/Teatrin 
Arijana Čulina

Mono komedija DISCO BABA napisana je već prepoznatljivim rukopisom Arijane Čuline. Monologe kroz koje na njezin komičan i iskren način progovara o starenju, muškarcima, djeci, ženama koje svim sredstvima nastoje sačuvati mladost, susjedama, samopomoći, presijeca poznatim hitovima 80-ih koji su obilježili njezinu mladost. Riječi pjesama su na komičan način prilagođene tekstu tako da cijela predstava još više ima naglasak na satiri s kabaretskim štihom. 

Cabaret Splićanke

14.2.2024. U 20:00 GKM/Teatrin
Ivan Leo Lemo

Cabaret ‘Splićanke’ je omnibus od pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije s pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom u koreografiji svjetski poznatog Lea Mujića. Predstava satirizira i ironizira mane današnjeg Splita i Dalmacije u kojima će se mnogi prepoznati.

Sladoled

19.2.2024. U 20:00 GKM/Teatrin
Miro Gavran

Ova komedija prikazuje život sa svim njegovim usponima i padovima popraćen suzama i smijehom, duhovitim komentarima i glumačkim transformacijama za pamćenje. Ana Vilenica i Mladena Gavran donose vam Sladoled – predstavu za sve generacije!

Tako nam Bog pomogao

21./22.2.2024. U 20:00 GKM/Teatrin 
Hrvoje Korbar

Hrvoje Korbar prema motivima knjige SummaAtheologiae Borisa Dežulovića.
Koja je tajna posebne veze između hrvatskog naroda i Svevišnjeg? Što je potrebno za ulazak u raj? Kakav je odnos Svemogućeg Oca i njegovog Sina? I što će nam ovog Božića poručiti Blažena Djevica Marija? Na ova, i mnoga druga pitanja, na pozornici će pokušati odgovoriti glumci Stipe Jelaska, Stipe Radoja i Donat Zeko.   

Slučaj Mademoiselle Dupin

3.2.2024. U 20:00; 5./15./16./17.2.2024. U 19:30  HNK Split
Edgar Allan Poe

Predstava “Slučaj Mademoiselle Dupin” nastaje kolažiranjem nekoliko kratkih priča Edgara Allana Poea, s naglaskom na dramatizacije dviju iz serije detektivskih priča “Umorstva u Rue de Morgue”, “Ukradeno pismo” te motivima iz kratke priče “Crni mačak”. Priče povezuje lik detektiva Augusta Dupina čija je uloga u predstavi povjerena ženi pa je junakinja predstave, u produkciji HNK Split, režiji Natalije Manojlović i dramatizaciji Ivane Vuković, detektivka Mademoiselle Dupin.

Romeo i Julija

7.2.2024. U 19:30 HNK Split
S. Prokofjev, A. Piotrovski, L. Lavrovski, S. Radlov
gostovanje HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

Svjetski poznata plesačka zvijezda Jiří Bubeníček koreografirao je balet u suradnji s Riječkim simfonijskim orkestrom te Hrvatskom i Talijanskom dramom riječkog HNK, a prema konceptu i u dramaturgiji što ih je osmislio sa svojom suprugom Nadinom Cojocaru koja potpisuje i kostimografiju. Iza njih je dugi period istraživanja, puno ideja i misli i mnogo uložene energije u umjetničke kreacije što će publiku iz svakog kuta gledališta, uz „izbrušenu” plesačku, glazbenu, i glumačku interpretaciju, cjelovito povesti u svijet mržnje zavađenih obitelji i ljubavi najzaljubljenijeg para u povijesti.

Čarobna frula

9.2.2024. U 19:30; 10.2.2024. U 18:00  HNK Split
W.A.Mozart
Koprodukcija HNK Split i UMAS

U izvedbi ansambala Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split i Umjetničke akademije u Splitu uživat ćemo u adaptiranoj, skraćenoj verziji vječnog Mozartovog klasika, jedne od najvećih opera ikad skladanih. Potraga za istinom i mudrošću, ljubavlju i prosvjetljenjem zaogrnuta je u formu bajkovite fantastike. Čarobna frula koja princu Taminu služi da ga izbavi iz nevolja simbol je umjetnosti, glazbe koja djeluje na osjećaje, tješi, jača i mijenja duševna stanja u procesu preobrazbe čovjeka kroz brojna iskušenja koje mora proći na putu od kraljevstva noći do kraljevstva svjetla i čovječnosti.

Crvena voda

12./13.2.2024. U 19:30 HNK Split
Jurica Pavičić

“Crvena voda” priča je o nestanku sedamnaestogodišnje djevojke koja je iščezla jedne rujanske subote godine 1989., nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja – pad jednog sistema, društvene promjene i rat – zasjenjuju nestanak djevojke koji pada u zaborav. Obitelj – otac, majka i brat blizanac – jedini su koji i dalje traže nestalu Silvu. “Crvena voda” proteže se kroz 27 godina, prateći daljnji usud ljudi upletenih u nestanak, od ukućana, osumnjičenih, pa do inspektora komunističke milicije. Kroz njihove sudbine roman zahvaća tri desetljeća života u Hrvatskoj.

Mi tu samo spavamo

8.2.2024. U 20:00 Dvorana Lora

Satirična komedija “Mi tu samo spavamo” na duhovit način spaja različite generacije i različite životne priče – bivšeg direktora propalog u privatizaciji, bivšu tajnicu – zviždačicu, samohranog oca te ilegalnu mladu poduzetnicu koja želi pošteno zarađivati.Dvoje beskućnika, Ksenija Marinković i Duško Valentić, uvjerit će vas da je sve teškoće ovoga svijeta najbolje izokrenuti iz zbilje i svemu tome dobro se nasmijati. A kad njihov san prekinu Nadia Cvitanović, mlada poduzetnica, te Robert Kurbaša, koji igra tri različite uloge: policajca, samohranog oca i glazbenika, priča dobiva neočekivani obrat. Briljantna igra ovih izvrsnih glumaca pokazat će vam da je moguće zadržati ljudskost i nadu usprokos i unatoč svemu.

Kad udari južina

19.2.2024. U 20:00 Dvorana Lora

Mimi i Gita najbolje su prijateljice u svojim ranim tridesetima, poput sestara, ali njihovo dugogodišnje poznanstvo sad je već pred velikim izazovima jer su se u njihove živote uvukli neki novi trenuci prikrivanja istine, brutalne (ne)iskrenosti, čak i ljubomore. Gita je flegmatična i pomalo razmažena bogatašica koja dane krati upijajući mudrosti Žuži Jelinek i smišljajući najgore scenarije koji se mogu dogoditi njezinoj ljubavnoj vezi, a Mimi je neurotična žena bez dlake na jeziku, a koja ne može kroz dan bez cigarete i alkohola.

Mimi dolazi Giti otkriti novost u svom životu, ali ono što je trebalo biti rečeno u nekoliko riječi pretvara se u urnebesnu i emotivnu ‘igru bez granica’ u kojoj svaka krije svoje adute. Hoće li njihovo prijateljstvo preživjeti? Je li zaista uvijek najvažnije biti u pravu? I koliko će cigareta Mimi popušiti prije nego tenzije između nje i Gite doslovno eksplodiraju? Sve to otkriva ova nova komedija o dvije mlade žene pred raljama života, a u kojoj će se i publika sigurno prepoznati i dobro nasmijati. 

Who the f*** is Biba?

29.2.2024. U 20:00 Dvorana Lora

Je li ovo komična drama? Ili dramatična komedija? Nije bitno jer su Sara i Ante završili kod bračne savjetnice samo dva tjedna nakon svadbe. Imaju problema.
Kakvih? Dovoljno velikih da na medeni mjesec na Palma de Mallorcu sigurno neće ići, a u pokušaju reanimiranja svježeg bračnog statusa morat će pretresti vlastitu intimu, “grijehe” svojih kumova, neke bivše ljubavi i prokleto dugu listu uzvanika.
U kojem su to trenutku mladom paru konci iskliznuli iz ruku – pitanje je na koje će poznati glumci Slavko Sobin i Petra Kurtela tražiti odgovore.
Hoće li ružičasta biti službena boja vjenčanja, ima li tetka Manda iz Biševa i dalje najbolju travaricu, zašto je na svadbu došla ona štraca Antonija i, na koncu, who the fu*k is Biba?!

Dođi gola na večeru

24.2.2024. U 20:00 Dvorana Lora 

“Dođi gola na večeru“ ljubavna je priča o prevari i vrtlogu laži iz kojeg se sve teže ispetljati. Svaka nova laž gradi višu kulu od karata koja se na kraju mora raspasti. Ova zapetljana situacija likovima donosi tragediju, a gledateljima smijeh i vrhunsku komediju.

Sexperiment – BIS comedy Stand Up Show

22.2.2024. U 20:00 Dvorana Lora
Nova predstava BIS comedy ekipe “Sexperiment”.

Da prostite, pričati ćemo o seksu. O tome kako se seksamo, vodimo ljubav, kada se rijetko posreći, kakve sočne tajne čuvamo i kako smo se sve osramotili – a jesmo i previše puta.
Nastupaju Marko Dejanović, Tin Sedlar, Hrvoje Krmelić i Admir Šećkanović. 

Dame biraju

1./2.2.2024. U 20:00 Dvorana Lora 

Riječ je o uprizorenju poznatog hita Full monty – Skidajte se do kraja – u kojoj igraju petorica veličanstvenih – trenutno najtraženijih sarajevskih glumaca.
Predstava govori o besposlenim mladićima koji u životu imaju višak slobodnog vremena, a kako bi to promijenili pronalaze oglas u novinama za stripere u jednom noćnom klubu.
Mladići prihvate taj izazov i počnu mukotrpno vježbati sa trenericom, do vrhunca predstave kada se publika u kazalištu pretvara u publiku noćnog kluba.
Pored neprestano napete situacije koju nam predstava donosi i smijeha do suza u komičnim situacijama, poseban začin daju plesne točke. Vrhunac predstave je završna koreografija pred samo skidanja glumaca “do kraja“ na opće zadovoljstvo publike.

Baka ima dečka?!

3.2.2024. U 20:00 Dvorana Lora 

Predstava ‘Baka ima dečka?!’, 80 minuta vrhunske satire i necenzurirane zabave. Asim Ugljen i Miro Čabraja već su na probama istaknuli kako su kroz ove uloge istražili i vlastite granice. Naime, u ulogama prevaranta Tome i hohštaplera s jedne strane te niza humorno-perverznih gospođa (Ksenije, Mire i Matilde) u zreloj dobi s druge strane, ova predstava svakog tjera na preispitivanje – što zapravo tražimo u životu i od života. Namijenjena je prije svega odrasloj publici, parovima, užoj i široj obitelji, a ponajviše samcima koji i koje se pitaju ‘ima li ljubav više uopće smisla’? Kako se voli čak i nakon zrele dobi, u kakvom su odnosu požuda i korist, a u kakvom prevara i fatalnost, odgovorit će vam naši junaci. Nemojte ih propustiti!

Tere i Luce

9./10.2.2024. U 20:00 Dvorana Lora

Tere i Luce“ je urnebesna crna komedija, a ujedno i kazališni krimić s Anjom Šovagović Despot i Natašom Janjić Medančić u glavnim ulogama.
Žanrovski bogata, pitka i intrigantna u sadržaju, visprena u dijalogu i prepoznatjiva u likovima, „Tere i Luce“ govori o nama danas, zabavlja nas i pruža nam ogledalo.
Sve počinje jednog kišnog jutra koje je trebalo biti obično, kao i sva prije njega, ali to je jutro zauvijek promijenilo njihove živote. Tere i Luce donose tešku odluku.
Dobrodošli u triler komediju koja postavlja pitanje: A što biste Vi učinili?

Žena moga muža

20.2.2024. U 20:00 Dvorana Lora

Split će ugostiti jedinstvenu komediju mentaliteta, autorsku predstavu Saše Pantića ”Žena moga muža” u kojem gledatelji prate zgode i nezgode jednog muža te njegove dvije žene.
Na pozornici su glumci Marko Jovičić, Jelica Kovačević i Dragana Sudžuk a glazbena podloga djelo je sastava Djura i Mornari. I bez otkrivanja radnje, dovoljno je samo istaknuti zaplet svo troje glavnih likova koji žive u sreći, slozi i neznanju .

Udavače

23.2.2024. U 20:30 Dvorana Lora 

Kazališni hit “UDAVAČE” britkim humorom baca svjetla reflektora na moderna vjenčanja i propitkuje široku lepezu različitih svadbi kakve niste mogli ni zamisliti, kao i razloge koji pojedince dovode do sudbonosnog DA. Od neobičnog romskog vjenčanja, vjenčanja luckaste bakice u Las Vegasu pa sve do svadbe iz koristi radi financijskog poticaja OPG-a, čak petnaest šarolikih likova iz svakodnevnog života koji je uvijek pun (ne)ugodnih iznenađenja utjelovljuje izvrstan glumački trio- Matea Elezović Brdar, Jan Kerekeš i Erna Rudnički -donoseći hipnotizirajuću magiju kazališta koja će vas zabaviti i zamisliti. Matko Elezović ovim je tekstom opet dokazao zašto je jedan od najizvođenijih hrvatskih komediografa.

Oči Uoči Zgospod’non

15.2.2024. U 20:00 Dvorana Lora
Komedija KUD-a Bleke i Konji “Oči Uoči Zgospod’non”.

Radnja predstave govori o uzvišenom trenutku smrti, kada glavni lik svima dobro poznati Ričard dolazi kod sv. Petra na suočavanje sa Bogom raspravljajući o svojim životnim grijesima.
Omiljeni zadarski glumac i performer Enio Meštrović autor je predstave u kojoj ujedno i igra lik svog već sada kultnog alter ega – Ričarda, a uz njega u predstavi nastupaju i glume Dragan Veselić, Gordana Hleb i Marko Grabber.


Ako vas više zanimaju neka druga događanja u Splitu, pogledajte popis na ovom linku.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Za Praznik rada svi u Komižu na prvi Dječji festival – Kalanko

U Splitu se ovog četvrtka održava treća mini PR konferencija

Događanja

Panel kreativnosti i menadžmenta u Solinu

Događanja