Search
Close this search box.

Premijera dječje predstave “Dankovo srce” u GKL Split oduševila publiku

Događanja

ajme_portal_post

Premijera dječje predstave “Dankovo srce” u režiji Jure Radnića, održana 28. lipnja u Gradskom kazalištu lutaka Split, oduševila je publiku. Ova predstava donosi čarobnu priču inspiriranu motivima “Legende o Danku” koja tematizira hrabrost i odlučnost glavnog junaka, dječaka Danka.

Dankovo srce: Priča o hrabrosti i svjetlu

“Dankovo srce” prati avanturu dječaka Danka koji živi u u izmišljenoj zemlji u kojoj vlada Mrak. Prije predstave uputite vaše mališane da je pozornica obavijena tamom, kako bi se dočarao svijet Mraka u kojem Danko živi.

Nitko u Dankovom plemenu ne vjeruje da Dan uopće postoji. Bez vjere u Svjetlo, pleme se drži za poznati mrak, nesposobno zamisliti svijet izvan tame. Danko se mora suočiti sa skepticizmom i strahom svog plemena, dok pokušava dokazati da svjetlo nije samo iluzija već stvarna mogućnost koja može donijeti spas i promjenu.

Jednog dana, Danko se odvaži pronaći Svjetlo. U pratnji cijelog plemena, Danko kreće na put prepun izazova i prepreka. Kroz jednostavna, ali uzbudljiva scenska rješenja, predstava prikazuje simboličnu borbu između svjetla i tame. Ni najmlađima nije promaklo da jedno malo srce može potaknuti velike promjene.

– Zašto samo on ima srce? Kako to da drugi nisu dobili srce da vide svjetlo? U mraku je strašno, ja bi tražio svjetlo. – kaže petogodišnji Oliver. Baš je za pet i više godina predviđena ova, nešto zrelija, predstava koja je trajala 45 minuta te bila zanimljiva i roditeljima.

Talentirani kreativni tim i glumačka postava

Glumačku postavu čine talentirani mladi glumci: Stipe Gugić u ulozi Danka, Andrea Majica kao Tamara, Branimir Rakić kao Vrač, Justina Vojaković-Fingler kao Klarisa, Stipe Jelaska kao Žiž, Petar Salečić kao Mark i Milena Blažanović kao Nera. Njihove izvedbe donijele su živost i emociju u priču Valentine i Luke Mavretića.

Redatelj Jure Radnić, zajedno sa scenografima Karmen Telišman, Helenom Bacinger Škrlec i reGalerijom, stvorio je magičan svijet koji je oduševio mladu publiku. Kostimografkinja Sonja Obradović i skladatelj Tvrtko Hopek pridonijeli su vizualnom i zvučnom ugođaju predstave, dok su oblikovatelji tona i svjetla, Franko Perić i Lucijan Roki, dodatno pojačali scensku atmosferu. Bruna Bebić, suradnica za scenski govor, pobrinula se za kvalitetnu izvedbu dijaloga.

Donoseći magiju, avanturu i važnu poruku o hrabrosti i nadi premijera “Dankovog srca” označila je sjajan početak ljetne kazališne sezone. Nakon premijere predstava će igrati u sklopu 11. Ljetnog kazališta za djecu, 1. i 2. srpnja u 20 sati u Gradskom kazalištu lutaka Split.

Ljetno kazalište za djecu

Revija “Ljetno kazalište za djecu” već jedanaestu godinu zaredom okuplja male i velike ljubitelje kazališta. Ove godine, Gradsko kazalište lutaka Split pripremilo je pet predstava koje će se izvoditi u dvorani kazališta svakog dana u 20 sati. Reviju otvara predstava “Dankovo srce“, koja se ponovno prikazuje 1. i 2. srpnja.

U srijedu, 3. srpnja na sceni igraju „Pričaoničari“, prema tekstu Siniše Novkovića. Dvoje smiješnih mađioničara, relativno neuspješnih u svojim mađioničarskim vještinama, pričaju priču uz pomoć publike i iz nje izvlače bitne pouke. Četvrtak, 4. srpnja, program nastavlja predstava „Reci AAA…“ – Mali lav i veliki strah, u režiji Branimira Rakića, a prema tekstu Branka Ružića. Recenziju ove predstave možete pročitati OVDJE.

Već idućeg dana, 5. srpnja, igra predstava „Maca Papučarica“, a koja je nastala prema motivima istoimene priče Ele Peroci. Ovo je priča o neurednoj djeci i njihovim preurednim roditeljima, priča o igri i o jednoj maloj tajni koju samo mace znaju. Zadnjeg dana, 6. srpnja na sceni GKL-a kazališna sezona 2023/2024 završava s predstavom „Nije pas beštija“, u režiji Gorana Golovka. O predstavi za nešto stariju djecu i odrasle pisali smo OVDJE.

nije-pas-bestija

Raspored predstava:

Ponedjeljak, 1. srpanj u 20 h – “Dankovo srce” (5+)
Utorak, 2. srpanj u 20 h – “Dankovo srce” (5+)
Srijeda, 3. srpanj u 20 h – “Pričaoničari” (3+)
Četvrtak, 4. srpanj u 20 h – “Reci AAA… – Mali lav i veliki strah” (3+)
Petak, 5. srpanj u 20 h – “Maca Papučarica” (3+)
Subota, 6. srpnja u 20 h – “Maca Papučarica” (3+)

Cijena ulaznice za sve predstave je 4,00 €, osim za predstavu “Nije pas beštija” za koju je cijena 7,00 €. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta.

Za više informacija o predstavama, rasporedu i mogućnostima rezervacije i kupnje ulaznica, posjetite službene stranice Gradskog kazališta lutaka Split na www.gkl-split.hr.

Foto: Jelena Popić

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Preporuka za srpanj: ljeto u Domu mladih

Događanja

“100 lica trogirskih razglednica” u Muzeju grada Trogira

Događanja

Ovog se tjedna održava sedmo izdanje Thrill Blues Festivala

Događanja