Search
Close this search box.

“Priče iz šešira 4”

Događanja
ajme_portal_post

O Meštrovićevu boravku u Parizu

15. veljače u Galeriji Meštrović

U organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića, uz podršku Turističke zajednice grada Splita, Pričaonice za djecu „Priče iz šešira“ donose u Galeriju Meštrović još jednu zanimljivu priču. Ovoga puta, 15. veljače s početkom u 14:30 sati, pripovjedačica Jasmina Aleksandra Žiljak tehnikom Kamishibai kazališta pripovijeda o Meštrovićevom boravku u Parizu i otkriva koji je šešir kod Meštrovića obilježio ovo razdoblje.

Meštrovićevu parišku fazu obilježava odlazak u Pariz iz Beča početkom 1908. godine gdje odlazi sa suprugom Ružom i mlađim bratom Petrom i boravak do 1910. godine. Ovaj period označava ključnu prekretnicu u Meštrovićevom stvaralaštvu, gdje je u atelijeru na Montparnasseu stvorio 50-ak monumentalnih skulptura za projekt Vidovdanskog hrama, iako taj projekt nikada nije bio realiziran. Skulpture su nadahnute nacionalnom i mitskom tematikom, ostavljajući neizbrisiv trag u povijesti umjetnosti.

Pričaonica za djecu temelji se na četvrtom izdanju „Priče iz šešira“ pod nazivom „Ivan Meštrović u Parizu“, autorice scenarija i teksta Maje Šeparović Palada, te ilustratorice Monike Meglić. Knjiga, objavljena 2023. godine, dostupna je u muzejskoj trgovini u Galerije Meštrović.

Nakon pripovjedačkog dijela, muzejska pedagoginja Iris Marinović će sudionike programa provesti kroz postav Galerije Meštrović, pružajući im uvid u proces nastanka umjetničkih djela na primjeru Ivana Meštrovića.

„Priče iz šešira“ dio su pedagoških aktivnosti Muzeja Ivana Meštrovića, s ciljem približavanja umjetnosti i kulture publici od najranije dobi. Program, interaktivan i prilagođen djeci, potiče aktivno sudjelovanje malih posjetitelja. U protekle tri izvedbe sudjelovalo je više od 100 djece.

Ostale radionice pisanja ili pričanja za djecu možete potražiti ovdje.

Program je namijenjen predškolskoj i školskoj dobi djece, a ulaz je slobodan uz prethodnu najavu dolaska na e-mail: iris.marinovic@mestrovic.hr.

Doživite umjetnost kroz dječje oči i kroz priče koje iz šešira oživljavaju velikane poput Ivana Meštrovića.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

U zagrebačku Arenu stižu najpoznatiji svjetski DJ-evi na STEREOSONIC

Događanja

Kolesterol kod djece: Zdrave navike od najranije dobi značajno smanjuju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila

Događanja