Pronašli smo savršen panettone: tradicija, prepoznatljivost i Zrno Soli

Advent

ajme_portal_post

Panettone je jedan od najpoznatijih božićnih kolača koji potječe iz Italije, a njegovo ime dolazi od talijanske riječi “panetto”, što znači “kruh“. Ovaj specifični kolač ima bogatu povijest koja seže unatrag nekoliko stoljeća, a danas se jede kao blagdanska slastica u mnogim zemljama diljem svijeta.

Priča o božićnom kolaču

Prema popularnoj legendi, panettone je nastao u Milanu tijekom srednjeg vijeka. Priča kaže da je u jednom od milanskih dvora kralj imao veliku gozbu i da je pekar, kako bi impresionirao kraljevsku obitelj, odlučio ispeći kolač od brašna koje je ostalo nakon pripreme kruha. Pomiješao je sastojke, uključujući jaja, šećer, grožđice i kandirano voće, te stvorio povijesnu verziju panettonea. Tijekom vremena, ovaj kolač je evoluirao i prilagođavao se različitim regijama i ukusima. Ipak, uvijek je zadržao svoju prepoznatljivu strukturu i okus.

Kako prepoznati dobar panettone

U svakom većem supermarketu možete primjetiti kutije sa panettone. Iako su kutije najčešće predivne, to ne znači da je i kolač takav. Nažalost, često se razočaramo jer, umjesto bogatstva okusa, iz trgovine donesemo nešto što završi u smeću.

Kako ne bi bacali novac, pronašli smo za vas savršen panettone koji će zadovoljiti ljubitelje ove delicije.

U Splitu, panettone dobiva poseban značaj zahvaljujući restoranu Zrno Soli. Ove godine Splićani mogu uživati u njihovom božićnom kolaču na koji su iznimno ponosni. Otkrivaju nam kako za pripremu koriste tradicionalan, ali jedinstven recept. Sastojci se pomno biraju i to oni najbolje kvalitete. Neki od sastojaka za ovaj panettone, osim onih osnovnih poput pšeničnog brašna, maslaca, žumanjaka, kandiranih naranči, su i bademovo i lješnjakovo brašno te kiselo tijesto.

Umjesto obične vode, vodu koju koriste za izradu obogaćuju s domaćim pečenim limunima i vanilijom s Madagaskara

Naranče koje kandiraju su domaće, pomno odabrane i sačuvane, a i sam način kandiranja je drugačiji od standardnog i nagllašavaju kako su i u tome posebni.

I za kraj, umjesto “table” čokolade, za punjenje koriste ganache od tri vrste visoko kvalitetne čokolade

“Kakav bi to bio mediteranski Panettone da za kraj ne stavimo i zrno cvijeta soli i po koju kapljicu najboljeg extra djevičanskog maslinovog ulja.”- otkriva nam vlasnik Ivo Vrdoljak.

Ono što njihov Panettone čini posebnim, osim pomno biranih sastojaka, je i posebna pažnja prilikom procesa pripreme, koji traje minimalno tri dana. Iz tog razloga njihova proizvodnja je mala i ograničenih količina. 

Svoj božićni kolač su nazvali Panettone LTD Edition – Panettone Barbara. S ponosom nosi ime po zlatnoj Barbari Matić, koja se ovog ljeta diči i olimpijskim zlatom, a kratko nakon toga je postala prvi “brand Ambassador” Zrno Soli.

Kao što Barbara osvaja medalje, tako i ovaj Panettone osvaja nepca.

Ako i vi ovih blagdana želite uživati u kvalitetnom božićnom kolaču nazovite Zrno Soli i naručite ga. Samo požurite jer su količine ograničene!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
ajme-logo-zeleni

NAJNOVIJI ČLANCI

Otkrijte savršenu torbu za moderne mame

Lifestyle

Fire and Stone: prvi webshop koji donosi tradiciju turskog Peshtemala u Hrvatsku

Lifestyle

Tata je uvijek tu

Lifestyle