Search
Close this search box.

Putovanje kroz Jeruzalem i Betlehem: Iskustvo izraelskog i palestinskog prostora

Putovanja

ajme_portal_post

Nedavna događanja podsjetila su me na naše putovanje kroz Jeruzalem i Betlehem. Mjesta gdje se prožimaju povijest, kultura i duhovnost, ili bi barem trebala. U nastavku, podijelit ću s vama moje dojmove i zapažanja sa ovog putovanja.

Jeruzalem – grad s nevjerojatnom poviješću i neviđenom gužvom

Jeruzalem je grad s izvanrednim arheološkim i povijesnim lokalitetima, naseljen ljudima iz cijelog svijeta, a njegova povijest seže tri tisuće godina unatrag. U nastavku, otkrijte s nama atrakcije koje smo doživjeli, gdje se stvarnost isprepliće s mitom.

Crkva Svetog Groba (The Church of the Holy Sepulcher)

Crkva Svetog Groba u Jeruzalemu predstavlja jedno od najsvetijih mjesta u kršćanskom svijetu. Smještena je na mjestu gdje se vjeruje da je Isus Krist bio raspet, umro i ukopan te da je kasnije uskrsnuo. Očekivala da dolazimo u mjesto duhovnosti i mira, međutim doživljaj je bio apsolutno suprotan. Horde posjetitelja se guraju, gaze jedni preko drugih, a sve kako bi doživjeli duboko emotivan trenutak. Jedna starija gospođa je piskutala na nas i na kraju me gurnula.

Muslimanska četvrt tržnica (Muslim Quarter Market)

Šetnja kroz Muslimansku četvrt tržnicu u Jeruzalemu pruža autentično iskustvo lokalnog života i kulture. Ovo živopisno područje prepuno je uskih uličica, štandova s raznovrsnim proizvodima, mirisima začina te živopisnim bojama tkanina. Posjetitelji imaju priliku kušati lokalne specijalitete, pregovarati s prodavačima i osjetiti pulsiranje svakodnevnog života. Osim trgovine, ovdje se mogu pronaći i brojne znamenitosti, poput džamija i kulturnih centara, koji dodatno obogaćuju iskustvo posjeta ovoj autentičnoj četvrti.

Zid plača (The Western Wall)

Zapadni zid, poznat i kao Zid plača, predstavlja najsvetije mjesto u židovskoj vjeri. To je preostali zid Herodova hrama, koji je bio uništen, a prema vjerovanju Židova, ovo je mjesto najbliže Svetinji svetinja. Posjetitelji često pristižu kako bi molili, stavljali poruke u pukotine zida te doživjeli duhovnu snagu ovog mjesta. Atmosfera oko Zapadnog zida posebno je uznemirujuća. Mnoštvo vojnika, detektori metala i mitraljezi s kojima se tu i tamo pogledate oči u oči, stvara neprijatnu tenziju koja nekako sužava duhovni prostor.

Putovanje preko Palestinske granice: Betlehem

Udaljen otprilike 30 minuta vožnje od Jeruzalema, Betlehem je Palestinski grad, što znači da smo morali prijeći Palestinsku granicu. Betlehem nas je dočekao kao oaza mira. Skromnost ljudi i dojam poniznosti zamijenili su napetost Jeruzalema. Putovanje preko Palestinske granice pod kontrolom Izraelske vojske dodatno je naglasilo kontraste u atmosferi. Vodiči traže od vas da budete mirni i ne privlačite pozornost na sebe na granici koju čuva Izraelska vojska.

Crkva Rođenja (Church of the Nativity)

U Betlehemu smo posjetili Crkvu Rođenja, koja je pod zajedničkim nadzorom triju kršćanskih denominacija: Armenske, Grkokatoličke i Rimokatoličke. Mjesto gdje se vjeruje da je Isus rođen smješteno je ispod same crkve, a označeno je 14-točkastom srebrnom zvijezdom. Red za vidjeti zvijezdu je velik, al nismo ga preskočili.

Svjesna teške stvarnosti ratnih sukoba i neizvjesnosti koja obavija Palestinu, osjećam duboku tugu. Nadajmo se da će budućnost donijeti mir i stabilnost ovim krajevima. Možda će se jednog dana pružiti prilika da se ponovno susretnemo s tim svetim prostorima i doživimo ih u njihovom punom sjaju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Ovog se tjedna održava sedmo izdanje Thrill Blues Festivala

Događanja

U Karlovcu možete pogledati izložbu kakve nema nigdje u svijetu!

Putovanja

Experience Report: Tree Elements Resort

Putovanja