Search
Close this search box.

Radosno putovanje: otkrivamo za vas prednosti hidroterapije za bebe

Zdravlje

ajme_portal_post

Kako hidroterapija potiče pravilan rast i razvoj kod beba?

 

Nedavno smo posjetili Sonju Buzov, savjetnicu za dojenje, postpartum doulu i instruktoricu masaže za bebe, kako bismo istražili s njom svijet hidroterapije za najmlađe članove obitelji. Prvo što saznajemo od Sonje, nakon par minuta razgovora, je činjenica da ne pričamo o SPA tretmanu za bebe, nego o pravoj i pravcatoj terapiji vodom – hidroterapija za bebe potiče pravilan rast i razvoj, donosi mnogo benefita i isto toliko osmijeha. Hidroterapija omogućuje bebama da se slobodno kreću u vodi, poboljšava ravnotežu i koordinaciju, ali bebama pruža i bogato senzorno iskustvo. Također, pozitivno djeluje na probleme s grčevima, probavom i refluksom, a bebe nakon tretmana spavaju mirnije, duže i u fazi su sna koja im je neophodna za normalni razvoj.

Sonja, koja se ističe svojim angažmanom u edukaciji budućih majki putem projekta @radosno_putovanje, gdje dijeli svoje stručno znanje o dojenju i postpartumu, ističe nam i važnost i dodira (masaže) za bebe. Dodir je za bebe jednako važan kao i hrana i piće. Masaža jača vezu između roditelja i djeteta, stimulira razvoj različitih sustava unutra bebinog tijela, ublažava bolove, a kontaktom kože na kožu bebe i mame, oslobađa se velika količina oksitocina koji se naziva i hormon ljubavi.

“Hidroterapija za bebe nije samo uživanje u vodi, već pružanje iskustva topline, sigurnosti, ali i istraživanja”, naglašava Sonja. “U mjesecima nakon rođenja, pružiti im mogućnost da se kreću, istražuju i uče o svom tijelu u novom prostoru je od ključne važnosti. Prva godina je godina najintenzivnijeg rasta i razvoja beba, a posebno se razvija dio mozga koji je zaslužan za usvajanje novih motoričkih vještina.”

“Svaki dolazak, bućkanje, prolijevanje, osmijeh… prilika je za rast, razvoj, zabavu, ali i kvalitetno provedeno vrijeme”, dodaje naša sugovornica. “Samo jednom prolazite s bebom kroz prvu godinu. Iako je to vrijeme u kojem nije sve cvijeće i proljeće jer i roditelji s bebom prolaze kroz sve izazove od postpartumu do skokova u razvoju i izbijanja zubića, rezultati pravilnog usvajanja i prolaženja kroz sve razvojne faze su tu zauvijek.”

Hidroterapija za bebe nije samo korisna za fizički razvoj, već i za emocionalno povezivanje između roditelja i djeteta. “Dolazak na hidroterapiju i masažu pruža kvalitetno provedeno vrijeme za roditelje i bebu”, objašnjava nam Sonja. Za mamu i bebu je njihova međusobna povezanost, njihov zaštitni faktor, ali je odnos kao i svaki drugi. U njega treba uložiti vremena, strpljenja i ljubavi.

Hidroterapija se odvija u sigurnom okruženju. “Temperatura vode u kadici je pažljivo kontrolirana, u vodi nema pročišćivača kao inače u bazenima, a kolutovi su sigurni za korištenje. Bebe su u mogućnosti izvoditi pokrete koje ne bi mogle na suhom, a voda nježno oblikuje i jača njihove mišiće.” ističe Sonja.

Inače bivša trenerica plivanja, kroz osmijeh nam govori ovako: “Kadica za hidroterapiju je moj bazen u malom, poticaj bebi za sve ono što je čeka, pomoć roditeljima za lakše nošenje s izazovima prve godine”.

Ako razmišljate o hidroterapiji za bebe, Sonja Buzov nudi stručno vođenje i podršku kako bi iskustvo bilo sigurno i ugodno za najmlađe, ali i njihove roditelje. Svoj termin možete rezervirati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Ove sastojke SPF krema trebamo izbjegavati

Zdravlje

Centar HOLOS: Novi pogled na zdravlje

Zdravlje

Emolijentno ulje za tuširanje koje osvaja vašu kožu već nakon prvog tuširanja

Zdravlje