Search
Close this search box.

Renovacija stana korak po korak

Uradi sam
ajme_portal_post

Da bi započeli renovaciju stana, potrebno je napraviti plan i raspored radova, odrediti budžet i pronaći pouzdane radnike ili izvođače radova. Prvo, trebate definirati što točno želite postići renovacijom, te početi s prikupljanjem ideja i inspiracije. Zatim, trebate napraviti detaljan plan radova i rasporediti ih u faze. Nakon toga, trebate odrediti budžet i pronaći pouzdane radnike ili izvođače radova. Budući da renovacija stana može biti zahtjevan i skup projekt, važno je da radite s pouzdanim stručnjacima i da se dobro pripremite na ovo gore.

Kako izgleda projektiranje?

Projektiranje kompletne renovacije stana obično uključuje nekoliko koraka. Uloga arhitekta je da vodi projekt, daje stručne savjete i koordinira radove.  

Analiza postojećeg stanja: u ovoj fazi arhitekt pregledava postojeći stan, analizira njegovu strukturu i funkcionalnost te definira potrebe i želje klijenta.

Izrada konceptualnog rješenja: u ovoj fazi arhitekt priprema prvi konceptualni prijedlog rješenja za renoviranje stana, uključujući promjene u rasporedu prostorija, prozora, vrata, itd.

Izrada projekta: u ovoj fazi arhitekt izrađuje detaljni projekt renovacije, uključujući planove, projekte instalacija, projekte elektroinstalacija, projekte vodoinstalacija, projekte grijanja, projekte klimatizacije, itd.

Izrada projekta za graditeljstvo: u ovoj fazi arhitekt izrađuje projekte koji se odnose na graditeljstvo, kao što je primjerice rušenje određenih zidova ili spuštanje stropa.

Izrada projekta za opremanje: u ovoj fazi arhitekt izrađuje projekte koji se odnose na opremanje stana, kao što su projekti kuhinje, projekti kupatila, projekti namještaja, itd.

Izrada projekta za okoliš: u ovoj fazi arhitekt izrađuje projekte koji se odnose na okoliš, kao što su projekti zelenila, projekti osvjetljenja, projekti zvučne izolacije, itd.

Izrada projekta za energetsku efikasnost: u ovoj fazi arhitekt izrađuje projekte koji se odnose na energetsku efikasnost, kao što su projekti izolacije, projekti solarnih panela, projekti toplinske pumpe, itd.

Nadzor radova: u ovoj fazi arhitekt prati radove na terenu i provjerava da li se radovi izvode prema projektu.

Izvođači radova ili adaptacija ključ u ruke?

Izbor između samostalnog biranja majstora ili pronalaženja tvrtke koja radi adaptaciju stana po principu ‘’ključ u ruke’’ ovisi o vašim potrebama i željama.


Prednosti samostalnog biranja majstora su:

 • Imate više kontrole nad radovima i mogućnost da odaberete stručnjake za pojedine radove
 • Mogućnost da se usporedi cijena i kvaliteta radove različitih izvođača
 • Ušteda novca, jer ne plaćate posrednike ili dodatne troškove tvrtke koja radi ključ u ruke
 • Mane samostalnog biranja majstora su:
 • Više vremena potrebno za traženje i pregled stručnjaka
 • Više napora potrebno za koordinaciju radova i komunikaciju s različitim izvođačima
 • Rizik od neuspjeha ili problema s radovima ako se ne odabere dobar izvođač.


Prednosti pronalaženja tvrtke koja radi adaptaciju stana ključ u ruke su:

 • Manje napora potrebno za koordinaciju radova i komunikaciju s različitim izvođačima
 • Manje rizika od neuspjeha ili problema s radovima, jer tvrtka koja radi ključ u ruke odgovara za kvalitetu radova
 • Više garancija i jamstava za radove
 • Mane pronalaženja tvrtke koja radi adaptaciju stana ključ u ruke su:
 • Viši troškovi, jer plaćate posrednike ili dodatne troškove tvrtke koja radi ključ u ruke
 • Manja kontrola nad radovima i manja mogućnost da odaberete stručnjake za pojedine radove
 • Manja ušteda novca.

Oba načina imaju svoje prednosti i mane, stoga je važno da pažljivo razmislite o svom budžetu, vremenu, ciljevima i potrebama te da odaberete ono što najbolje odgovara vašim potrebama.

Demontaža

Demontaža prilikom adaptacije stana je proces uklanjanja postojećih elemenata ili materijala iz stana kako bi se mogli izvesti radovi renovacije. To su na primjer:

 • Uklanjanje starih podova: pločice, parket, laminat itd.
 • Uklanjanje starih zidnih obloga, kao što su tapete, boje, gipsane ploče itd.
 • Uklanjanje starih vodoinstalacija, kao što su cijevi, kupatilski elementi, kuhinjski elementi itd.
 • Uklanjanje starih elektroinstalacija, kao što su utičnice, prekidači, svjetiljke itd.
 • Uklanjanje starih prozora i vrata.

Demontaža se obično provodi prije izvođenja radova renovacije, kako bi se osiguralo da se postojeći elementi ili materijali mogu zamijeniti novima. Demontaža se može izvesti samostalno ili se može angažirati stručna tvrtka za demontažu.

Demontaža zahtijeva preciznost i stručnost, kako bi se osiguralo da se ne oštete postojeće strukture ili instalacije stana, te da se materijali pravilno odvoje za recikliranje ili odlaganje.

Kako bi se spriječila šteta i osiguralo sigurno radno okruženje, potrebno je da se pridržavate sigurnosnih propisa i standarda, te da se koriste odgovarajući alati i oprema za demontažu.

Građevinski radovi

Da bi započeli građevinske radove prilikom renovacije stana, potrebno je napraviti plan i raspored radova, odrediti budžet i pronaći pouzdane radnike ili izvođače radova.

Izvode se radovi kao što su rušenje, zidanje, žbukanje, postavljanje podova, pločica, itd.

Prilikom izvođenja radova važno je paziti na sljedeće:

 • Osigurati sigurno radno okruženje
 • Pridržavati se sigurnosnih propisa i standarda
 • Koristiti odgovarajuće alate i opremu
 • Koordinirati radove s drugim stručnjacima (npr. električar, instalater, itd.)
 • Osigurati da se radovi izvode prema projektu i da se koriste odgovarajući materijali
 • Pratiti napredak radova i provjeravati kvalitetu radova
 • Osigurati da se radovi izvode u rokovima i unutar budžeta.

Prednosti i nedostaci namještaja po mjeri

Namještaj po mjeri izrađen je prema specifičnim mjerama i zahtjevima, što omogućuje prilagodbu prostoru i dizajnu vašeg stana.
Namještaj po mjeri obično se izrađuje od kvalitetnih materijala i s preciznošću, što osigurava dugotrajnost i izdržljivost. Omogućuje da se stvori jedinstveni dizajn koji odgovara vašem stilu i ukusu. Takav namještaj može se prilagoditi vašim potrebama i potrebama prostora, što osigurava bolju funkcionalnost i iskorištenost prostora.
Važno je napomenuti da postoje i neki nedostaci. Namještaj po mjeri obično je skuplji od standardnog namještaja zbog individualnog pristupa i kvalitetnih materijala.
Izrada namještaja po mjeri može potrajati duže od kupovine standardnog namještaja, što može utjecati na rokove renovacije.

Organiziranje prostora

Organizacija prostora nakon renovacije stana je važan korak kako bi se osiguralo da se prostor iskoristi na najbolji način i da se stvari lako pronađu. To može uključivati dodatne ormare i police, različite pretince i pomagala, kao i klasične organizatore za stvari.
Organizatori su pomagala koja se koriste za poboljšanje organizacije i pohranjivanja stvari. Oni se mogu koristiti u različitim prostorima, poput kuhinje, kupatila, spavaće sobe i radne sobe.
Stvari koje se svakodnevno koriste, poput deterdženata, četkica za zube, itd. mogu se pohraniti u ladice i ormare u kupatilu ili u blizini kuhinje.
Obavezno dobro razmisliti o potrebama i o tome kako će se koristiti prostor te se prilagoditi njima.
Organizatori za kuhinju: Ovi organizatori se koriste za pohranu posuđa, hrane i kuhinjskih pomagala. Mogu se koristiti za pohranu tave, posuda, čaša, tanjura, itd.

Detalji čine razliku

Detalji su ono što čini razliku u uređenju stana, jer oni daju stanu osobnost i jedinstvenost. Oni također pomažu u stvaranju ugodnog i urednog okoline.
Boje su važan detalj u uređenju stana, jer one mogu utjecati na raspoloženje i atmosferu. Izbor boja za zidove, namještaj i tekstilne predmete može pružiti toplinu i udobnost ili hladnoću i svježinu.
Tekstilni detalji, kao što su jastuci, prekrivke za namještaj i tepisi, mogu pružiti dodatnu teksturu i boju u prostoru. Također mogu pružiti udobnost i toplinu.
Raspored svjetla i izbor svjetiljki može utjecati na atmosferu i raspoloženje u prostoru. Mogu se koristiti različiti izvori svjetlosti, kao što su unutarnja svjetla, podne i zidne svjetiljke, svjetla u okviru slika, itd.
Dekoracijski detalji, kao što su slike, vaze, figurice, itd. mogu dati osobnost i jedinstvenost prostoru te pružiti estetsku vrijednost i stvoriti ugodnu atmosferu.
Uključivanje biljaka i prirodnih materijala, kao što su drvo, kamen, keramika, u uređenje stana, pruža dodatnu teksturu i boju te osnažuje vezu sa prirodom.
Svi ti detalji, koji se koriste u kombinaciji mogu stvoriti jedinstven i ugodan ambijent u vašem stanu. Bitno je dobro razmisliti o svakom detalju i odabrati onaj koji najbolje odgovara vašem stilu i potrebama.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living

Uskrsne DIY dekoracije – Inspiracija Instagram kreativki

Uradi sam

Naučile smo izraditi uskrsni vijenac: Radionica by Lalisia decor

Događanja