Search
Close this search box.

Spektakularan prvi DONUT na Poljudu

Događanja

ajme_portal_post

Nedjelja rezervirana za međunarodno DONUT Split natjecanje

Red brzine, red vrućine, odlične zabave i novih iskustava – tako bi najbolje mogli opisati prvi dan automoto eventa DONUT Split koji se prvi put održao na Poljudu!

Nacionalno DONUT natjecanje u driftu

Danas su se u driftu natjecali domaći vozači. Pobjeda je otišla Ivi Znaoru, jednom od favorita nacionalnog natjecanja. Znaor je izjavio kako se drift u Hrvatskoj, zahvaljujući DONUTU, podiže na novu razinu. Impresivne rezultate postigli su i Marko Brdek, koji je zauzeo drugo mjesto, te Toni Munivrana, koji je bio treći.

Favorit natjecanja, Adrian Petričević koji ove godine ima uspješan niz na natjecanjima iza sebe, još ujutro nam je rekao da ima problema na automobilu. Čini se da su ga ti izazovi na autu, koji je napravio uz pomoć YouTube kanala, koštali prolaska u TOP 4.

Taxi Drift za sve sudionike

Oni željni drifta mogli su na vožnju u drift taxiju u pratnji Erika Jankovića, profesionalnog slovenskog vozača. Ta će mogućnost biti dostupna posjetiteljima i u nedjelju od 9h do 13.30h po cijeni od 30 eura!

Uz kolegice s Dalmatinskog portala, Katarinu Smolić @katasplakata, te moge druge i naša redakcija se provozala s drift taxijem. Ovo je način na koji Erik prikuplja sredstva za njegov automobil, što nam je normalno podržati.

– Kratko traje, ja bi opet! – požalio se Oliver, naš petogodišnjak koji je bio hrabriji od nekih odraslih.

– Ovo je bilo moje prvo ovakvo iskustvo i baš sam se oduševila! Bilo me malo strah jer nisam neki adrenalinski tip. Ali kad sam se provozala prvi put, bilo mi je prekratko i morala sam još jedanput, a doći ću i sutra! Oduševljena sam cijelim projektom i drago mi je da Hrvatska i Split imaju event ovakvog tipa! – uzbuđeno je rekla Katarina.

Vožnju drift taxijem isprobali su i brojni drugi posjetitelji koji su, osim na stazi, mogli uživati i u odličnoj atmosferi van staze, u hladovini uz kavu, hladno piće ili ručak s nogu.

U nedjelju je održano međunarodno natjecanje

na međunarodnom natjecanju na tron se popeo Nikola Ilić iz Srbije sa svojim Nissanom od preko 400 konja, dok je drugo mjesto osvojio Adrian Petričević, a treće Marko Brdek. 

Srce i žar ostavili su svi sudionici Donut-a. Srce je pokazao Domagoj Troha kada je Petričeviću dao svoji 5 minuta za popravak njegovog automobila, a na kraju od istog ispao. Nakon što ga je Erik Janković “taknuo” u vožnji, žar za sudjelovanjem dokazala je ekipa Vuk Vukovića. Na šlepu su popravljali auto i doslovno ga odšlepali na start. Nažalost, nije bilo dovoljno da sudjeluje u natjecanju.

Užarenim Poljudom tijekom nedjelje prošetalo je nekoliko tisuća ljudi koji su, prkoseći vrućini i toplini koja je izbijala i iz asfalta, zainteresirano pratili vožnje natjecatelja. Da su događaji ovakve vrste potrebni Splitu, potvrdio je organizator Luka Šimunac.

– Sudeći po broju posjetitelja i broju prijavljenih vozača, ovo je samo početak. Ovom prilikom želio bih se zahvaliti gradskim vlastima i Hajduku koji su nam dali šansu da iskoristimo baš ovu lokaciju za natjecanje i nadamo se da će isto tako biti i dogodine. kratko je rekao Luka.

Mogu li se ove utrke integrirati u Hrvatski auto i karting savez?

Predsjedniku Hrvatskog auto i karting saveza, Robertu Marktu, upravo DONUT bio je prvo drift natjecanje koje je gledao uživo.

– Drago mi je da sam pozvan tu kao predsjednik HAKS-a. Vidim ovdje elemente sporta i sigurnosti, što je najvažnije za nas jer ovo nije bezopasan sport. Ovdje auti jure, gledatelji žele biti što bliže. To su u kontekstu onog sto mi radimo u Savezu, dvije teško spojive stvari. Mi moramo sportašima dati jasna pravila na kojima se bazira natjecanje, a gledateljima, koji žele biti što bliže, dati onu potrebnu dozu sigurnosti koju si oni sami nikad ne mogu priuštiti. Vidim da je organizator vodio računa o tome jer su tu betonski blokovi, kako je brzina i snaga ovih automobila iznimno velika. Sto se tiče HAKS-a, mi smo ovim našim dolaskom pokazali da smo voljni razgovarati i pronaći točku spajanja gdje se utrke poput ove u Splitu na Donutu, mogu integrirati u HAKS. Ovdje ima mladih, sjajnih vozača i prekrasno je gledati. – rekao je Robert.

Zahvaljujući DONUT-u, Split je ovaj vikend dobio priliku podržati uspon jednog od najnovijih i najpopularnijih automoto sportova u svijetu – drift disciplinu, i po svemu sudeći, iskoristio je u potpunosti. DONUT Split natjecanje potvrdilo je kako Split ima potencijal postati središte ekstremnih sportova u Hrvatskoj. A možda jednom budu i na stadionu vozili, nada se Nikola Ilić pobjednik međunarodnog prvenstva.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Preporuka za srpanj: ljeto u Domu mladih

Događanja

“100 lica trogirskih razglednica” u Muzeju grada Trogira

Događanja

Ovog se tjedna održava sedmo izdanje Thrill Blues Festivala

Događanja