Search
Close this search box.

Split za Djecu: Ajme di ćemo s djecom? 

Događanja
ajme_portal_post

Svi su imali svoje misije i vizije, ali jedna nit bila je zajednička – događanja za djecu u Splitu i okolici nedostaje, a za postojeće se treba više čuti. 

Tražila se stolica više


Na Split za Djecu Meetup-u održanom u srijedu u prostorijama The Works coworking, okupio se iznenađujuće velik broj sudionika iz različitih branši. Mnogi nisu bili svjesni tolikog broja dostupnih usluga za djecu u Splitu, što ih je oduševilo i dalo na razmišljanje o suradnjama. Romana Ban, organizatorica eventa, izrazila je zadovoljstvo neočekivano velikim odazivom.

Sastanku su se odazvali pružatelji usluga za djecu, udruge, javne ustanove i mnogi drugi. Cilj je bio razmijeniti informacije, pronaći potencijalne partnere za projekte i radionice te razvijati daljnju suradnju svi uključenih u aktivnosti s djecom i roditelje Splita i okolice.

Na prvom Meetup-u ovakvog tipa svi su se sudionici predstavili, a mi vam o svakom želimo napisati barem jednu crticu. Svi oni rade na podizanju kvalitete života naše djece! Nadamo se da ćemo ih uskoro svih pojedinačno predstaviti na našem portalu.

Književnica za djecu Jelena Pervan obznanila je, ako niste znali, da se vratila  živjeti u Split gdje donosi i „Kuću priča“. Jasmina Aleksandra Žiljak pripovjedačica je i dramska pedagoginja, koja je najavila svoju slikovnicu PoNosni slon. Portal Slatkopedija hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo imaju i Slatke slikovnice

Edukativnih programa sve je više

Zaposlenice udruge Sunce pričale su o svojim različitim edukativnim programima koji su namijenjeni djeci i mladima. Kroz edukativne radionice uče o ekologiji, zaštiti prirode i okoliša. Među uslugama imaju Zelene izlete u prirodu za učenike.

Igor Spetič, predstavio je Odred izviđača pomoraca Posejdon koji godišnje provede 300 radionica s djecom i mladima s izviđačkom tematikom, transverzalnim i socijalnim vještinama.

Udruga za popularizaciju znanosti Eureka održava interaktivne radionice za djecu na području STEM-a. Udruga Jedna mladost svoje radionice za grafički dizajn, animaciju i STEM provode u Razredu Doma mladih. U istom prostoru Edukido organizira program s lego kockama za djecu.

Svoje mnogobrojne, a zaista zanimljive programe radionica, predstavila pedagoginja Muzeja Ivana Meštrovića. Pozvala je svih na radionice prilagođene djeci kao što su modeliranje u glini, kiparstvo i likovne radionice. Culture Hub Croatia skrenuo je pozornost na njihove likovne radionice.

Uime Gradske Knjižnice Marka Marulića, Helena Bužančić objasnila je da imaju jako puno sadržaja i otvoreni su za sve oblike suradnje, a volonterima mogu ponuditi i prostor.

Nije samo nogomet sport

Vanja i Nikola Barbarić, kojeg poznajemo i kao Klauna Spartanka, predstavili su Akademiju Sparta. Akademija se bavi organizacijom sportskih treninga za djecu od 4 do 9 godina, s naglaskom na razvoju bazičnih motoričkih vještina. Počeli su već sa nekim besplatnim radionicama pa pozivaju svih da svrate.

Vlasnica Garden fitness and more svih je upoznala s početkom rada njihovog Centra za motorički razvoj gdje djeca mogu usvojiti osnove sportske gimnastike. Udruga Klub trudnica objasnila je kako, između ostalog, imaju Program FIT za mame i bebe. 

Vangel je predstavio svoje Čarobne animatore koji su napravili album te rade animacije i koncerte za djecu. Klaun Šarenko nadovezao se i objasnio da ima web stranicu na kojoj ga možete bukirati, a podržava inicijativu da se o ovakvim aktivnostima u gradu Splitu malo više piše i zna.

KiDS Escape Room Split naglaske stavlja na edukativne rođendanske proslave, bez horora, namijenjene djeci.

Škole nekih novih vizija

Irena Orlović iz škole Harfa u svoj je pretrpani raspored stavila ovaj sastanak jer je oduševljena odazivom i odmah je na pozornici najavila neke nove projekte. Škola „Malac Genijalac“ nudi čak pet licenciranih obrazovnih programa o kojima smo već pisali OVDJE.

Odgoj s glazbom, koji je sada na 11 lokacija, organizira glazbene radionice za koje postoji lista čekanja.

Novootvoreni centar Holos pruža podršku u rastu i razvoju djece, a njihov centar s pedagozima, nutricionistima i psihoterapeutima pruža cjelovit pristup djeci i obiteljima. Marina Botić najavila je nove radionice s djecom i odraslima o emocijama.

Za poticanje ranog razvoja djece ovdje su se našli i Baby Steps koji imaju i jednu besplatnu radionicu pa provjerite o čemu se radi na njihovim stranicama. Portal, „Događaji“ kreće s testiranjem prostora za najam na Bačvicama.

Među zainteresiranima za suradnje i željnima promjena našli su se i nutricionistica KBC-a Dora Bučan Nenadić, školska psihologinja, odgajateljice i profesorica PMf-a Jelena Nakić. Iz Sinja je došla i osnivačica Facebook grupe Naša dica koja prikuplja sve informacije o događanjima od Vrlike do Trilja.

Treba prespavati ovu količinu pozitivne energije za novi Meetup

Zaključno, Marinela iz Dječjeg doma Maestral iskoristila je priliku da svih podsjeti na djecu doma i organizaciju aktivnosti za njih tokom cijele godine. Za vrijeme blagdana dobiju puno donacija, a godina ima 12 mjeseci.

Puno je tu bilo profesija i zanata, ali sve, prvenstveno, roditelja. Na ovom sastanku sve je zanimalo kako se može u Split dovesti još sadržaja i poboljšati postojeće, barem informacijski. Skupina koja je ostala među zadnjima promišljala je načine kako staviti našu djecu na prvo mjesto. 

Svi su izrazili veliku želju da se ovi Meetup-ovi nastave kako bi zajedno mijenjali stanje u gradu Splitu i okolici te pružili našoj djeci djetinjstvo kakvo zaslužuju. Romana, organizatorica, jako je zadovoljna odazivom te količinom poleta i pozitivne energije koju ovaj grad ima. Jedno je jasno, svi smo za našu dicu voljni puno toga učiniti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

U zagrebačku Arenu stižu najpoznatiji svjetski DJ-evi na STEREOSONIC

Događanja

Kolesterol kod djece: Zdrave navike od najranije dobi značajno smanjuju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila

Događanja

Kako je prošao dječji 17. “Mali Marulić“?

Događanja