Torta od limuna i speculoos keksa

Advent

Blagdanska čarolija na vašem stolu

Za Ajme portal piše: Tonka Radić

Torta od speculoos kolača jednostavna je, a opet spektakularna poslastica koja donosi začine Božića u svaki zalogaj. Biskvit od limuna, sočan i osvježavajući, savršeno se kombinira s kremastim slojem od mascarponea, dok začinski speculoos kvasac dodaje toplinu i bogatstvo karakteristične za zimske mjesece.

Ova torta idealna je za obiteljska okupljanja i blagdanske prigode.

Za pripremu ove torte koristila sam kalup promjera 20 cm.

Sastojci za tijesto  od limuna:

  • 2-3 organska limuna
  • 250g maslaca
  • 250 g šećera
  • 200g brašna
  • 4 jaja 
  • 50 g gustina
  • 1  praška za pecivo

Sastojci za kremu  i voće:

  • 250 g mascarponea
  • 200g vrhnja za šlag
  • 100g šećera u prahu
  • 3 speculoos kolačića
  • 1 limenka mala kompota od breskve (ovo mocete i preskočiti ako ne volite kompot)
  • za ukrašavanje
  • Otprilike 12 spekularnih kolačića
  • Otprilike 11 brusnica
  • malo šećera i vode
  • Otprilike 6 grančica ružmarina

Savjet: Ako sve ispečete dan ranije, tijesto će imati još više limunastog okusa!

Postupak:

  1. Operite limune i osušite ih. Naribajte tri žličice kore i iscijedite 140 ml soka.
  2. Maslac, šećer i limunovu koricu miješajte desetak minuta dok ne postane pjenasto te postupno umiješajte jaja. Pomiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo te postupno dodajte u smjesu s maslacem, naizmjenično s limunovim sokom, te kratko promiješajte.
  3. Namastite okrugli kalup za torte i ispecite prvi sloj tijesta (visine oko dva do tri centimetra na 180 stupnjeva). Zatim ispecite još dva kora i ostavite sva tri da se dobro ohlade.
  4. Savjet: Ako sve ispečete dan ranije, tijesto će imati još više limunastog okusa!

Krema:

  1. Umutiti šlag, dodati mascarpone pa šećer u prahu. 
  2. Na prvu koru tijesta namažite kremu, na kremu rasporedite trećinu izrezanih  breskva iz limenke i izmrvljene speculoos kekse i sve to ponovite sa sljedećim korama tijesta.
  3. Preostalom kremom premažite cijelu tortu.
  4. Utisnite speculoos kolačiće oko ruba torte.
  5. Grančice ružmarina posložite u vjenčić na tortu.

Isprobajte recept, podijelite ga s voljenima i unesite dašak blagdanskog duha u svoj dom. Uživajte u svakom zalogaju!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!

NAJNOVIJI ČLANCI

Ajme još jedan tekst o Blue monday

Lifestyle

Život s alopecijom

Lifestyle

Realni novogodišnji detoks

Slow living