Blagdanska čarolija na vašem stolu
Za Ajme portal piše: Tonka Radić
Torta od speculoos kolača jednostavna je, a opet spektakularna poslastica koja donosi začine Božića u svaki zalogaj. Biskvit od limuna, sočan i osvježavajući, savršeno se kombinira s kremastim slojem od mascarponea, dok začinski speculoos kvasac dodaje toplinu i bogatstvo karakteristične za zimske mjesece.
Ova torta idealna je za obiteljska okupljanja i blagdanske prigode.
Za pripremu ove torte koristila sam kalup promjera 20 cm.
Sastojci za tijesto od limuna:
- 2-3 organska limuna
- 250g maslaca
- 250 g šećera
- 200g brašna
- 4 jaja
- 50 g gustina
- 1 praška za pecivo
Sastojci za kremu i voće:
- 250 g mascarponea
- 200g vrhnja za šlag
- 100g šećera u prahu
- 3 speculoos kolačića
- 1 limenka mala kompota od breskve (ovo mocete i preskočiti ako ne volite kompot)
- za ukrašavanje
- Otprilike 12 spekularnih kolačića
- Otprilike 11 brusnica
- malo šećera i vode
- Otprilike 6 grančica ružmarina
Savjet: Ako sve ispečete dan ranije, tijesto će imati još više limunastog okusa!
Postupak:
- Operite limune i osušite ih. Naribajte tri žličice kore i iscijedite 140 ml soka.
- Maslac, šećer i limunovu koricu miješajte desetak minuta dok ne postane pjenasto te postupno umiješajte jaja. Pomiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo te postupno dodajte u smjesu s maslacem, naizmjenično s limunovim sokom, te kratko promiješajte.
- Namastite okrugli kalup za torte i ispecite prvi sloj tijesta (visine oko dva do tri centimetra na 180 stupnjeva). Zatim ispecite još dva kora i ostavite sva tri da se dobro ohlade.
- Savjet: Ako sve ispečete dan ranije, tijesto će imati još više limunastog okusa!
Krema:
- Umutiti šlag, dodati mascarpone pa šećer u prahu.
- Na prvu koru tijesta namažite kremu, na kremu rasporedite trećinu izrezanih breskva iz limenke i izmrvljene speculoos kekse i sve to ponovite sa sljedećim korama tijesta.
- Preostalom kremom premažite cijelu tortu.
- Utisnite speculoos kolačiće oko ruba torte.
- Grančice ružmarina posložite u vjenčić na tortu.
Isprobajte recept, podijelite ga s voljenima i unesite dašak blagdanskog duha u svoj dom. Uživajte u svakom zalogaju!