Search
Close this search box.

Turopoljski Advent: neodoljiva božićna čarolija u Gorici

Događanja

ajme_portal_post

Bezbroj razloga zašto trebate doživjeti Advent u Velikoj Gorici

Za Ajme piše: Ivana Međugorac Imamović

Kad smo se prije 5 godina doselili iz Zagreba u Veliku Goricu, ne mogu reći da sam bila preoduševljena. Provincijalka u meni koja je s 18 godina došla u Zagreb i tu ostala nakon faksa mislila je da je to sad to, nema dalje od Zagreba. No moja kreditna sposobnost i visine cijena kvadrata već 2018. u Zagrebu će me uvjeriti da ima života i u okolici Zagreba.

Za razliku od mene muž zaista je bio sretan jer selimo u Goricu, on je rođen u Velikoj Gorici i Gorica je njegov grad. Okolnosti upoznavanja mene su ga ‘primorale’ da se na nekih desetak godina preseli u Zagreb. Tako da kad smo se napokon odlučili kupiti svoju nekretninu i razmišljati o potomstvu – Velika Gorica se odjednom učinila jako primamljivom.

Godine kasnije će pokazati da je to bila ispravna odluka u svakom pogledu. Dan danas dobivam poglede ‘jesam ti rekao’. Kao i u ostatku Hrvatske, ovih dana Advent je centralni događaj svakog grada, tako je i u Velikoj Gorici.

Advent u Velikoj Gorici

Na dan Sv. Lucije, 13. prosinca, Velika Gorica slavi svoj dan i mislim da je savršena prilika da vam spomenem zašto je baš ovih dana morate posjetiti s klincima, društvom ili sami. Pogotovo ako ste umorni od gužvovitog zagrebačkog Adventa vikendom. Doslovno, 15 minuta vožnje od zagrebačkog dolazite na jednako sadržajno božićno mjesto koje ima i posebno mjesto za djecu – Božićno selo!

Najveći dio Adventa u Gorici održava se u gradskom parku kod Muzeja Turopolja i bit će tamo do 7. siječnja. Ono što je najveća novost ove godine je bitno prošireno klizalište. Otvoreno je svakim radnim danom od 14h pa do 22h, a vikendom od 10h pa do 22h. Cijena klizanja je 3 eura, a najam klizaljki je 2 eura. Naravno, možete doći i sa svojim klizaljkama.

Foto: Turistička zajednica grada Velike Gorice

Što sve možete naći u Božićnom selu?

Božićno selo godinama daje poseban sjaj Adventu u Velikoj Gorici, unutra možete naći božićne radionice Malih Individua za djecu, gdje klinci na kreativan način rade božićne ukrase i čestitke a raspored radionica možete naći na njihovom Instagram profilu. U Božićnom selu vas čeka i Djed Božićnjak s kojim se možete fotografirati te Ured Bake Mraz. Tu je i bajkoviti ugođaj saonica, sobova i poligona za igru napravljenim od slame gdje možete u svakom trenutku računati na pomoć Vilenjaka! Ulaz u Božićno selo je besplatan, a o klincima ne morate puno razmišljati nakon što uđu unutra.

Bogata gastro ponuda i glazbeni program

Uz Muzej Turopolja možete naći bogatu obrtničku ponudu i degustirati poznata turopoljska jela na 5 božićnih kućica. Jedna od preporučenih delicija su turopoljske germknedle, a što se tiče samih cijena na ovogodišnjem Adventu, nešto su više od prošlih godina.

Tako da kuhano vino možete popiti za nekih 5 eura, dok kobasice i hot-dog možete jesti za od 3.5 do 5 eura. Fritule su u prosjeku 4 eura a šećerna vata je 2 eura. Od glazbene ponude moram izdvojiti Prljavo kazalište koje će nastupati u Gorici za dan grada, 13.12. te Zsa Zsu koja će biti glavni izvođač 23.12. na glavnoj pozornici.

Ostale glazbenike možete pročekirati na stranicama goričkog Adventa. Na Staru godinu doček nove počinje već u 18h za najmanje te se nastavlja i za velike. Velika Gorica, kao i mnoštvo drugih gradova, ove godine je iz svog programa izbacila vatromet.

Drag mi je gorički Advent. Ima pregršt sadržaja za velike i male, a opet nikada nije tolika gužva da u jednom momentu pomisliš – tako želim biti doma! To mi se zadnjih godina znalo dogoditi vikendom na zagrebačkom Adventu, iako je zaista divan. Zato si uvijek rasporedim – radni dani u tjednu idu za zagrebački Advent, a vikend je za Goricu! Savršena formula za sada za sve nas koji smo iz Zagreba i okolice.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Donosimo veliki vodič ljetnih festivala

Događanja

Rođendanski party #girlsonlyputovanja o kojem će se još dugo pričati

Događanja

Burger fest ide na godišnji odmor

Događanja