Search
Close this search box.

U ribolov s tatom – Zašto je ovo odlična aktivnost?

Slow living

ajme_portal_post

U današnjem brzom tempu života, pronalaženje vremena za dublje povezivanje s našom djecom može biti izazovno. Za ovo nam uvijek izvrsno posluže izleti i putovanja. To mogu biti predivni trenuci za povezivanje cijele obitelji. Svakako,  s vremena na vrijeme,  djeci bi trebalo priuštiti i posebno vrijeme samo s jednim roditeljem. U ovom tekstu ćemo pažnju posvetiti odnosu sa očevima. Postoji mnoštvo aktivnosti koje očevi mogu raditi sa svojom djecom, ovisno o tome tko što voli i preferira. Međutim, jedna aktivnost se izdvaja.

To je spoj prirode, uživanja, zadovoljstva, spokoja, vježbanja koncentracije i strpljenja, a rezultat je jačanje veze između oca i djece. Naravno, pričamo o ribolovu. Raznovrsnost aktivnosti koje otac i djeca mogu imati tokom zajedničkog ribolova ne poznaje granice. Evo nekoliko ideja kako provesti kvalitetno vrijeme zajedno.

Ribolov na jezeru ili rijeci 

Postavljanje šatora na obali jezera ili rijeke stvara pravu avanturističku atmosferu. Noći provedene uz vatru, priče ispričane pod zvjezdanim nebom i zvukovi prirode čine nezaboravan doživljaj. Taj osjećaj sigurnosti u okrilju oca usred guste šume, urezuje se u iskustva koja grade posebne odnose zauvijek. Mir i intima koja se stvara između djeteta i oca je neprocjenjiv. Spona koja će se između njih stvoriti će se definitivno pamtiti za cijeli život.

Ribolov na moru

Ako imate mogućnost iznajmiti brodić, možete zajedno otići na pučinu. To je prilika za istraživanje novih voda, promatranje divlje prirode i učenje o navigaciji. Čak i sama vožnja brodićem  po moru može biti izvanredno iskustvo.

Svakako prije polaska provjerite dobro vremensku prognozu, jer sigurni smo da djeca ne žele pamtiti velike oluje na moru. 

Ribolov na obali

Ribolov sa tatom ne mora uvijek značiti odlazak na organizirani vikend, brod i kampiranje. Ne znači niti da morate ludo voljeti ribolov i znati sve o njemu. Djeci će biti dovoljno i da odete do najbliže lokacije gdje možete pecati poslije škole ili vrtića, izvadite štapove i mamce te lovite sat ili dva sa obale.
Možda se sat ili dva ne čine kao mnogo vremena, ali u dječjim glavama to je cijela vječnost. Ovo vrijeme iskoristite da saznate kako su djeca provela dan, što im je bilo super, a što im se nije baš svidjelo. Nekoliko minuta možete i biti u tišini kako bi napunili baterije. Ovako kratko vrijeme u prirodi, sasvim je dovoljno za otpuštanje dnevnog stresa i tatama nakon posla i djeci nakon dnevnih obaveza.

Avanturistički ribolov

 Umjesto klasičnog ribolova, unajmite kajak ili kanu i uplovite u vodenu avanturu.  Ovu vrstu ribolova predlažemo samo onima koji su iskusni u ovakvim sportovima kako avantura ne bi postala noćna mora.

Kako će ribolov obogatiti vašu djecu?

Ribolov nije samo aktivnost, već i prilika da otac i djeca provode kvalitetno vrijeme zajedno, daleko od svakodnevnih distrakcija. Na vodi nema tehnologije koja bi mogla odvući pažnju i prekinuti dragocjeni trenutak oca i djece. Nema druge djece iz parkića kojima treba dodati loptu. Otac i djeca, sami. Intimni. Snažni. 

Učenje i mentorstvo

Odlazak na ribolovno putovanje omogućuje očevima da prenesu svoje znanje o ribolovu na svoju djecu. To nije samoučenje kako baciti udicu, već i prenošenje znanja o prirodi, ekologiji vode i različitim vrstama riba. Djeca također uče o strpljenju, prirodnim ciklusima i kako se brinuti o okolišu.

Zajednički ribolov izuzetno je važan za povezivanje djece sa svojim očevima. Nudi priliku za učenje, razgovore, timski rad i povezanost s prirodom, sve to uz stvaranje nezaboravnih uspomena. 

Tata kuhar

Ne zaboravite da će očevi morati osmisliti i kulinarske čarolije. Nakon ribolova, vrijeme je za zajedničko pripremanje obroka od svježe ulovljene ribe. Svakako poštujte pravila lokacije na kojoj se nalazite. Veći dio godine na rijekama i jezerima je dopušten isključivo sportski ribolov. To znači da se sva riba ulovljena na rijeci ili jezeru mora pustiti nazad na slobodu. Učenje o pripremi hrane na otvorenom može biti zabavno i poučno iskustvo za djecu. Bit će tu sigurno i mesnih narezaka i pašteta kao glavnih obroka, ali i to je iskustvo koje se pamti. 

Razgovori između dva vala

Vrijeme provedeno na vodi pruža opuštenu atmosferu za razgovore. Djeca će često postavljati pitanja i dijeliti svoje misli, zbog prisutnosti  osjećaja bliskosti i sigurnosti. Ovo je prilika za razgovore o životu, problemima i rješenjima. Ako je ribolov ograničen na obalu, istražujte obližnje staze, šume ili prirodne rezervate. Planinarenje i istraživanje omogućavaju dublje razumijevanje okoline i svakako potiče razgovore o svemu što vidite oko vas. 

Borba i timski rad

Ribolov može biti izazovna aktivnost, a zajedničko suočavanje s izazovima stvara snažnu povezanost. Borba sa ribom, planiranje i priprema za izlet, sve su to aktivnosti koje zahtijevaju timski rad oca i djece. Kroz ove trenutke, djeca uči kako se nositi sa stresom, suočiti se s izazovima i raditi u timu.

Povezanost s prirodom

Ribolov nas povezuje s prirodom na način na koji malo toga može. Osjećaj mira i spokoja koji dolazi s mirnim vodama, tišinom prirode i zvukovima ptica, daje priliku ocu i djeci da se povežu s prirodnim svijetom. Ovo je iznimno važno za djecu koja su izazovnog i temperamentnog karaktera. Vjerujemo da će učestalije i duže njihovo boravljenje u prirodi rezultirati smirivanjem njihovog burnog temperamenta, barem tijekom tog vikenda. 

Ribolov potiče odgovornost i brigu prema okolini. Dijete uči o važnosti očuvanja ribljih populacija i održivog ribolova, čime se razvija svijest o ekološkim izazovima s kojim se  naš svijet suočava danas. Kroz primjer očeva, djeca mogu postati budući čuvari prirode i aktivno doprinijeti očuvanju naših predivnih vodenih ekosustava za buduće generacije. 

Možete svoju brigu za životinje proširiti sa dodatnim aktivnostima poput izrade skrovišta za životinje ili kućica za ptice

Uspomene za cijeli život

Ribolovna putovanja stvaraju uspomene koje će dijete nositi sa sobom kroz cijeli život. Bilo da je to prvi veliki ulov, postavljanje i spavanje u šatoru ili smijeh na čamcu, takvi trenuci i bogata iskustva ostaju urezani u srcima i umovima.

Dakle, nemojte čekati – zgrabite ribarske štapove i provodite vrijeme s vašom djecom na vodi. To će biti investicija u budućnost vašeg odnosa i dragocjena avantura koju ćete zauvijek dijeliti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Wabi-sabi: Umjetnost jednostavnosti koja očarava Instagram svijet

Lifestyle

Access Bars: Upoznajte Marinu koja će vas odvesti u nove dimenzije

Slow living

Ovog se tjedna održava sedmo izdanje Thrill Blues Festivala

Događanja