Search
Close this search box.

U Zagrebu počinje tjedan znanosti MUZZA: mikrobi, umjetna inteligencija i besposadne letjelice

Događanja

ajme_portal_post

U razdoblju od 12. do 14. travnja u zgradi rektorata Sveučilišta u Zagrebu održat će se treći MUZZA tjedan znanosti. Posjetitelji će imati priliku ući u svijet znanstvenih otkrića kroz 100 interaktivnih radionica koje pokrivaju različita područja znanosti. Ova trodnevna manifestacija pružit će nevjerojatno iskustvo susreta s modernim tehnologijama, istraživačkim projektima i inspirativnim znanstvenicima.

Program MUZZA tjedan znanosti 2024.

Posjetitelji Tjedna znanosti mogu se veseliti raznolikom programu koji uključuje teme poput budućnosti prometa, uloge umjetne inteligencije u razvoju robota te napretka znanosti u građevinarstvu. Osim toga, mogu istražiti područja kao što su kibernetička sigurnost i forenzika, istraživanje svemira te humanistički pristup znanosti o čovjeku.

Ove godine, MUZZA je dodatno obogatila svoj program vlastitim eksponatima na temu zvuka. Posjetitelji će imati priliku istražiti fascinantan svijet zvuka kroz interaktivne eksponate koji će dodatno obogatiti iskustvo na trećem tjednu znanosti.

Radionica “Evolucija oko nas” sudionike će provesti kroz promatranje živih stanica i upoznati ih s procesima evolucije u živom svijetu. Radionica “Mjerimo boje skrivene u hrani” pokazat će kemijske komponente hrane putem boja nastalih u reakcijama. Za one koji se susreću s problemima poput umora, glavobolje ili problema s koncentracijom radionica “Vidi li mozak što ja gledam” pružit će desetominutno testiranje i dati korisne savjete.

Aktivno sudjelujte na radionicama

Radionica “Sapuni kao nekad” pružit će sudionicima priliku da nauče izraditi sapun na tradicionalan način. Svi zainteresirani moći će saznati više o održivom gospodarenju otpadom kroz radionicu “Biognojiva – waste management” koju organizira Agronomski fakultet.

Za one željne praktičnih vještina tu je radionica “Kardiopulmonalna reanimacija” koja se bazira na pružanju osnovnih vještina spašavanja života. Radionica “Upoznaj svoj glas“ jedinstveno je iskustvo koje će posjetiteljima omogućiti da zavire dublje u svijet svog glasa. Ljubitelji umjetnosti i tehnologije mogu se pridružiti radionici “Dodir budućnosti: AI i umjetnost zvuka” koju će voditi predstavnici Učiteljskog fakulteta. Ova interaktivna radionica pružit će posjetiteljima priliku da se upoznaju s aspektima umjetne inteligencije u procesu stvaranja glazbe.

Raznovrstan program uključuje i interaktivne radionice poput “Igre skrivača s mikrobima” gdje će se sudionici upoznati s mikroorganizmima koji oblikuju svijet oko nas dok će na radionici “Naša svemirska adresa” posjetitelji dobiti priliku smisliti opis naše planete tako privlačan da bi čak i vanzemaljci poželjeli posjetiti našu lokaciju u beskraju kozmičkih prostranstava.

Ne propustite panele i predavanja

Kroz sve ove aktivnosti, posjetitelji će imati priliku ne samo naučiti nešto novo već i aktivno sudjelovati i zabaviti se istražujući svijet znanosti i tehnologije. MUZZA treći tjedan znanosti pruža nezaboravno iskustvo koje spaja znanost, tehnologiju, umjetnost i zabavu stvarajući prostor za učenje i istraživanje na najkreativnije načine.

Ne propustite zanimljive panele koji će raspravljati o važnim pitanjima poput tehnoloških inovacija, budućih zanimanja, utjecaja umjetne inteligencije na glazbu te hrane budućnosti.

muzza-tjedan-znanosti

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba, treći MUZZA tjedan znanosti je nezaobilazan događaj koji približava znanost svim generacijama. Ulaz na MUZZA treći tjedan znanosti i sve radionice je besplatan, program traje u petak, subotu i nedjelju od 10 do 19 sati, a detaljno ga možete pratiti na webu i Facebooku ili Instagramu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Ljeto na Tvrđavi sv. Mihovila: Stiže Baby Lasagna

Događanja

Humanitarna stand-up večer u Splitu za Udrugu Caspera

Događanja

Besplatni program za sve generacije u Muzejima Ivana Meštrovića

Događanja