Search
Close this search box.

Uradi sam(a): drveni mobil za bebe

Uradi sam
ajme_portal_post

Kada birate mobil za dječju sobu trebate odlučite želite li plastični ili neki od prirodnih materijala poput drva i platna. Postoji i opcija da sami izradite jednostavan mobil za bebe, a ideju za to ćete pronaći u ovom tekstu.

Što su mobili?

Mobili (glazbeni vrtuljci) za dječju sobu su popularan proizvod koji se koristi za smirivanje i zabavu dojenčadi u kolijevkama. Raznih su dizajna, materijala,  boja i oblika. Pomažu u stimulaciji bebinih vizualnih i/ili slušnih osjetila. 

Uz toliko dostupnih opcija, lako je pronaći savršen mobitel koji će odgovarati potrebama vaše bebe i stilu uređenja dječje sobe.

Koje su prednosti korištenja mobila?

Neke od ključnih prednosti korištenja mobila za dječju sobu su:

 • Umirujući učinak. Nježni pokreti i umirujući zvukovi glazbenog mobila mogu pomoći smiriti nemirnu bebu, olakšavajući joj da zaspi.
 • Vizualna stimulacija. Bebe su prirodno privučene kontrastnim bojama, svjetlom i pokretnim objektima, a mobil za bebe u dječjoj sobi pruža upravo ovu vrstu stimulacije.
 • Auditivna stimulacija. Mnogi mobili za bebe imaju tihu, umirujuću glazbu ili zvukove koji mogu pomoći u poboljšanju slušnog razvoja bebe.

Kako izabrati odgovarajući mobil?

Kada birate mobil za dječju sobu odlučite želite li plastični ili neki od prirodnih materijala poput drva i platna.

Plastični mobili za dječju sobu su često podesivi i imaju niz različitih elemenata za zabavu vaše bebe. Neki mobili imaju samo viseće igračke, drugi imaju (uz igračke)  i glazbu koja opušta bebu i pomaže da lakše utone u san, treći imaju i mogućnost rotacije igračaka te svjetlosne efekte. Ove posljednje navedene mobile nazivamo još i glazbenim vrtuljcima. Neki od popularnih brendova ovakvih mobila su Tiny love, Fisher Price, 4baby.

Drveni mobili su obično jednostavnijeg dizajna. Na drvenoj letvici ili obruču slobodno vise igračke, a ponekad je na obruč dodan i mali električni mehanizam za rotaciju i glazbu. Drvene mobile možete pronaći u trgovinama dječjom opremom, naručiti od malih obrta koji ih sami izrađuju ili izraditi sami. Prednost naručivanja kod malih obrtnika i #uradi sam(a)” je da mobil možete personalizirati.

Kako izraditi mobil za dječju sobu?

Izrada vlastitog mobila za bebu može biti zabavan i kreativan “uradi sam” projekt koji vam omogućuje da prilagodite dizajn kako bi odgovarao dječjoj sobi.

Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti kako biste izradili mobil za dječju sobu:

 1. (Pri)kupite materijale. Trebat će vam materijali kao što su obruč, letvica, tkanine, pomponi, vrpce, filc ili bilo koji drugi ukrasi koje želite dodati.
 2. Odlučite se za temu. Razmislite o cjelokupnom dizajnu dječje sobe za svoju bebu i odaberite temu za svoj mobitel koja će upotpuniti tu sobu. Pri izboru boja pazite da su kontrastne. To ne znači da sve mora biti crno bijelo, dapače. Može biti i bijelo i crveno, crno i žuto, plavo i narančasto, zeleno i ljubičasto. Važno je paziti da je kontrast što veći kako bi se što više stimulirao vid. Preporučava se izbjegavati pastelne boje i kombinirati boje koje su slične.
 3. Izrežite oblike od filca ili tkanine. Koristeći odabranu temu, izrežite oblike od filca ili tkanine koje ćete objesiti na mobil. Možete napraviti zvijezde, oblake, životinje ili bilo koji drugi oblik koji želite, a možete i jednostavne trakice raznih širina i dužina.
 4. Pričvrstite oblike od filca ili tkanine na vrpce. Pomoću silikonskog pištolja pričvrstite oblike od filca ili tkanine na vrpce. Osim silikonskog pištolja možete i škarama napraviti rupice na oblicima koje ste izradili pa samo zavezati vrpcu, bez ljepljenja.
 5. Pričvrstite vrpce na letvicu ili obruč. Postavite letvicu ili obruč na ravnu površinu i ravnomjerno pričvrstite vrpce oko obruča, razmaknuvši ih kako biste stvorili uravnotežen dizajn.
 6. Dodajte ukrase. Možete dodati dodatne ukrase kao što su pomponi, rese ili svjetla na mobil kako biste poboljšali dizajn.
 7. Objesite mobil. Objesite mobil iznad dječjeg krevetića i uživajte u smirujućim učincima svoje nove “uradi sam” kreacije.

Izrada vlastitog mobila za bebu je zabavan i jednostavan projekt koji se može prilagoditi vašem stilu i potrebama vaše bebe. Ne samo da ćete imati jedinstven i osobni pečat u dječjoj sobi, već ćete također biti ponosni znajući da ste sami to izradili.

Ukoliko već imate djecu možete ih uključiti u izradu mobila što ovu aktivnost čini i dobrom pripremom na novu prinovu u obitelji. Djeca mogu birati letvice, obruče, boje i ukrase što će ih učiniti ponosnim zbog sudjelovanja u izradi igračke za novog člana obitelji. Možete im čak ponuditi da izradite i sličan zidni ukras za njihovu sobu. 

uradi-sama-mobil

Primjer izrade jednostavnog i kontrastnog mobila za dječju sobu

Pokazat ćemo vam kako izraditi mobil za dječju sobu koji najviše potiče vizualnu stimulaciju zbog svojih kontrastnih tonova. Izrada ovog mobila je jako jednostavna. 

Materijal potreban za izradu:

 1. drvena letvica ili obruč
 2. drvene ili kartonske zvjezdice
 3. crna i bijela akrilna boja
 4. kist za bojanje
 5. tanki konopac ili ribarski najlon (krena)
 6. deblji konop ili ukrasna traka

Postupak izrade:

 1. Drvenu letvicu ili obruč obojati crno bijelo. Možete obojati u crno pa staviti bijele točkice ili obojati u bijelo pa staviti crne crtice. Nekoliko je kombinacija i mogućnosti, a izbor na vama. Naš izbor je okrugla letvica obojena bijelom bojom sa crnim prugama.
 2. Kupite drvene zvjezdice različitih veličina ili ih izrežite od kartona. Ukoliko je vaš izbor drvene kupovne pazite da imaju rupicu na vrhu kako bi mogli provući konopac i vezati zvjezdicu za letvicu (obruč)
 3. Obojite zvjezdice suprotno od letvice (obruča). Mi smo zvjezdice obojali u crno i dodali bijele točkice.
 4. Nakon što su se letvica i zvjezdice osušili povežite tankim konopcem ili ribarskim najlonom zvjezdice i letvicu (obruč).
 5. Na krajeve letvice zavežite deblji konop ili ukrasnu traku kako bi mogli objesiti na zid pored/poviše dječjeg krevetića. 
 6. Objesite dječji mobil. Za ovo trebate brokvu ili vijke ovisno o vrsti zida. Za knauf zid koristite pužne tiple i vijke, za betonski zid čelične brokve. Ukoliko želite da mobil bude poviše dječjeg krevetića potreban vam je vijak s kukom koji trebate učvrstiti u stropu i onda objesiti mobil.

I to je to!

Sve potrebno za izradu ovog drvenog mobila možete kupiti u trgovinama građevnim materijalom i/ili trgovinama hobi opremom.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living

Uskrsne DIY dekoracije – Inspiracija Instagram kreativki

Uradi sam

Naučile smo izraditi uskrsni vijenac: Radionica by Lalisia decor

Događanja