Search
Close this search box.

Vikend u Makarskoj za cijelu obitelj: TOP 7 atrakcija

Putovanja

ajme_portal_post

Makarska, grad smješten u srcu Makarske rivijere, savršeno je mjesto za vikend odmor s cijelom obitelji.

Ova vikend destinacija odlično je mjesto za one koji žele uživati u ljepotama prirode, kulture i brojnim aktivnostima za cijelu obitelj. Njezine plaže su idealne za opuštanje ljeti, a planina Biokovo pruža nezaboravno iskustvo tijekom cijele godine onima koji vole planinarenje i spektakularne poglede. Osim toga, Makarska ima bogatu kulturnu scenu i mnoštvo restorana i kafića u kojima se može uživati u lokalnoj hrani i piću

Ako vam vikend u Makarskoj s djecom zvuči kao dobra ideja, ovaj tekst vam donosi top 7 atrakcija u kojima možete uživati zajedno.

Stara gradska jezgra Makarske
Makarski muzeji
Plaže Makarske i Makarske rivijere
Poluotok Svetog Petra
Park šuma Osejava
Park Prirode Biokovo
Podbiokovska sela

Stara gradska jezgra Makarske

Ako dolazite automobilom možete parkirati u centru grada. Parking se plaća, ali cijene su još uvijek nešto povoljnije nego u okolnim mjestima. Preko Makarske rive, šetnice prepune restorana i kafića sa pogledom na more, doći ćete do stare gradske jezgre Makarske.

Unutar jezgre nalazi se labirint uskih ulica, kamenih kuća i crkava koje sežu do srednjeg vijeka te mnoštvo kulturnih i povijesnih znamenitosti zbog koji je ovaj živopisni dio grada idealan za razgledavanje i šetnju.

Na gradskom trgu Andrije Kačića Miošića iskoristite priliku za fotografiju s njegovim spomenikom i crkvom Sv. Marka u pozadini.

makarska-biokovo-izlet

Muzeji Makarske

Makarska ima nekoliko muzeja koji predstavljaju bogatu povijest i kulturu ovog grada, nude prekrasne izložbe te predstavljaju povijest i kulturu ovog grada.

Makarska zvjezdarnica nalazi se na 50m od rive na brdašcu Glavici i savršeno je mjesto za one koji žele saznati više o svemiru i planetima. Tu ćete pronaći dječji Astro park, igralište Sunčevog sustava i monumentalni spomenik izgrađen za sve poginule branitelje u Drugom svjetskom ratu.

Zvjezdarnica je otvorena tijekom cijele godine svaki četvrtak od 20:00 do 22:00. Ljeti je otvorena od ponedjeljka do četvrtka od 21.30 do 23.30 sati. Cijena ulaznice u 2022. godini iznosila je 5€.

U prekrasnoj baroknoj palači Tonoli smješten je Gradski muzej Makarska. Muzej je dom bogate zbirke arheologije, etnologije, numizmatike i kulturno-povijesnih predmeta, te fotografija, razglednica, plakata i karata.

Malakološki muzej, koji ima više od 3 000 primjeraka morskih puževa i školjkaša iz Jadrana i cijelog svijeta, zanimljivo je mjesto za djecu. Muzej se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana, a uz bogatu malakološku kolekciju, također čuva vrijedan herbarij biljaka s planine Biokovo te manju paleontološku kolekciju.

Tijekom ljeta, od ponedjeljka do nedjelje, muzej je otvoren od 9 do 13 sati, a poslijepodne od 17 do 20 sati. Međutim, tijekom zime posjete su po dogovoru.

Cijena ulaznice za odrasle osobe je 6 €, dok su ulaznice za pojedinačni posjet učenicima, studentima i umirovljenicima 2,50 €. Djeca do 7 godina, hrvatski branitelji i osobe s invaliditetom imaju besplatan ulaz.

Plaže Makarske i Makarske rivijere

Iako smo u ovom tekstu izdvojili samo tri, na području grada Makarske i Makarske rivijere možete pronaći mnoštvo prekrasnih šljunčanih plaža.

Gradska plaža Makarska jedna je od najpoznatijih plaža Makarske. Proteže se na oko 2 km duž obale zapadnog dijela grada, od gradske luke do hotela Rivijera i Romana. Ova gradska plaža ima prirodnu borovu hladovinu, što je iznimno korisno u najtoplijim ljetnim mjesecima, te je okružena restoranima i kafićima.

Na plaži se može pronaći nekoliko dječjih igrališta s toboganima, ljuljačkama i penjalicama. Mogu se iznajmiti pedaline, kajaci i kanui, za dodatnu zabavu tu su i skuteri na moru, parasailing i vožnja bananom.

Na drugom kraju Makarske rive kroz Park šumu Osejava doći ćete do plaže Nugal. Bogata borovom šumom i okružena stijenama, s kristalno čistim morem Nugal je jedna od najljepših plaža u Makarskoj. Zbog svoje izoliranosti, ova plaža je omiljeno mjesto nudista i prirodista.

Do plaže možete ići i brodom, ali ako idete pješice trebat će vam 30 minuta hoda. Preporučujemo da nosite prikladnu odjeću za pješačenje i da ponesete hranu i piće jer na plaži nema restorana ili drugih uslužnih objekata.

makarska-nugal-vikend-izlet

Plaža Tučepi nalazi se u istoimenom gradiću i za nju kažu da je najdulja i najljepša plaža Makarske rivijere. Plaža je odlična za djecu jer zbog prirodne hladovine koju pružaju stabla pa teško da ćete ovdje izgorjeti dok uživate u morskim radostima na finom šljunku. Na plaži se nalazi i vodeni park, a možete i iznajmiti pedaline i kajake. Ne morate brinuti ni o tome gdje jesti jer restorani su vrlo blizu plaže i lako ćete pronaći ukusnu hranu.

Poluotok Svetog Petra i svjetionik

Kod Makarske gradske plaže nalazi se i prekrasni poluotok Svetog Petra. Poluotok je zapravo gradski park sa šetnicom koja se proteže duž obale mora s crkvicom i svjetionikom. Ako planirate prenoćiti u Makarskoj i želite probati nešto drugačije, svjetionik se može iznajmiti.

Putem od svjetionika do crkvice možete lokotom zaključati svoju ljubav na ogradi za zaljubljene. Na vrhu poluotoka nalazi se crkva Sv. Petra iz 13. st., a u neposrednoj blizini i Grotta, špilja koja je jednim djelom pod morem. Oni hrabriji, u ljetnim danima skaču s litice koja se nalazi kraj špilje.

Šetnica pruža najljepši pogled na grad, otoke i planinu Biokovo, koja se uzdiže iznad grada. Osim što je idealna za vožnju biciklima, šetnica je pristupačna i za kolica za bebe pa se na ovu šetnju možete odvažiti i s najmlađima.

Park šuma Osejava

Park šuma Osejava je popularna zelena oaza koja se nalazi na sjeveroistočnoj strani Makarske i povezuje je s Tučepima. Šuma ima više od 15 km staza za planinarenje i odlično je mjesto za trčanje, vožnje biciklom ili samo šetanje u prirodi.

Ako želite izbjeći ljetne gužve na gradskim plažama, u park šumi Osejava pronaći ćete mnoge skrivene uvale u kojima ćete uživati u kupanju u miru i tišini. Uvala su dostupne samo pješice ili brodom, a jedna od njih je plaža Nugal o kojoj smo već pisali.

Primjereno se obucite za šetnju šumom, te podsjećamo da ponesete hranu i piće jer vam Park šuma Osejava neće poslužiti ništa osim bijega od užurbanosti svakodnevnog života.

Park Prirode Biokovo

Biokovo je druga najviša u Hrvatskoj s vrhom Sveti Jure koji se nalazi na 1762 metra. Možete je posjetiti u sklopu Parka prirode Biokovo, odnedavno poznatog po staklenom vidikovcu Biokovo Skywalk.

Park Prirode nudi više od 70 km staza za planinarenje te izazovne staze za bicikliste i idealno je mjesto za avanturu, istraživanje i uživanje u prekrasnoj prirodi.

Park također ima nekoliko vidikovaca s spektakularnim pogledima na okolicu. Predlažemo da stanete kod vidikovca Staza, Štrbina i Vošac te naravno na vrhu Sveti Jure.  Za razliku od većine drugih planinskih vrhova, do Sv. Jure možete doći autom, asfaltiranom cestom.

Cesta je dvosmjerna, ali jednotračna s čestim ugibalištima na svakih 300 metara. Ako niste iskusan vozač, možete odahnuti jer je ulaz u Park ograničen na 20 vozila svakih sat vremena kako bi se promet održavao jednostavnije i bez poteškoća.

Ulaznice se mogu kupiti isključivo online na web stranicama Parka i uključuju posjet staklenom vidikovcu Biokovo Skywalk-u. Vodite računa da se vidikovac u slučaju lošeg vremena zatvara, dok Park ostaje otvoren.

Nemojte se iznenaditi ako unutar Parka naiđete na divlje konje. Oni su naviknuti na ljude te će s guštom pozirati za fotografije. Ako planirate hraniti konje, pobrinite se da unaprijed ponesete zdrave namirnice poput mrkve ili jabuke.

Inače, u Parku se nalazi i nekoliko restorana pa i vi možete uživati u ukusnoj hrani.

Podbiokovska sela

U podnožju planine Biokovo nalazi se nekoliko malih sela poznatih po svojoj tradicionalnoj arhitekturi, gostoprimstvu i prekrasnim pogledima na more i planinu Biokovo.

U Gornjim Tučepima tradicionalne seoske kuće su preuređene i koriste se za turistički najam, no zadržale su izvornu arhitekturu. Dok istražujete ovo područje, možete potražiti tri turske utvrde. Lalića kula u selu Srida najbolje je očuvana, Bušelić kula nalazi se na putu za zaselak Knjezovi-Ostojići, a najpristupačnija je Šarića kula. Bilo gdje da krenete, ne zaboravite se okrenuti prema moru jer pogled na Makarsku rivijeru i otoke je nevjerojatan. Ako još posjetite i Kotišinu, tamo ćete pronaći Interpretacijski centar Veliki kaštel koji nudi izložbe arheološke, etnološke i prirodne baštine te Botanički vrt Kotišina s preko 300 vrsta samoniklih biljaka.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da se pripremite se za vikend pun avantura i zabave sa svojom obitelji na ovoj prekrasnoj destinaciji. Želite li saznati nešto više o nekom drugom gradu na Jadranu? Pročitajte naš članak Vikend destinacije na Jadranu za cijelu obitelj: istražimo 7 gradova s djecom.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Let do Milana za samo 30€: Evo što trebate posjetiti

Putovanja

Gdje popiti najbolju kavu u Berlinu? Otkrivamo vam top 20 lokacija 

Putovanja

Spremite se za izlet: Što sve ponijeti za bezbrižno uživanje?

Lifestyle