Search
Close this search box.

Voštani omoti

Uradi sam
ajme_portal_post

Jednostavni diy omoti za svakodnevnu primjenu

Dječje obroke za školu ili izlete ne morate nužno stavljate u plastične posude koje vam vaša djeca vrlo vjerojatno neće vratiti kući. Ili još gore u jednokratne vrečice koje se ne mogu reciklirati i tako samo gomilamo otpad. Za uštedu inventara, novca i okoliša predlažemo vam ekološke omote od pčelinjeg voska – voštane omote. 

Primjena omota
Zašto koristiti voštni omot
Postupak izrade omota
Verzija peglanjem
Verzija pečenjem
Napomene

Primjena omota

Voštani omot je koristan za mnoge stvari, a ovdje su neki načini na koje ga možete najbolje iskoristiti:

 • Umatanje hrane – Voštani omot možete koristiti kao alternativu plastičnoj foliji za umatanje hrane i spremanje ostataka hrane. On se lijepi na sebe, što znači da ne morate koristiti nikakve dodatne materijale poput trake ili vezica. Samo ga stavite preko zdjela ili posuda kako biste zadržali svježinu hrane.
 • Održavanje hrane svježom – Ako imate pola voća ili povrća koje želite sačuvati, možete ga omotati voštanim omotom kako biste produžili rok trajanja. Voštani omot može stvoriti hermetički zatvorenu okolinu, koja može spriječiti truljenje i oksidaciju.
 • Za zamrzavanje hrane – Voštani omot možete koristiti za zamrzavanje hrane poput mesa, ribe ili povrća. Dobar je za kratkoročno zamrzavanje, a iako se može koristiti za duže vrijeme, najbolje je koristiti ga u kombinaciji s drugim materijalima poput aluminijske folije ili vakuumskih vrećica.
 • Kao poklopac posuđa – Voštani omot možete koristiti kao poklopac za posuđe, kako bi se spriječilo isušivanje hrane dok se kuha, ili da se sačuva toplina. Također možete koristiti voštani omot za prekrivanje hrane na stolu ili za prekrivanje zdjela dok se hrana hladi.
 • Kao alternativa za plastične vrećice – Voštani omot možete koristiti za zamjenu plastičnih vrećica, posebno kada kupujete svježe voće i povrće na tržnici. Ovaj materijal se može koristiti više puta, pa je ekološki prihvatljiviji od plastičnih vrećica.

Omote koristite i za pokrivanje hrane koju ćete pojesti u kratkom roku, od nekoliko sati ili sljedeći dan. Za dugotrajnije ostatke ili namirnice poput sira, salama i sl, ipak je bolje koristiti staklene posude za višekratnu upotrebu. 

Prednost voštanog omota je što je vosak samoljepljiv, pa nema brige da će vašem mališanu sendvič ispasti iz omota u torbi, ili da će pak “mirišljavi” luk ispasti iz omota i preplaviti vaš hladnjak svojim divnim mirisima. 

Nakon upotrebe omot se jednostavno opere hladnom vodom, može i s blagim deterdžentom, no svakako nemojte koristiti vruću vodu za pranje jer će vruća voda otopiti vosak.

Postoji nekoliko razloga zašto je dobro koristiti voštani omot:

 • Ekološki prihvatljiv – Voštani omot je ekološki prihvatljiv jer je proizveden od prirodnih materijala kao što su pamuk, pčelinji vosak, jojobino ulje i smola. Voštani omot se također može reciklirati i upotrebljavati više puta.
 • Siguran za hranu – Voštani omot ne sadrži kemikalije koje mogu biti opasne za zdravlje. Ovaj materijal se može koristiti za zamatanje hrane bez rizika od kontaminacije ili ispuštanja štetnih tvari u hranu.
 • Ušteda novca – Voštani omot se može koristiti više puta, što ga čini ekonomičnijim od drugih vrsta jednokratnih materijala za zamatanje hrane.
 • Praktičan i jednostavan za korištenje – Voštani omot se lako može oblikovati oko hrane i posuda, a zahvaljujući prirodnim sastojcima, omot postaje fleksibilniji kad se zagrije dlanovima. Ovaj materijal se lako čisti i održava.
 • Zadržava svježinu hrane – Voštani omot stvara hermetički zatvorenu okolinu koja može spriječiti truljenje i oksidaciju hrane, što može pomoći da hrana dulje ostane svježa.

Postupak izrade 

Ovaj DIY zapravo možete raditi s djecom. Za izradu možete koristiti razne proizvode, no krenimo od onih koje možete pronaći kod kuće pa da ovaj ekološki proizvod učinimo i ekonomičnim.

Svatko od nas kod kuće ima pokoju pamučnu plahtu, ili možda dotu, koje se teško može riješiti i zapravo samo sjedi u ormaru bez prave svrhe. Osim što stare plahte izvrsno brišu prozore, možete ih izrezati na dimenzije od 35 x 35 cm ili veće. Ova dimenzija pokazala se idealna za omatanje sendviča. Možete izrezati i pokoji manji komad od 15 x 15 cm za pokrivanje hrane u hladnjaku. 

Ako ne želite kupiti pčelinji vosak u granulama, možete potražiti ako imate u kući svijeće izrađene od pčelinjeg voska. Komade voska možete naribati ribalicom umjesto korištenja granula. 

Donosimo vam dvije verzije izrade. Obe vrlo jednostavne. 

Verzija peglanjem

Za ovaj postupak potrebno vam je:

 • Pamučna tkanina
 • Vosak
 • Kokosovo ulje
 • 2 Papira za pečenje
 • Glačalo

Za početak vosak naribajte i pomiješajte sa malo kokosovog ulja. Ako koristite granule, pomiješajte granule sa uljem. Kokosovo ulje nam daje dodatnu fleksibilnost samoga voska. Pamučnu tkaninu, licem s uzorkom okrenite prema dolje. Na tkaninu pospite naribani ili pospite granule voska te pokrijte papirom za pečenje. Papir za pečenje koristimo jer je otporan na visoke temperature pa može podnijeti toplinu od glačala. Uzmite glačalo koje ste prethodno ugrijali te snažno zapeglajte vosak po tkanini preko papira za pečenje. Pritom pokušajte pritiskom što ravnomjernije rasporediti vosak po tkanini. Ovaj postupak će biti lakše raditi s naribanim voskom jer su tada komadići manji. 

Podignite papir za pečenje i provjerite je li se vosak ravnomjerno rasporedio po tkanini. Ako vam na nekim mjestima nedostaje voska, slobodno nadodajte još komadića te ponovite postupak peglanja. Ako se dogodi da na nekom mjestu imate predebeo sloj voska, dodatno ga ispeglajte. Ovo je jako važno jer ako vam je sloj voska predebeo, vosak će pri savijanju i rukovanju pucati jer s debljinom sloja voska se gubi njegova savitljivost. 

Verzija pečenjem

Za ovaj postupak potrebno vam je:

 • Pamučna tkanina
 • Lim za pečenje
 • Papir za pečenje
 • Vosak u granulama 
 • kokosovo ulje
 • Silikonski kist

Pamučnu tkaninu stavite na lim za pečenje u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ako koristite tkaninu s jednostranim uzorkom, lice tkanine s uzorkom okrenite prema dolje. u zdjelicu pomiješajte vosak sa jako malo kokosovog ulja. Potom pospite ravnomjerno pčelinji vosak u granulama/naribani po tkanini. Vodite računa da morate voskom pokriti i rubove. Stavite lim sa svime u pećnicu i pecite dok se vosak ne otopi. Točnije nekih 4 – 10 min ovisno o jačini pećnice. 

Kada su se granule otopile koristite kist te razmažite vosak po tkanini. Predlažemo da koristite silikonski kist, jer će se nakon hlađenja vosak na običnom kistu zalijepiti pa ćete nepotrebno kreirati otpad, jer takav kist kasnije možete baciti. Ostavite tkaninu sa strane na radnoj površini da se ohladi. Ako vidite da vam na nekom djelu nedostaje voska, možete ponoviti postupak i nadodati još pokoju granulu. 

Komadiće voska također možete rastopiti i kuhanjem na pari ili izravno na štednjaku na srednjoj vatri. Nakon što se vosak potpuno otopi, isključite vatru i ostavite da se malo ohladi te prelijte tkaninu. 

Napomene

Kada koristite voštani omot, važno je zapamtiti da ga ne smijete koristiti za kuhanje ili zagrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici. Također, uvijek slijedite upute za održavanje proizvoda kako biste osigurali da vam dugo traje i da ostane higijenski čisto.

Pri izradi pazite da vosak ravnomjerno  premažete, ali nemojte koristiti previše voska jer će papir postati previše krut i vosak će pucati.

Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici kako biste zadržali svježinu i spriječili isušivanje. Tijekom ljeta kada temperature tope sve u kući, voštani omot možete čuvati složen u hladnjaku.

Voštani omot je praktičan, višenamjenski i ekološki prihvatljiv materijal koji se može koristiti na mnogo načina u domaćinstvu. Koristeći ga, možemo pomoći u zaštiti okoliša, smanjenju troškova i očuvanju svježine hrane, čime stvaramo sigurniji i zdraviji dom za našu obitelj.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living

Uskrsne DIY dekoracije – Inspiracija Instagram kreativki

Uradi sam

Naučile smo izraditi uskrsni vijenac: Radionica by Lalisia decor

Događanja