Search
Close this search box.

Wabi-sabi: Umjetnost jednostavnosti koja očarava Instagram svijet

Lifestyle

ajme_portal_post

Ako pratite trendove dizajna interijera na Instagramu, sigurno ste primijetili čaroliju Wabi-sabi estetike. Wabi-sabi naglašava jednostavnost, skromnost i vrednovanje onih kvaliteta koje istinski oplemenjuju naše živote. Ova drevna japanska filozofija nije samo prolazni trend – ona nas podsjeća na ljepotu prirodnih nesavršenosti. 

Što je Wabi-sabi?

Wabi sabi je stil uređenja koji nikada stvarno nije izašao iz mode, ali je definitivno ponovno postao popularan posljednjih godina. Prema svim svjetskim najavama, svoj vrhunac u interijerima bi trebao pronaći upravo ove godine, a više o tome možete pročitati u tekstu o trendovima u interijerima u 2024.g. 

Kako je napisao američki umjetnik i estetički stručnjak Leonard Koren u svojoj knjizi “Wabi-Sabi: Za umjetnike, dizajnere, pjesnike i filozofe”: “Wabi-sabi ambivalentno razmišlja o razdvajanju ljepote od ne-ljepote ili ružnoće. Ljepota Wabi-sabija jest, u nekom pogledu, prihvaćanje onoga što smatrate ružnim.”

Vrijeme je da napustimo kulturu perfekcionizma koja je preplavila naše domove i prihvatimo pristup koji je znatno jednostavniji.

Kako definirati Wabi-sabi?

Teško je sažeti Wabi-sabi u jednu definiciju. U osnovi, filozofija se može razumjeti kao ‘rustikalna jednostavnost’ ili ‘skromna elegancija’. Koren je čak priznao da nije mogao pronaći preciznu definiciju te je stvorio svoju: “Wabi-sabi je ljepota stvari koje su nesavršene, prolazne i nepotpune, suprotnost našem klasičnom zapadnjačkom poimanju ljepote kao nečega savršenog, trajnog i monumentalnog.”

Sedam stupova Wabi-sabija su: jednostavnost, asimetrija, skromna ljepota, prirodna spontanost, suptilna gracioznost, sloboda i mir.

Kako integrirati Wabi-sabi u svoj dom?

S obzirom na vezu Wabi-sabija s prirodom, počnite s odabirom sirovih materijala poput drva, čelika i kamena. Dio odabira prirodnih materijala jest prihvaćanje njihovih neizbježnih nesavršenosti. 

Boje koje se koriste trebaju odražavati prirodne tonove: zelene, sive, zemljane nijanse i boje hrđe. 

Wabi-sabi slavi ručno izrađene komade. Kada uređujete prostor, birajte jedinstvene komade koji će s vremenom dobiti na vrijednosti. Također, važno je imati na umu da je Wabi-sabi o smanjenju i odbacivanju nepotrebnog. Ako se pitate treba li vam dodatni jastučić na kauču, možda je bolje bez njega.

Nekoliko savjeta kako vaš dom pretvoriti u  Wabi-sabi oazu

Manje je više 

   – Iako Wabi-sabi cijeni nesavršenost, dom prema ovom pristupu trebao bi biti organiziran, lišen kaosa, kako bi poticao osjećaje mira. Minimalizam u dizajnu je važan, ali naglasak je na osjećaju reda radi postizanja unutarnje smirenosti.

Povežite se s prirodom

   – Kroz upotrebu organskih materijala poput drva i elemenata iz prirode, stvorite atmosferu Wabi-sabija u domu. Prirodne nečistoće u biljkama, drvu i kamenu podsjećaju na ljepotu koja se krije u nesavršenostima. Dodajte drveni namještaj, svježe cvijeće i biljke kako biste pojačali pozitivne vibracije.

Proslavite nepravilnosti

   – Wabi-sabi ohrabruje raznolikost u dizajnu. Umjesto da sve usklađujete, naglasite svoje voljene predmete, čak i ako se ne slažu estetski. Prema ovom pristupu, ta nesavršenost donosi savršenstvo i karakter u vaš dom.

Vratite se osnovama

   – Slijedeći princip minimalizma, Wabi-sabi potiče zadržavanje predmeta koji donose nostalgiju, ljepotu ili korisnost. Ovaj pristup nije o minimalizmu radi minimalizma, već o zadržavanju stvari ključnih za unutarnji mir i sreću. Sačuvajte predmete koji vas čine sretnima, bez obzira na estetiku.

U svijetu gdje savršenstvo često zauzima središnje mjesto, Wabi-sabi nas podsjeća na ljepotu koja leži u nesavršenosti i autentičnosti. Ova filozofija ne samo da oblikuje dizajnerske trendove, već nas uči da cijenimo jednostavnost i skromnost u svakodnevnom životu. Inspiriranost Wabi-sabijem može nas potaknuti da prepoznamo i prihvatimo ljepotu koja postoji u svim aspektima našeg svijeta, čineći naše živote bogatijima i ispunjenijima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Kako dobiti povišicu?

Lifestyle

Imaš ideju, nemaš Prostor? Inovativna priča iz Splita

Lifestyle

Access Bars: Upoznajte Marinu koja će vas odvesti u nove dimenzije

Slow living