Search
Close this search box.

Zašto bi trebali uvrstiti wellness u svoje godišnje planove?

Lifestyle
ajme_portal_post

Danas, zbog užurbanog životnog stila i konstantnog stresa, naše zdravlje često padne u drugi plan. No, briga o sebi, svom zdravlju i održavanju ravnoteže između tijela, uma i duha ključno je za postizanje dugoročnog blagostanja. Wellness je aktivni proces donošenja svjesnih odluka koje vode do zdravog i ispunjenog života. To uključuje brigu o tijelu, poticanje pozitivnih emocija, održavanje mentalne jasnoće i stvaranje ravnoteže u životu.

U ovom članku, istražit ćemo širok spektar dobrobiti wellnessa, pružajući konkretne smjernice i primjere kako integrirati ove principe u vaš svakodnevni život. Također, na kraju članka otkrivamo mjesto gdje dodatno možete unaprijediti vaše wellness iskustvo i potpuno uroniti u brigu o sebi.

Redovita tjelesna aktivnost i zdrava prehrana je ključna

Sviđalo vam se trčanje, hodanje ili teretana, važno je pronaći aktivnost koja vam odgovara. Tjelesna aktivnost ne bi trebala biti napor, već radost. Pronađite aktivnost koja vam pruža zadovoljstvo. Možda je to trčanje uz obalu mora, biciklizam, uživanje u šetnjama kroz šumu ili ples u udobnosti vlastitog doma. Iskoristite ljepotu prirode za šetnje ili se upustite u grupni fitness trening kako biste povećali motivaciju.

Jutarnja meditacija može osvježiti vaš um, večernja šetnja udahnuti svjež zrak u vaše tijelo. Svakodnevne male promjene mogu stvoriti dugoročan pozitivan učinak na vaše zdravlje.

Što se tiče prehrane, naglasak je na bogatstvu organskih, domaćih namirnica. Prehrana nije samo gorivo za tu fizičku aktivnost; ona je graditelj zdravlja, zato je važno da znate odakle vam hrana dolazi. Kupujte lokalno. Povećajte unos voća, povrća, cjelovitih žitarica i ograničite unos šećera i zasićenih masti. Istraživanje pokazuje da pravilna prehrana podržava vitalnost i smanjuje rizik od bolesti.

Očuvanje mentalnog zdravlja

Razumijevanje vlastitih emocija i rad na njihovom balansiranju ključno je za održavanje emocionalne stabilnosti. Razgovarajte s prijateljima, obitelji ili stručnjacima kad osjetite potrebu dijeliti svoje misli. Ljudi su društvena bića, a podrška prijatelja i obitelji igra ključnu ulogu u našem mentalnom zdravlju. Održavajte bliske odnose, dijelite iskustva i budite podrška svojim najdražima.

Stres je neizbježan, ali kako reagiramo na njega olakšava život. Tehnike poput meditacije, dubokog disanja ili joge mogu značajno smanjiti stres i povećati emocionalnu dobrobit.

Upravljanje vremenom također je ključno za postizanje ravnoteže. Posvetite pažnju poslovnim i osobnim obavezama, ali ne zaboravite na sebe. Vrijeme provedeno u hobijima i opuštanju jednako je važno kao i radno vrijeme.

Povezanost s prirodom za holističko zdravlje

Priroda ima moć ozdravljenja. Doživite ljepotu zelenih šuma, prostranih polja ili tišine koju pruža jezero. Izdvojite vrijeme za boravak u prirodi, bilo da je to šetnja parkom ili odlazak u planine.  Ove jednostavne aktivnosti ne samo da poboljšavaju vaše fizičko zdravlje kroz tjelesnu aktivnost, već i značajno smanjuju razinu stresa i potiču mentalnu jasnoću.

Razmislite o svojim svakodnevnim navikama i aktivno potičite održive prakse koje doprinose zaštiti prirode i okoliša. Primjerice, možete smanjiti upotrebu plastike u svakodnevnim aktivnostima. Smanjite korištenje jednokratne ambalaže i potpuno zamijenite jednokratne predmete višekratnim (vrećice, pribor, boce). Razmislite o kreativnim načinima kako ponovno upotrijebiti korištene predmete umjesto da ih odmah zamijenite novima. Organizirajte se i odvojite reciklabilni materijal od ostatka otpada. Sudjelujte u volonterskim akcijama čišćenja okoliša, kupuj second hand, podržavajte lokalne proizvođače i organizacije koje se zalažu za očuvanje prirode i okoliša, kao što je udruga Sunce iz Splita.

Sve ove prakse, kada postanu sastavni dio vaše svakodnevice, ne samo da potiču osobni wellness već i pridonose zdravlju planeta. 

Prvi Healthness resort u Europi – Terme Sveti Martin 

Naša potraga za dobrim praksama brige o zdravlju dovela nas je do ovog nevjerojatnog mjesta gdje se wellness ne doživljava samo kao pojedinačna praksa, već kao stil života – Terme Sveti Martin. Resort je smješten na 27 hektara netaknute prirode u srcu Međimurja. U skladu s prirodom koja ga okružuje nudi razne wellness aktivnosti. 

Možete plivati u bazenima The Temple of Life, okupati se u termalnoj vodi koja već stoljećima pruža blagodati zdravlja i odvažiti se na izlazak u vanjski bazen čak i u sred zime. Doživite Svijet Sauna s finskom, bio finskom, parnom i rimskom saunom te hladnom špiljom. Osjetit ćete harmoniju tijela, uma i duše dok se odmarate ispod zvjezdanog svoda uz smoothie i čajeve.

U Termama Sveti Martin gastronomska ponuda bazira se na lokalnim domaćim sastojcima – tradicionalna međimurska jela i vrhunska vina će vam začiniti večer, a bogati zdravi buffet doručak će biti odličan početak vašeg dana u Svetom Martinu. Svi restorani resorta nude nevjerojatne jelovnike, a svaki zalogaj podsjeća na važnost pravilne prehrane za potpuno dobrostanje tijela.

Posebnu pažnju posvećuje održivosti. Od recikliranja do upotrebe obnovljivih izvora energije, centar pokazuje predanost očuvanju okoliša. 

Međimurje će vam otkriti čuda prirode

Dodatno će vas razmaziti bio kozmetika, meke papuče i udoban ogrtač koji vas čekaju u vašoj sobi, a ako poželite izaći hotela Međimurje će vam otkriti čuda prirode.

U Svetom Martinu na Muri možete uživati u šetnjama uz Muru ili po obližnjim brežuljcima. Za ljubitelje vina, možete istraživati vinograde i posjetit vinske podrume te uživati u autentičnim okusima lokalnih vina.

Za one željne avanture, popnite se na vidikovac Mađerkin brijeg odakle seže nezaboravan pogled na okolicu, na sve četiri strane svijeta i čak pet država.  Također, u Žabniku najsjevernijem mjestu Hrvatske, imate eko-stazu Svetomartinsku Muru, dugu pet kilometara. Na ruti ima 20 edukativnih tabli, ugostiteljski objekt Mlinarska kuća, plutajući Mlin na Muri te skelu koja prenosi posjetitelje na drugu obalu rijeke.

U Svetom Martinu na Muri imat ćete priliku doživjeti i autentičnu kulturu ovog područja, čineći vaš boravak potpunim doživljajem wellnessa i istraživanja.

Kroz ovo istraživanje wellnessa, prepoznali smo važnost brige o sebi, povezanosti s prirodom te održivih praksi koje pridonose zdravlju pojedinca i planeta. Nema univerzalnog recepta, ali kombinacija tjelesne aktivnosti, emocionalne stabilnosti, podrške bližnjih i povezanosti s prirodom stvara temelj za cjelovito zdravlje. Budite blagi prema sebi i promjene uvodite jednu po jednu, u svom ritmu. Zapamtite, wellness nije cilj, već putovanje prema trajnom dobrostanju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle

Kako sam napustila struku i siguran posao, da bi pronašla SEBE

Kolumne