Search
Close this search box.

Zašto je Fortica poviše Omiša nezaobilazna turistička lokacija?

Putovanja

ajme_portal_post

Za vas smo provjerili zašto Fortica poviše Omiša privlači toliko turista. Istražili smo kako najlakše do nje te može li ovo biti i izlet destinacija za obitelji s djecom.

U ovom članku donosimo vam malo povijesti, malo sadašnjosti. Povijest je, naravno, priča o povijesnoj utvrdi – Fortici. Sadašnjost su najnoviji odgovori na pitanja kako najlakše doći do Fortice, što nikako ne smijete zaboraviti i što morate pripaziti kada se odlučite na razgledavanje. Odgovore donosimo iz prve ruke.

Tvrđava Fortica

Fortica, monumentalna tvrđava koja se uzdiže iznad grada Omiša na dalmatinskoj obali. Impozantan je spomenik bogate povijesti i obrambenih vještina koje su oblikovale regiju kroz stoljeća. Svojom impresivnom arhitekturom i strategijskim položajem, Fortica je simbol snage i izdržljivosti, a danas je važna kulturna atrakcija i turističko odredište.

Izgrađena je prije 500 godina kao dio obrambenog sustava. Omiški gusari su nadaleko poznati, a Fortica im je služila kao obrana od neprijatelja. U slučaju da je Omiš bio opkoljen, plan je bio da s tvrđave bace velike gromade kamenja koje bi porušile cijeli grad, a tako i neprijatelja. Srećom do toga nije došlo pa danas možemo istinski uživati u čarima ovog predivnog dalmatinskog gradića.

Visoki zidovi, snažni bedemi i kule predstavljaju impresivan primjer srednjovjekovne fortifikacije. Unutar njezinog utvrđenog prostora nalaze se ostaci starih vojnih objekata, kao i panoramska terasa s koje se pruža zadivljujući pogled na okolicu.

Danas, Fortica dočekuje posjetitelje iz cijelog svijeta koji dolaze istražiti njezine zidine i doživjeti njezinu bogatu prošlost. Turističke ture vode posjetitelje unutar tvrđave, pružajući im uvid u život i svakodnevnicu njezinih nekadašnjih stanovnika. 

Kako doći do Fortice?

Ukoliko ste član nekog planinarskog društva, vjerojatno su vam poznati svi putevi koji vode do Fortice. Za one koji ovu utvrdu žele posjetiti samo turistički, trebali bi znati da postoje 2 puta- lakši i teži. Ukoliko krenete nepripremljeni, velika je vjerojatnost da ćete ovaj podatak saznati tek kad dođete ispred Fortice. Zato smo mi tu da vam otkrijemo sve!

U svakom slučaju pripremite se na planinarenje. Forticu trebate zaslužiti. Put nije pretežak, ali nije ni sasvim jednostavan.
Do početne točke teže staze doći ćete kada pređete most, iz smjera Splita, i skrenete lijevo put Poljica. Ubrzo će vam sa desne strane biti parking gdje možete parkirati i krenuti u avanturu.

Lakši put ima dva načina. Prvi je da parkirate na jednom od parkinga i gradu i nastavite dalje pješice. Potražite ulicu imena Vangrad. Nalazi se pored vatrogasnog doma i nekadašnje tvornice tjestenine Cetina, koju pratite dok ne dođete do oznake tvrđave. Nakon toga čeka vas uspon od 50ak minuta. 

Drugi način je da kod vatrogasnog doma skrenete i vijugavom ulicom vozite kroz Borak prateći oznake za Forticu. Na samom kraju je okretište na kojem se parkiraju automobili. To nije parking pa budite oprezi u sezoni kada je sve puno turista, jer bi mogao nastati kolaps. Ulica je uska, a parkinga uz ulicu nema mnogo. Većinom su to privatni posjedi i vlasnici bi mogli, s pravom, negodovati ukoliko parkirate na njihovo mjesto. Van sezone je mirnije i puno manji protok ljudi, pa je lakše i pronaći parking.

Mi smo parkirali uz cestu, pazeći na sve navedeno i krenuli lakšim putem.

Fortica – tvrđava vrijedna uspona

Sam uspon do tvrđave Fortica traje nešto manje od sat vremena. Nije težak, ali je mjestimično dosta strmo. Ovaj uspon ne bi baš preporučili za obiteljski izlet ukoliko imate člana koji je mlađi od 5 godina. Naravno, to ovisi i o djetetu te navikama obitelji.

Iako staza nije preteška, potrebno je adekvatno se obući. Udobna odjeća i tenisice su puno bolji izbor od jeans hlača i balerinki ili natikača. Ne želite da vas HGSS dolazi spasiti jer ste zbog “krive” obuće ozlijedili nogu (a možda i još nešto), zar ne?

Ukoliko ste odlučili penjati se do Fortice u ljetnim mjesecima budite oprezni. Ipak je taj put kamenjar i ima zmija. Bilo bi pametno imati visoke čarape ili duge hlače i štap kojim lupate ispred sebe.

Ono što nikako ne bi smjeli zaboraviti je voda. Naročito u toplijim mjesecima. Sunce je jako, a staza nije baš zaklonjena i nema previše hlada. Slobodno ponesite i ruksak sa prostirkom i hranom, pa kada dođete na cilj uživajte u pikniku s pogledom.

Važno je napomenuti da se ulaz u Forticu naplaćuje u ljetnim mjesecima, dok je u ostatku godine besplatan.

Fortica nudi pogled kao nagradu

Kada ugledate Forticu ispred sebe preplavi vas oduševljenje. Sam pogled na to masivno zdanje je zapanjujuć. Ulaskom u tvrđavu i šetnja uz panoramski 360 pogled ostavlja bez daha. S jedne strane Brački kanal i otoci, s druge strane pitoreskna sela, planina i kanjon Cetine, a u podnožju grad Omiš.
Najljepše je u zalazak sunca, samo budite oprezni i krenite na vrijeme natrag prema gradu kako ne bi pala noć dok se spuštate.

 Tvrđava Fortica je odličan izbor za “brzinski” izlet i razgledavanje, ali i cjelodnevni piknik doživljaj. Koja god opcija je vaš izbor, znajte da ćete uživati. Dio izleta, uz Forticu, može biti i uživanje u svemu što Omiš nudi. Više o tome pročitajte u članku na linku OVDJE.

U konačnici, Fortica je više od kamena i zidova. Ona je živi spomenik koji pripovijeda priču o hrabrosti, otporu i kulturi jednog naroda. Njezina ljepota i snaga nastavljaju očaravati posjetitelje i inspirirati ih da cijene bogatstvo povijesti i baštine koju čuva.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Onkraj svijeta, u Japanu

Putovanja

Top 10 najljepših plaža na Visu: vodič za savršen ljetni odmor

Putovanja

Ovog se tjedna održava sedmo izdanje Thrill Blues Festivala

Događanja