Search
Close this search box.

Zašto je Malta i zimi odlična ideja

Putovanja
ajme_portal_post

Za Ajme piše: Ivana Međugorac Imamović

Putovanje je najbolji bijeg od siječanjske depresije. To je ujedno i period kad ima dosta povoljnih prilika za jeftinim letovima i smještajima u pojedinim europskim državama. O tome ste već mogli čitati tu na portalu (link). Kako nisam fan zime, uvijek biram neke toplije varijante i da mogu uvijek bih izabrala godinu s dva ljeta, što će mi globalno zatopljenje uskoro i omogućiti, ali taj dio nije plus. Meni snijeg i hladnoća jednostavno nisu napeti, posljedica odrastanja u Lici valjda. Na zadnjem sanjkanju sam strgala ligamente i od tada se držim samo pogleda i uživanja u prvim pahuljama iz toplog. 

Hrvatska vs. Malta

Ove godine smo planirali pobjeći negdje na par dana u RH, na sauniranje u kombinaciji sa sadržajima za djecu jer je dio naše grupe od tri mušketira i jedan četverogodišnjak. Međutim, čak i na stranicama s posebnim ponudama cijene su me neugodno iznenadile. Moj dojam je bio da je to sve preskupo i nekako mi se činilo da mogu povoljnije proći ako bacim pogled na putovanja vani. I nisam bila u krivu!

Uzevši u obzir sve gore navedene faktore – Malta nam je odmah upala u oko. Dobili smo i hrpu preporuka s obzirom na to da je Malta već dugi niz godina Hrvatima popularna destinacija. Naravno, našli smo i dosta korisnih savjeta među putničkim grupama koje pratim. Par poslanih linkova o Malti, i muža nije trebalo dodatno nagovarati.

Karte smo kupili preko Ryanaira, a smještaj za 4 noćenja smo našli preko Lock Tripa. I to veselje za nas troje sve skupa nas je koštalo 364 eura, koliko bi nas došao npr. neki hotel u Hrvatskoj i to samo za 2 dana, bez goriva i prijevoza. Doslovno, radila sam usporedbu.

U tu cijenu uračunate su povratne karte s osiguranjima i rezervacijama mjesta za troje (162 eura) i hotel s 4 zvjezdice s uključenim doručkom i sadržajima poput grijanih vanjskih i unutarnjih bazena (4 noći – 202 eura s pristojbama). Također, usporedbe radi, taj isti smještaj za istu varijantu na Bookingu je bio čak 150 eura skuplji. 

Mi smo na Maltu išli na 5 dana, a 4 noći sredinom siječnja, i nekako na kraju imam dojam da mi fali još neka dodatna dva dana da obiđemo baš sve što smo planirali. No, uvijek je dobro imati razloge za povratak. Kako sam već navela, na put smo išli s klincem tako da smo imali dosta laganiji tempo pa će vam ovaj tekst pomoći i ako idete s nekim tko nije fan hodanja i svaki dan jedva čeka povratak u hotel da može u bazen.

Gdje rezervirati smještaj i kako se kretati na Malti?

Smještaj smo rezervirali u St. Julianu koji je turističko naselje i nalazi se na odličnoj lokaciji, bar za sve ono što smo mi htjeli posjetiti. Nekako je na sredini otoka, blizu je Vallette, aerodroma i ima sve žive sadržaje koje biste mogli trebati. Ovaj dio također preporučuju partijanerima, i nisu u krivu – sve vrvi klubovima, kafićima, hotelima. Definitivno vam neće biti dosadno, ali računajte da nećete moći baš pretjerano spavati do podne iduće jutro pošto zvukovi radova kreću lagano od 8 ujutro. Prije polaska smo se pripremili na to, jer smo čitali da se gradi puno novih hotela u turističkim naseljima poput St. Juliana i Slieme. Nama to nije smetalo pretjerano jer više-manje smo se i budili svaki dan oko 8-9, kako kad, čak i u 7 taj dan kad smo odlučili posjetiti otok Gozo. 

U planove razgledavanja je uračunat naš najmlađi mušketir kojeg ne samo da nisu zanimale znamenitosti, impresivni klifovi i predivni stari gradovi, nego se nije libio pokazivati isključivo svoje interese poput posjeta igralištima, bacanja kamenčića s obale, plesa po ulici ispred klubova, skakanja u hotelski bazen unatoč znaku zabrane i građenja cijelih gradova u pijesku na plaži. Također, restorane smo birali po tome imaju li nuggetse i krumpiriće i utješno je znati da baš svi imaju.

Što se tiče prijevoza po otoku razmišljali smo o najmu automobila, ali uračunali smo faktore vožnje lijevom stranom ceste te manjak parkinga pa smo se ipak odlučili za javni prijevoz. Otok je jako dobro povezan raznim linijama i pravcima. Točnost im možda nije najjača strana, ali voze. Google maps nam je planirao sve rute. Odmah u zračnoj luci smo kupili Tallinja kartice za javni prijevoz. Opcija za 6 dana neograničenih vožnji košta 21 euro po osobi (za djecu do 4 godine je besplatno), dok pojedinačne vožnje koštaju oko 2 eura. 

Kako smo znali da ćemo jedan dan svakako na otok Gozo mi smo uzeli kombinaciju koja je skuplja za 6 eura, pa je to bilo sve skupa nekih 27 eura po osobi. Opcija za dodatak brzog trajekta je odlična, jer za razliku od 15 eura koliko biste platili povratnu kartu za otok, ovako je uz karticu platite samo 6. Također, Uber i Bolt savršeno funkcioniraju i rekla bih da su jeftiniji nego kod nas, tako da kad nam se nije dalo presjedati negdje – taksi je bio sasvim ok opcija. Ipak, ako se odlučite unajmiti automobil zgodno je znati da je u siječnju najam automobila dosta povoljan. Cijena najma automobila 5 dana mogla se naći već za nekih 30 eura. Uz par stotina eura pologa koji vam se vrati ako je sve bilo u redu. 

Što smo strpali u 5 dana na Malti?

1. Marsaxlokk

Let iz Velike Gorice imali smo ujutro tako da smo u malteškoj (jedinoj) zračnoj luci Luqa bili već u 10.15. Za taj prvi dan odmah smo se zaputili prema najpoznatijem šarenom ribarskom selu Marsaxlokku, jer na jugoistočnoj strani otoka smo imali samo to u planu, a kako je nekih 7 kilometara udaljen od zračne luke činilo se logično da to odmah stavimo u prvi dan. Autobusna linija 119 od aerodroma prema Marsaskali, će vas izravno odvesti i do Marsaxlokka za nekih pola sata. To je linija koja vozi svakih sat vremena. 

Sam ribarski gradić je jako šarmantan, i prepun boja. Iz mora vas doslovno gleda mnoštvo šarenih luzzu brodica koji su glavni motiv Malte na svim razglednicama. Ništa manje nisu šarene ni ulice s impresivnim vratima i balkonima. Arona (najmlađeg mušketira) je silno zanimalo zašto svi brodići imaju oči, pa smo saznali da je to dio starog vjerovanja gdje su te iste oči štitile mornare i ribare dok su na moru. Šetnjom uz obalu zaštićene luke zaista možete vidjeti mnoštvo ribara kako otpetljavaju mreže i čiste ribu, a dobili su i malu pomoć od Arona oko otpetljavanja mreže i privlačenja brodica ka obali. 

U luci, u restorančiću pokraj mora smo jeli. Tamo trebaš probati ribu i zaliti domaćim vinom ili CISK pivom. U blizini Marsaxlokka je i prirodni bazen sv. Petra koji je u sezoni odličan za kupanje, iako smo i u siječnju kroz cijelu Maltu viđali kupače u moru.

2. Mdina, Rabat i Dingli klifovi 

Gledajući raspored puta mislim da mi je ovaj dan definitivno bio najdraži. Mojim suputnicima je bilo najzabavnije na Gozu, ali ovo je moje. Drevni gradovi Mdina i Rabat se doslovno nalaze jedan do drugoga i jednom kad dođete do tamo prijevozna sredstva vam više ne trebaju.  Ovo idealno mjesto za izgubiti se u uskim uličicama. 

Mdina me posebno oduševila, jer je doslovno izgledalo kao da sam zalutala u neku davnu prošlost. Zapravo, u davnoj prošlosti Mdina je bila  glavni grad Malte i još uvijek nosi obilježja svih vladara koji su vladali Maltom, pogotovo Feničana i Rimljana. Od Engleza su ostale samo crvene telefonske govornice, ali svejedno – ludo pašu. Opasana je utvrdom, a prije nego što uđete u grad na samom ulazu nalazi se veliko dječje igralište. Idealno ako imate suputnike koji imaju prijeku potrebu za punjenjem energije na takvim mjestima. 

Prije Dubrovnika, prva sezona Game Of Thrones se snimala u Mdini, pa ako ste fan kao ja, to će vam nešto i značiti. Zaista imaš osjećaj da će svaki trenutak zmaj proletjeti nebom. Grad još nazivaju i Tihim gadom jer osim kočija u njemu nema prometa, te mu automobilom mogu pristupiti samo stanovnici. Na vrhu je odličan vidikovac, pa ako volite poglede s visoka ovo je još jedan razlog da se izgubite u ulicama ovog grada. 

Dodatni fun fact o Mdini je taj da je, iako je Malta manja od našeg otoka Krka, od 1883. pa do 1931. imala čak i željeznicu, i to izravnu liniju Mdina – Valletta. 

Kad izađete iz Mdine odmah ste u Rabatu koji odiše istom vibrom. U ovim gradovima Arapi su ostavili veći utjecaj od Europljana, a u Rabatu smo potražili i restoran za ručak jer je izbor bio veći. Iduća destinacija ovog dana bili su Dingli klifovi koji su od Rabata udaljeni oko 5 kilometara i do tamo možete autobusom 210. Dingli su najduži i najviši klifovi na otoku. Osim šetnje i uživanja u pogledu na obrađena polja, mi smo ekstra pazili jer je naše dijete silno željelo pogledati što se krije iza ruba, a ograde nema nigdje tako da je ujedno ovo i adrenalinsko iskustvo za ekipu s razigranom djecom.

3. Valletta i Tri grada 

Ne znam što bih posebno napisala o glavnom gradu Valletti, a da se već ne zna. Predivna je. Najljepši pogled je na Upper Barracca vrtovima, a u podne možete biti i dio ceremonije ispaljivanja topova. Gore imate i lift za spuštanje u maltešku luku. U podne je naravno i veća gužva gore pa smo se mi vratili na istu lokaciju idući dan kroz jutro i bez gužve uživali u pogledu na Tri grada preko puta koja čine gradovi Vittoriosa, Senglea i Cospicua. 

U Vittoriosu smo se provozali s motornom gondolom jer je to najjednostavniji način, puno jednostavniji od kruženja okolo. Tamo smo proveli popodne bauljajući uličicama i sjeli na ručak u neki šarmantni restorančić. Nismo naišli ni na jedno igralište. 

U siječnju Vallettu posebno diže barokni festival koji divno paše uz strme ulice grada s predivnim balkonima.

4. Otok Gozo

Otok Gozo jedan je od 5 otoka koji čine Maltu. Posjet njemu bio je pravi izazov, jer smo htjeli obići što više lokacija u samo jedan dan. Iz Vallette do tamo smo išli brzim trajektom koji nas je na Gozo prevezao za nekih 40ak minuta. 

Na Gozu postoje postoje autobusne linije koje povezuju cijeli otok i tako smo se i mi kretali. U planu smo imali Citadellu u drevnom gradu Victoriji, najvećem mjestu na otoku, bivši Azurni prozor, Plavu rupu i Fungus Rock u Dwejri te slane posude u Marsalfornu. Ovo zadnje je otpalo jer smo se previše zadržali na Citadelli. Uletilo je  jedno igralište, a i domaće vino na ručku u Victoriji se protegnulo na drugu čašu. 

Dwejra i Citadella su nas oduševili! Na prvoj smo se napunili predivnim pogledima, a na drugoj smo upijali 360 pogled na cijeli otok. Sve u svemu, za Gozo bih ubuduće uzela bar dva dana u ovom sastavu putnika!

5. Popeyeovo selo

Zadnji dan smo ostavili za Popeyeovo selo pokraj grada Melliehe i relaksiranje u hotelu, pošto smo let imali dosta kasno navečer. Selo je zapravo filmski set iz 1980. gdje se snimao film Popeye s Robinom Williamsom i ostalo je živo sve do danas! 

Selo u zimskim mjesecima radi do 17h, a na svaki puni sat su predstave. Kroz njega hodaju glumci i drže selo živim. Ovo su nam preporučili kao sadržaj koji bi Aronu mogao biti zanimljiv. Na kraju smo se složili da je ovo više za klince koji su odrastali uz Popeyea, jer naš mali nije imao pojma tko je on. Moram priznati da je malo otvoreniji prema špinatu od tada i priča kako ga je upoznao na Malti. 

Ulaznice za odrasle su 15 eura, a za djecu 10. Meni je osobno najbolji pogled na selo izvan sela, jer vidiš odmah taj predivni zaljev kao i cijelu instalaciju. U toj maloj uvali nalazi se i restoran. Uz ulaznice dobijete kokice, 2 razglednice i za najmlađe pristup dječjem igralištu. 

Što još trebate znati o Malti?

Za filmoljupce je odlična informacija da Maltu zovu i europski Hollywood, zbog svih filmova koji su snimani na otoku. U Upper Barracca vrtovima Vallette imate i filmski trail s lokacijama gdje je koji film sniman pa možete ciljano u obilazak. 

Od tehničkih stvari bitno je znati da voze lijevom stranom ceste i da trebaš adapter za struju (onaj sa tri zuba). Mobilne mreže funkcioniraju kao da si doma. Što se tiče temperatura, dok smo bili tamo, preko dana su se temperature kretale između 18-20 stupnjeva, dok bi noću padale na 13-ak. Kapu je korisno imati zbog vjetra koji može zapuhati. Niti jedan dan nije padala kiša. 

Mješavina mediteranske i arapske kulture definitivno joj daju na egzotičnosti. Hrana naginje više prema europskom stilu, a mi smo se trudili isprobati što više lokalnih specijalitete poput ribe, pastizza, Cisk piva, rose vina i nacionalnog napitka Kinnie. 
Zanimljivost: Jako im je popularan red velvet cake, koji se mogao kupiti gotovo posvuda. 

S Malte smo se vratili vrlo zadovoljni. Iskreno, nisam imala velika očekivanja, no na kraju me potpuno oduševila. Kad sve zbrojim, rekla bih da je povoljnija od Hrvatske, a prvenstveno troškovi smještaja. Malta je bila dobra odluka. Mogu nas zamisliti kako ovo ponavljamo, možda čak i u nekom budućem siječnju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Provjerili smo za vas: Što istražiti u Omišu?

Putovanja

Zašto je Fortica poviše Omiša nezaobilazna turistička lokacija?

Putovanja

U ribolov s tatom – Zašto je ovo odlična aktivnost?

Slow living