Search
Close this search box.

Zašto večeras kitimo bor i kako je nastala tradicija kićenja bora na Badnjak?

Lifestyle
ajme_portal_post

I dok su neki bor okitili već početkom prosinca, drugi se drže tradicije i kite ga na Badnju večer. Uglavnom su djeca ta koja nestrpljivo čekaju i pitaju se – zašto baš večeras kitimo bor? Bez obzira kada kitite, znate li kako je ta tradicija uopće nastala? Odgovor seže unatrag kroz stoljeća, spajajući kršćanske običaje s drevnim simbolizmom zimzelenog drveća.

Tradicija ukrašavanja bora ima svoje korijene u kršćanstvu, s biblijskim značenjem koje seže do Isusova rođenja. Prema Bibliji, Sveta tri kralja donijela su Isusu darove kada se rodio, postavljajući temelj za običaj božićnog darivanja. No, zašto bor i zašto baš na Badnjak?

Jedno od tumačenja ovog običaja povezuje ga s poganskim tradicijama štovanja zimzelenog drveća tijekom zimskog solsticija. Kršćani su, kroz ovaj običaj, svojevrsno odavali počast Bogu, koristeći pritom simboliku vječnog života koju zimzeleno drveće nosi.

Prva teorija o početku kićenja bora na Badnjak vodi nas u Njemačku 16. stoljeća, gdje su luterani započeli ovu praksu. Druga legenda spominje propovjednika iz Engleske koji je u 7. stoljeću došao u Njemačku s idejom da bor u obliku trokuta simbolizira zapravo jedinstvo Svetog trojstva.

bozicna-jelka-7

Jedna zanimljiva priča iz 16. stoljeća pripisuje Martinu Lutheru ukrašavanje bora svijećama kako bi bolje objasnio trojstvo. Ovaj običaj je, prema legendi, proizašao iz crkvenih predstava tijekom Božića gdje bi se jabuke vješale na drvo kao simbol razlike između dobra i zla, povezujući se s pričom o Adamu i Evi.

U Hrvatskoj je običaj kićenja bora stigao sredinom 19. stoljeća, pod njemačkim utjecajem. Prije toga, domovi su ukrašavani zelenilom, plodovima i cvijećem na Badnjak. Nakon toga, stabla su se ukrašavala papirnatim ukrasima, pozlaćenim orasima i lješnjacima. Svijeće, koje su simbolizirale božanstvo i nadu, danas su postale šarene lampice. 

Tradicija kićenja bora postala je neizostavan dio obiteljskih okupljanja u božićno doba. Naravno, često ”kršimo” tradiciju i bor kitimo puno ranije, većinom zbog dječice koja se raduju Božiću i žele božićni ugođaj kod kuće zadržati što je moguće dulje. Prirodni bor, nažalost, često zamjenjuje i umjetni, a prednosti i nedostatke jednog i drugog, donosimo u članku OVDJE.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

ChatGPT – Kako nam umjetna inteligencija pomaže u svakodnevnom životu?

Lifestyle

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle