Search
Close this search box.

Što svaka kućna ljekarna treba sadržavati?

Zdravlje

ajme_portal_post

Kućna ljekarna je ključni dio opreme svakog doma kako biste bili pripremljeni za manje ozljede i bolesti. Neka stanja i bolovi poput glavobolje, prehlade, temperature, crijevne viroze, lagane ogrebotine i drugi, se mogu izliječiti i bez odlaska liječniku.

Ovo su farmaceutski pripravci koji se mogu kupiti bez recepta i trebala bi ih sadržavati svaka kućna ljekarna.

Sredstva za ublažavanje bolova i snižavanje temperature
Lijek protiv kašlja 
Lijek za ublažavanje želučanih tegoba i proljeva
Pripravak za rehidrataciju 
Antiseptik
Fiziološka i hipertonična otopina 
Kreme za ublažavanje iritacija na koži

Sredstva za ublažavanje bolova i snižavanje temperature

Ibuprofen i paracetamol su lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova. Ibuprofen je nesteroidni protuupalni lijek (NSAID) koji djeluje tako što smanjuje proizvodnju prostaglandina, kemikalija u tijelu koji uzrokuju bol i upalu. Paracetamol je analgetik i antipiretik koji djeluje tako što blokira proizvodnju određenih kemikalija u mozgu koji uzrokuju bol i groznicu. 
Neka vaša kućna ljekarna sadrži i ibuprofen i paracetamol. Oba lijeka su dostupna bez recepta u većini ljekarni.
Ovi lijekovi se mogu pronaći u obliku čepića, sirupa i tableta. Koji oblik odabrati ovisi o starosti osobe kojoj je lijek potreban, a doziranje je prema uputama liječnika, farmaceuta ili prema uputama koje se nalaze u kutiji.

Lijek protiv kašlja

Kod izbora lijeka protiv kašlja, treba se posavjetovati s liječnikom kako bi se utvrdilo točno stanje i odabrao najprikladniji lijek. Međutim, ukoliko smatrate da stanje nije zabrinjavajuće, postoje lijekovi, najčešće u obliku sirupa, koji se mogu kupiti bez recepta, a u izboru vam može pomoći farmaceut. Sirup se bira s obzirom na vrstu kašlja. Postoje različiti lijekovi za suhi (nadražujući) i mokri (produktivni) kašalj. “Siguran” odabir za vašu kućnu ljekarnu su prirodni sirupi bršljana te bijelog sljeza koji su za obje vrste kašlja. Mogu se kupiti u svim ljekarnama i bez recepta.

Lijek za ublažavanje želučanih tegoba i proljeva

Mnogim roditeljima su proljev i povraćanje jedan od najgorih oblika viroza. Bilo da se radi o njima samima ili o djeci, svi žele samo jedno- da čim prije prođe. U tome mogu pomoći lijekovi za ublažavanje želučanih tegoba i proljeva.
Liječenje ovih tegoba svakako treba započeti probioticima. Ovisno o proizvođaču te dobnoj skupini kojoj je namjenjen, probiotik može biti u obliku kapsula, tableta, kapi, pastila, praha… Neki od probiotika su Waya, Problis, BioGaia i Omnibiotic.
Uvelike će pomoći oralna suspenzija Enterosgel- najefikasnije sredstvo za eliminaciju štetnih tvari iz organizma. Preporučuje se kod akutnih proljeva, povraćanja, trovanja hranom i detoksikacije organizma. Njegova prednost je što ga mogu koristiti odrasli i djeca, te trudnice i dojilje.
AJME SAVJET: Enterosgel je super i za mamurluk, a kako još pobijediti mamurluk pročitajte ovdje.
Osim Enterosgela možete koristiti i medicinski ugljen.

Pripravak za rehidraciju

Rehidratacijski pripravci su proizvodi koji se koriste kada je potrebno obnoviti ravnotežu tekućina i elektrolita u tijelu, najčešće kada se javi dehidracija, do koje najčešće dolazi kod: 

 • Povraćanja i proljeva
 • Povećanog znojenja zbog vrućine ili fizičkog napora. (Tako se ljeti preporuča povremeno uzimanje rehidracijskih otopina zbog ravnoteže u organizmu.)
 • Povećanog unosa diuretika i/ili alkohola, koji potiču mokrenje i gubitak tekućine.

Rehidracijski pripravci su posebno važni za djecu, starije osobe i osobe s oslabljenim imunitetom, jer su oni više podložni dehidraciji. Ukoliko vi spadate u tu skupinu ili netko iz vaše obitelji, neka vaša kućna ljekarna obavezno sadrži rehidratacijski pripravak.
Ovi pripravci se mogu koristiti i kod profesionalnih sportaša koji se susreću sa gubitkom tekućine tijekom treninga ili natjecanja. Obično se sastoje od soli, glukoze i elektrolita kao što su natrij, kalij i klorid. Mogu se kupiti u obliku praška ili tableta koji se rastvaraju u vodi i piju. Neki od rehidracijskih pripravaka su Hidrovit, Rehidromiks, Orsovit i Reidrato.

Antiseptik

Antiseptik je otopina koja se koristi za uništavanje ili suzbijanje razvoja mikroorganizama na koži ili sluznici. Koristi se za dezinfekciju rana, sprečavanje infekcija i ubrzavanje zacjeljivanja rana.
Antiseptike treba koristiti prema propisanoj dozi, te se ne smiju koristiti na otvorene rane ako su one prevelike ili ako postoji sumnja na infekciju.
Ove otopine je dobro imati kao dio kućne ljekarne, ali i u torbi. Roditelji male djece znaju koliko su česte ozljede u šetnjama, pa je dobro biti spreman.
Jedna od najpopularnijih antiseptičkih otopina je Octenisept.

Fiziološka i hipertonična otopina

Fiziološka (izotonnična) otopina je sterilna mješavina soli i vode koja ima istu koncentraciju soli NaCl (0,9%) kao neke tjelesne tekućine (znoj, suze,krv).
Fiziološka otopina je pristupačna kako pakiranjima tako i cijenom. Možete je kupiti u svim ljekarnama. Pakirana je u ampule, manje i veće bočice (plasticne i staklene) te u obliku spreja.

Fiziološka otopina se može koristiti za:

 • Čišćenje nosa kod djece i odraslih. Bilo da se radi o čišćenju kada nos nije prohodan i izbacivanju sluzi, bilo da se radi o dnevnoj higijeni nosne šupljine.
 • Inhalaciju.
 • Čišćenje ušiju kod osoba koje imaju cerume (sluz u uhu).
 • Dezinfekciju ogrebotina ili manjih oštećenja kože.
 • Ispiranje oka.
 • Održavanje vlažnosti suhe kože.
 • Čišćenje zuba i sluznice.
 • Osim za higijenu i dezinfekciju manjih rana kod ljudi, fiziološka otopina se u te svrhe može koristiti i za kućne ljubimce.


Važno je napomenuti da se fiziološka otopina ne smije koristiti za sve kućanske svrhe te da je potrebno pročitati upute prije upotrebe. Ukoliko se koristi za neke svrhe koje nisu propisane, treba se posavjetovati sa liječnikom.

Hipertonična otopina je otopina koja ima veću koncentraciju soli NaCl od one u tjelesnim stanicama. Pomaže kod liječenja upale sinusa, te alergijskog i kroničnog rinitisa. Za razliku od fiziološke otopine koja je gotovo bezazlena, prije korištenja hipertonične otopine treba se posavjetovati sa liječnikom i/ili ljekarnikom.
Hipertoničnu otopinu možete kupiti u svim ljekarnama bez recepta. Prodaje se u obliku spreja (pogodno za ispiranje nosa) ili u obliku ampula (pogodno za inhalacije).

Kreme za ublažavanje iritacija na koži (antihistaminici)

Antihistaminik je naziv za tvar koja djeluje tako da inhibira otpuštanje ili djelovanje biogenog amina histamina u tijelu. Antihistaminici se koriste u liječenju mnogih bolesti kao što su npr. alergijske bolesti (urtikarija, peludna hunjavica) ili ulkusna bolest.
Antihistaminici se također koriste za liječenje simptoma alergije, uključujući svrab, crvenilo i otekline.


Postoje dva glavna tipa antihistaminika:

Oralni antihistaminici: obično se uzimaju u obliku tableta ili kapi i djeluju na cijelo tijelo.
Lokalni antihistaminici: primjenjuju se izravno na kožu i djeluju samo na zahvaćeno područje.

Antihistaminici kreme su lokalni antihistaminici koji se koriste pri liječenju alergijskog dermatitisa, ekcema i drugih kožnih alergija. Ove kreme ublažavaju svrbež, crvenilo, otekline i druge simptome alergije na koži.
Treba imati na umu da korištenje ovih krema treba biti pod nadzorom liječnika, jer dugotrajno i nekontrolirano korištenje antihistaminika može dovesti do suprotnih učinaka, kao što su suhoća kože i osjetljivost. Ako se simptomi ne smanjuju ili se pojave novi simptomi, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok i propisao odgovarajući tretman.
Neke od antihistaminik krema koje se mogu kupiti bez liječničkog recepta su Belodin A, Synopen, Fenistil gel.

NAPOMENA:

Za korištenje svih lijekova, te o pojavi mogućih nuspojava kontaktirajte svog liječnika i/ili ljekarnika.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Kampanja ‘Nisam rekla DA!’ Svaka seksualna aktivnost bez pristanka je seksualno nasilje

Zdravlje

Ove sastojke SPF krema trebamo izbjegavati

Zdravlje

Centar HOLOS: Novi pogled na zdravlje

Zdravlje