Search
Close this search box.

Treći krajnik – priprema djeteta za operaciju

Zdravlje
ajme_portal_post

Treći krajnik ima važnu ulogu u obrani organizma od infekcija, no u nekim slučajevima taj obrambeni mehanizam može uzrokovati infekcije i upale te poremetiti normalno disanje i spavanje. U tim slučajevima, kada treći krajnik uzrokuje više problema nego koristi, smatra se da je uklanjanje nužno.

Odluku o tome je li potrebna operacija, odnosno uklanjanje trećeg krajnika, donosi liječnik nakon procjene simptoma, endoskopskog pregleda kamerom i drugih faktora. Ako vaše dijete treba ovu operaciju, vjerojatno se pitate što možete očekivati i kako pomoći svom djetetu da se pripremi.

U ovom članku donosimo nekoliko informacija koje mogu pomoći:

Što je treći krajnik?
Simptomi uvećanog trećeg krajnika
Kada i u kojoj dobi je nužna operacija trećeg krajnika?
Koji su pozitivni učinci operacije?
Priprema za operaciju
Što ponijeti u bolnicu?
Operacija i oporavak

Što je treći krajnik?

Treći krajnik, poznat i kao adenoid, je mali limfni organ smješten u stražnjem dijelu nosne šupljine, iza nosnih prolaza. Adenoidi su prirodan dio tijela i dio su imunološkog sustava koji pomaže u borbi protiv infekcija.

Ponekad se dogodi da treći krajnik raste prekomjerno i uzrokuje probleme s disanjem, hrkanje, otežano gutanje, kao i probleme s govorom. Osim što može ometati normalno disanje, može također biti izvor infekcija i upala. U takvim slučajevima liječnik može preporučiti adenoidectomiju, kirurški zahvat uklanjanja adenoida.

treci-krajnik-operacija

Simptomi uvećanog trećeg krajnika

Simptomi uvećanog trećeg krajnika (adenoida) uključuju:

 1. Poteškoće s disanjem kroz nos, što može uzrokovati hrkanje ili prekide u disanju za vrijeme spavanja.
 2. Ponavljajuće infekcije uha zbog toga što treći krajnik blokira Eustahijevu cijev.
 3. Česte prehlade i infekcije dišnog sustava.
 4. Dijete može imati poteškoće s gutanjem ili osjećaj da mu hrana ostaje u grlu.
 5. Može uzrokovati promuklost ili promjene u glasu zbog kojih priča nazalno.
 6. Problemi s koncentracijom i pažnjom zbog nedostatka sna i drugih simptoma.
 7. Dijete slabije čuje i viče dok govori.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kod svog djeteta, trebali biste se obratiti vašem pedijatru koji će vas dalje uputiti na preglede i dijagnostiku.

Kada i u kojoj dobi je nužna operacija trećeg krajnika?

Operacija trećeg krajnika se preporučuje ako dijete ima ozbiljne probleme s disanjem koji utječu na kvalitetu njegovog života, a koji ne reagiraju na druge terapije. Primjerice, ako dijete ima ponavljajuće infekcije uha, slabiji sluh ili probleme s disanjem kroz nos (hrkanje, prekidi u disanju).

Uobičajena dob za operaciju trećeg krajnika je između 3. i 7. godine, kada su adenoidi obično najveći i najaktivniji. U ovom dobu, djeca su obično dovoljno stara da toleriraju anesteziju i operaciju, ali još uvijek dovoljno mlada da izbjegnu dugotrajne probleme povezane s rastom trećeg krajnika. Međutim, operacija trećeg krajnika može se izvesti i kod starije djece i odraslih ako je to potrebno.

Koji su pozitivni učinci operacije krajnika?

Uklanjanje uvećanog trećeg krajnika može pomoći u otvaranju nazalnih prolaza i poboljšati disanje kroz nos. To može smanjiti hrkanje i probleme s disanjem tijekom noći. Također, poboljšati će mu kvalitetu sna i pomoći djetetu da se bolje odmori.

spavanje-treci-krajnik

Može smanjiti rizik od infekcija uha i drugih infekcija dišnog sustava. U nekim slučajevima, uvećani treći krajnik može biti povezan s alergijskim reakcijama i simptomima. Uklanjanje trećeg krajnika može pomoći u smanjenju ovih simptoma.

Međutim, operacija također može imati neke nuspojave i rizike, pa je važno da se prije donošenja odluke o operaciji savjetujete s liječnikom i razmotrite prednosti i nedostatke.

Priprema za operaciju

Prije bilo kakve odluke o operaciji trećeg krajnika, prvi korak trebao bi biti razgovor s djetetovim pedijatrom. Pedijatar će vas dalje uputiti na specijalistički pregled kod otorinolaringologa. Ovisno o kliničkoj slici, mogu se provesti i dodatni dijagnostički testovi.

Kada imate datum za operaciju vrijeme je za daljnje pripreme koje najčešće uključuju sljedeće korake:

 1. Izbjegavati izlaganje djeteta drugoj djeci (vrtić, škola, zatvoreni prostori)

Dijete ne smije biti bolesno ili na antibioticima prije operacije trećeg krajnika, jer to može utjecati na sigurnost operacije. Ako se dogodi da vam se dijete razboli prije operacije, anesteziolog će je odgoditi.

Važno je poduzeti sve potrebne mjere kako bi dijete ostalo zdravo do operacije. Predlažemo da ne izlažete dijete kolektivima, kao ni bolesnim osobama, najmanje 7 dana prije operacije.

 1. Naručite se za pretrage na vrijeme

Za operaciju će biti potrebno obaviti nekoliko testova s kojima se provjerava zdravstveno stanje djeteta. Testovi koje se obično provode su kompletna krvna slika, test urina te Rh faktor i krvna grupa. Svi testovi će vam biti propisani od strane liječnika specijalista koji prati dijete prije i nakon operacije. Uputnice će vam ispisati djetetov pedijatar.

Odmah javite pedijatru datum operacije kako bi vas naručio na ove testove na vrijeme.

treci-krajnik-operacija

S rezultatima ovih testova idete kod svog pedijatra koji vas, ako su nalazi uredni, zatim šalje na pregled kod anesteziologa. Ovaj pregled je zapravo više razgovor u kojem se utvrđuje zdravstveno stanje djeteta kako bi odabrali najprikladniju vrstu anestezije. Dijete će poslušati stetoskopom, tražiti ga da puhne iz svake nosnice posebno i pitati koliko ima kilograma te ima li neke alergije. Vrlo jednostavno i brzo.

Vodite računa da se i za ovaj pregled morate naručiti na vrijeme! Preporučujemo da se naručite za pretragu kod anesteziologa 2 dana prije datuma operacije. U slučaju da nalazi testova nisu zadovoljavajući, ovu pretragu možete jednostavno otkazati putem sustava e-građanin, odnosno usluge Portal Zdravlja.

Otkazivanje vaših pregleda je vrlo važno! Na ovaj način pomažete smanjiti duge liste čekanja koje su veliki problem hrvatskog javnog zdravstva. Dakle, ako vam nešto spriječi dolazak na pregled, otkažite na vrijeme kako bi druga osoba mogla dobiti svoj termin što je prije moguće. Vaša odgovornost može uvelike pomoći i drugima koji trebaju medicinsku pomoć.

 1. Priprema djeteta za operaciju

Nakon što ste dobili datum operacije kupite slikovnice koje se bave temom liječnika i liječenja. Priprema djeteta na operaciju trećeg krajnika, ali i svaku drugu, je najvažniji korak.

Kada je anesteziolog dao zeleno svjetlo za operaciju, onda uputite i dijete što se događa.

treci-krajnik-operacija

Ispričajte mu gdje točno ide te opišite zgradu, hodnike i čekaonicu što najbolje možete. Pripremite ga da će prvo medicinska sestra uzeti njegove podatke i staviti mu narukvicu gdje piše njegovo ime. Obradujte ga jer će se nakon toga moći igrati u čekaonici s drugom djecom dok ne dođe njegov red za operaciju. Dajte djetetu do znanja da ćete vi biti s njim sve do ulaska u operacijsku salu i čekati ga kada bude gotov.

Objasnite tko će se brinuti o njemu u operacijskoj sali i što sve može tamo vidjeti. Recite mu da proba zapamtiti jedan predmet u sali da vama može prepričati što se sve tamo nalazi. Objasnite operaciju na način koji će biti primjeren djetetovoj dobi i razumijevanju. Obratite pažnju na riječi koje koristite i izbjegavajte korištenje riječi koje bi mogle izazvati strah ili paniku.

Pružite djetetu podršku, toplinu i ljubav tijekom cijelog procesa i pobrinite se da su njegove potrebe ispunjene tijekom operacije i nakon nje.

 1. Dijete mora doći natašte, vi se najedite

Ovisno o dobi djeteta i postupku, liječnik će vam dati detaljne upute o tome koliko dugo prije operacije dijete ne smije jesti ili piti. Dijete morati prestati jesti i piti, obično večer ranije, kako bi se izbjeglo povraćanje tijekom anestezije. Vi doručkujte, trebati će vam energije. Također, ponesite sa sobom nešto hrane i vode.

Što ponijeti u bolnicu?

Kako bi vam olakšali pripremu napravili smo za vas popis stvari koje bi trebalo ponijeti u bolnicu za operaciju djeteta:

 1. Dokumentacija
  Ponesite zdravstvenu iskaznicu djeteta, sve nalaze i provjerite da imate uputnicu za dnevnu bolnicu u sustavu e-građanin.  
 2. Odjeća i obuća
  Ponesite pidžamu, papuče i odjeću koju će moći nositi nakon operacije. Ako dijete ostaje preko noći ne zaboravite ponijeti isto i za vas.
 3. Jastučnica ili tetra-pelena
  Nakon operacije, preporučuje se da djeca spavaju na madracu bez jastuka kako bi se izbjeglo slijevanje sekreta u grlo. Budući da će sekret izlaziti na posteljinu, bit će korisno pripremiti dodatnu jastučnicu i maramice.
 4. Higijenske potrepštine
  Kada boravite u bolnici preko noći, svakako ponesite sa sobom osnovne higijenske potrepštine kao što su pasta i četkica za zube za odrasle. Međutim, za vaše dijete neće biti potrebne jer se savjetuje da izbjegavaju pranje zubi nekoliko dana nakon operacije
 5. Dječje igračke i slikovnice
  Ponesite omiljene dječje igračke, karte ili slikovnice s kojima će se dijete zabaviti dok čeka red na operaciju. Osim što ubija dosadu, može pomoći da se dijete opusti i osjeća se ugodnije u novoj okolini.
 6. Hrana
  Djeca ne smiju jesti prije operacije, ali to ne znači da i vi morate ostati gladni! Uzmite sa sobom nešto poput sendviča ili voća kako biste izbjegli osjećaj gladi tijekom čekanja. Važno je napomenuti da nakon operacije dijete treba postepeno uvoditi hranu. Ipak, već navečer može pojesti puding pa se pobrinite da imate jedan sa sobom ako ostajete preko noći.
najnaj-torbe-za-bolnicu

Operacija i oporavak

Operacija obično traje manje od sat vremena. Tijekom operacije, vaše dijete će biti potpuno uspavano i neće osjećati nikakvu bol. Nakon operacije, vaše dijete će se probuditi u sobi za oporavak, gdje će biti pod nadzorom medicinskog osoblja dok se ne probudi u potpunosti. Tek onda ga dovode u sobu k vama.

Dijete se treba odmoriti u bolnici nekoliko sati i vrlo vjerojatno će većinu prespavati. Kad se probudi, moguće su nuspojave kao što su grebanje u grlu, mučnina, povraćanje, visoka temperatura ili krvarenje.

Ako je sve uredu, nakon što ga liječnik pregleda, vaše dijete može kući. Oporavak obično traje oko 1 do 2 tjedna. Liječnik će vam dati detaljne upute kako se brinuti o djetetu tijekom oporavka.

Dijete bi trebalo jesti hladnu, mekanu hranu koja se lako guta i ne iritira želudac. Može jesti sladoled, ali ga ipak ostavite malo na sobnoj temperaturi prije nego ga date djetetu. Osim toga, dijete bi trebalo piti puno vode i drugih tekućina kako bi se izbjegla dehidracija i ubrzao proces ozdravljenja.

Nažalost, morat će neko vrijeme izbjegavati aktivnosti poput trčanja, skakanja ili igranja s prijateljima.

Važno je da pratite simptome djeteta nakon operacije, uključujući povećanu tjelesnu temperaturu, poteškoće s disanjem ili oticanje lica ili vrata. Ako primijetite bilo kakve simptome koji vas brinu, odmah se obratite liječniku.

Kada se potpuno oporavi, vaše dijete bit će spremno za olimpijsko natjecanje u disanju!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Uz A-DERMA EPITHELIALE liniju do savršene njege tetovaža

Zdravlje

Što svaka kućna ljekarna treba sadržavati?

Zdravlje

Recite zbogom neugodnim ušima uz inovativni češalj

Zdravlje