Search
Close this search box.

7 uređaja uz koje ćete lakše prebroditi (dječje) zaraze

Zdravlje
ajme_portal_post

S prvim danima jeseni i polaskom djece u vrtiće i škole, dolaze i prve zaraze. ​​Djeca često pate od različitih zaraznih bolesti kao što su prehlada, gripa i druge virusne infekcije. Nerijetko zaraze s djece “prijeđu” i na roditelje. Važno je znati što može pomoći kod takvih bolesti kako bi se smanjila njihova simptomatologija i ubrzao oporavak. Donosimo vam popis uređaja uz koja ćete lakše prebroditi dječje zaraze.

 1. Inhalator
 2. Aspirator za nos (nosiboo i arianna)
 3. Toplomjer (alkoholni, ušni, beskontaktni)
 4. Pulsni oksimetar
 5. Mjerna stanica temperature i vlažnosti zraka
 6. Difuzor i ovlaživač zraka
 7. Pročišćivač zraka

Inhalator

Inhalator je medicinski uređaj koji se koristi za doziranje i inhaliranje ljekovitih tvari u obliku aerosola u dišne putove pacijenta. Koristi se kod različitih respiratornih bolesti kao što su astma, bronhitis, alergijske reakcije i prehlada, kako bi se ublažili simptomi i olakšalo disanje. 

Inhaliranjem aerosola direktno u dišne putove, ljekovita tvar brže stiže do ciljane zone i brže počinje djelovati, što može pomoći u smanjivanju simptoma i olakšavanju disanja. 

dječije-zaraze-uređaji

Kod prehlada aerosol “razbija” sekret i pomaže ga izbaciti iz organizma. Korištenje inhalatora se može razlikovati ovisno o vrsti inhalatora koji se koristi. Prema vrsti razlikujemo kompresorske, ultrazvučne te mesh inhalatore.

Napomena: uvijek pročitajte upute za upotrebu inhalatora i slijedite ih strogo. Ako imate bilo kakvih pitanja ili sumnji, posavjetujte se sa svom liječnikom ili farmaceutom.

Aspirator za nos

Aspirator za nos je medicinski uređaj koji se koristi za čišćenje sekreta iz nosa djeteta ili bebe. Koristi se kod beba i mlađe djece koji još ne znaju kako iskašljavati ili ispuhati nos, što može dovesti do začepljenja nosa i teškoća u disanju. 

Korištenjem aspiratora za nos, pomažete svom djetetu da se riješi sluzi u nosu i lakše diše, što može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i drugih respiratornih bolesti. Postoje dvije glavne vrste aspiratora za nos: mehanički i električni aspiratori.

Mehanički aspiratori za nos pomoću pumpanja ili usisavanja izvlače sekret iz nosa.

Električni aspiratori za nos  koriste električni motor kako bi pomogli u uklanjanju sluzi iz nosa. Često su kompaktniji i praktičniji za korištenje u usporedbi s mehaničkim aspiratorima.

dječije-zaraze-uređaji-nosibo

Oba tipa aspiratora za nos dolaze u različitim oblicima i veličinama, a važno je odabrati onaj koji najbolje odgovara potrebama i preferencijama roditelja i djeteta. Važno je osigurati da se aspirator koristi pravilno i prema uputama stručnjaka kako bi se izbjegli neželjeni učinci.

Toplomjer/termometar  (alkoholni, ušni, beskontaktni)

Toplomjeri su medicinski uređaji za praćenje temperature tijela i dijagnosticiranje bolesti. Jednostavni su za upotrebu i dostupni u različitim oblicima, kao što su alkoholni, digitalni, ušni i infracrveni (beskontaktni).

Oralni toplomjeri se najčešće koriste za bebe i to u obliku dude varalice. Djetetu se stavi duda u usta, a mali digitalni ekran nakon nekoliko sekundi pokaže tjelesnu temperaturu. Oni su jednostavni za upotrebu međutim, nisu najpouzdaniji.

Alkoholni termometri

Alkoholni termometri su najprecizniji za mjerenje tjelesne temperature. Temperatura se mjeri pod pazuhom ili rektalno (kod beba i djece). Iako daje najtočnije rezultate, mana mu je vrijeme koje mu je potrebno za to- nekoliko minuta.

Digitalni toplomjeri

Digitalni toplomjeri mjere temperaturu tijela slično kao i alkoholni. Za razliku od alkoholnih, digitalni brže prikažu rezultat, ali točnost mjerenja je upitna. Na tržištu je jako puno digitalnih toplomjera i kvaliteta pojedinih je upitna. 

Infracrveni termometri

Infracrveni termometri, pak, mjere temperaturu bez direktnog kontakta s tijelom, što ih čini higijenskim i jednostavnim za upotrebu. Popularnost im je porasla za vrijeme pandemije kada se izbjegavao kontakt sa drugim ljudima. Tjelesnu temperaturu izmjere u nekoliko sekundi, ali je potrebno “uhvatiti ruku” kako bi se dobio točan rezultat. Prednost im je što često ne služi samo za mjerenje tjelesne temperature već i temperature u prostoriji ili temperature vode u kadici za kupanje te raznih predmeta kao što su dječja bočica ili hrana u zdjelici.

Ušni termometri

Ušni termometri mjere temperaturu u uhu i također su jednostavni za upotrebu. Posebno su praktični za bebe i malu djecu zbog brzine i jednostavnosti mjerenja. Međutim, isto kao i beskontaktni, nisu toliko precizni kao alkoholni termometri. Potrebno je držati se precizno pravila i dosta prakse da bi se dobio točan rezultat. 

Izbor termometra za tjelesnu temperaturu ovisi o individualnim potrebama i uvjetima. Obitelji s malom djecom će možda željeti infracrveni ili ušni termometar zbog jednostavnosti upotrebe, dok će oni s većim djetetom moći birati između digitalnog i alkoholnog termometra.

dječije-zaraze-uređaji

Bez obzira koji je vaš izbor, svi tipovi termometara za tjelesnu temperaturu su korisni za praćenje zdravlja i dijagnosticiranje bolesti. Korištenjem toplomjera redovito, možete brzo reagirati na simptome bolesti i spriječiti širenje zaraze.

Pulsni oksimetar

Pulsni oksimetar je medicinski uređaj koji se pričvrsti na prst osobe i mjeri razinu zasićenosti kisikom u krvi (saturaciju). Normalna saturacija je obično između 95% i 100%. Niska razina saturacije može ukazivati na različita stanja, većinom povezana sa respiratornim sustavom.

Pulsni oksimetri su neinvazivni i jednostavni za korištenje, što ih čini prikladnim za djecu svih uzrasta. Međutim, važno je napomenuti da veličina senzora na pulsnom oksimetru može biti prevelika za male dječje prste. U ovom slučaju, pedijatrijski (dječji)  pulsni oksimetar može biti bolja opcija.

dječije-zaraze-uređaji-pulsni-oksimetar

Važno je napomenuti da normalni raspon saturacije može malo varirati za djecu u usporedbi s odraslima. Normalna razina zasićenosti kisikom je između 95-100%. Međutim, to može varirati ovisno o dobi djeteta, zdravstvenom stanju i nadmorskoj visini. Najbolje je posavjetovati se s pedijatrom i/ili specijalistom kako biste odredili normalni raspon za vaše dijete.

Kako bi se osigurali točni rezultati dijete se treba osjeća ugodno, biti mirno i surađivati tijekom postupka mjerenja. 

Mjerna stanica temperature i vlažnosti zraka

Mjerna stanica temperature i vlažnosti zraka je uređaj koji koristi senzore za mjerenje temperature i vlažnosti zraka u okolini. Odlike mjerne stanice temperature i vlažnosti zraka su preciznost mjerenja, dostupnost podataka u stvarnom vremenu te jednostavnost korištenja.  

Većina modela ima jednostavan dizajn s jednostavnim kontrolama, što olakšava postavljanje i korištenje. Neki modeli također imaju alarmne funkcije koje upozoravaju korisnika kada se očitanja kreću izvan određenih granica.

Ovaj uređaj je koristan za svaku obitelj jer prati važne parametre u prostoru. Vlažnost zraka bi uvijek trebala biti 40-60% a temperatura zraka 20-22 stupnja Celzijusa. Koristeći ova očitanja možete, po potrebi, koristiti ovlaživač zraka te namjestiti grijanje u prostoriji. Također, ovaj uređaj vam može biti dobar indikator kolika je razina vlažnost u prostoriji te ima li potrebe za sanacijom i odvlaživanjem (ako je očitanje preko 70%). 

Difuzor i ovlaživač zraka

Iako mnogi misle kako su difuzor i ovlaživač zraka jedno te isto, nisu. Ovo su dva sasvim različita uređaja.

Difuzori su najčešće kapaciteta do 0.7l, a ovlaživači minimalno 2l. Difuzor će minimalno ovlažiti zrak. Njihova uloga je prvenstveno raspršivanje čestica eteričnog ulja u prostor. Ovlaživači zraka ovlažuju suhi zrak u prostoru. Neki ovlaživači imaju mogućnost i raspršivanja eteričnih ulja u zrak. Tu stavku obavezno provjerite pri kupovini jer mnogi nemaju tu opciju, pa korištenjem eteričnih ulja ih možete pokvariti.

Difuzori su uređaji koji se koriste za raspršivanje eteričnih ulja u prostoru. Ovi uređaji su popularni zbog njihovih blagotvornih učinaka na zdravlje i dobrobit čovjeka, kao što su opuštanje, smanjenje stresa i povećanje energije.

dječije-zaraze-uređaji-difuzor

Postoje dvije vrste difuzora: ultrazvučni i klasični  (nebulizatori). (teskt)

Blagodati  korištenja difuzora su:

 • Poboljšanje zdravlja: Eterična ulja su poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Korištenjem difuzora možete ih koristiti u svom domu ili radnom prostoru.
 • Opuštanje i poboljšan san: Difuzori omogućuju širenje opuštajućih mirisa, kao što su lavanda i ylang ylana, koji pomažu u opuštanju i poboljšanju sna.
 • Čišćenje zraka: Eterična ulja poput čajevca i limuna pomažu u uklanjanju nečistoća i bakterija iz zraka. Pročišćavanje zraka je od iznimne važnosti u hladnijim mjesecima kada više boravimo u zatvorenim prostorima.

Ovlaživači zraka su uređaji koji pomažu u reguliranju razine vlage u zraku u vašem domu ili radnom prostoru. Suhi zrak može uzrokovati probleme poput suhog grla, kašlja, alergija, glavobolja i suhoće kože, stoga je važno da valžnost zraka u prostoriji bude na optimalnoj razini.

Kada birate ovlaživač zraka, uzmite u obzir veličinu prostora u kojem ga želite koristiti te funkcije koje želite da ima.

Pročišćivač zraka

Pročišćivači zraka su uređaji koji su dizajnirani za uklanjanje štetnih čestica iz zraka u vašem domu ili radnom prostoru. Mogu ukloniti prašinu, alergene, kemikalije, mirise i druge štetne čestice iz zraka, čime se osigurava čistiji i zdraviji zrak.

dječije-zaraze-uređaji-pročišćivać-zraka

Benefiti korištenja pročišćivača zraka su:

 • Zdraviji zrak. Pročišćivači zraka pomažu u uklanjanju štetnih čestica iz zraka, što može pomoći u smanjenju alergija i drugih zdravstvenih problema.
 • Smanjenje prašine. Pročišćivači zraka pomažu u uklanjanju prašine iz zraka, što može smanjiti količinu prašine u domu. Ovo je jako bitno za alergičare.
 • Zdrave spavaće okoline. Pročišćivači zraka pomažu u stvaranju zdrave spavaće okoline tako što osiguravaju čistiji i zdraviji zrak.

Kada birate pročišćivač zraka, uzmite u obzir veličinu prostora u kojem ga želite koristiti te funkcije koje želite da ima.

Kad je zdravlje u pitanju, važno je biti pripremljen i opremljen s pravim “alatima” koji će olakšati simptome i brži oporavak, a ovi uređaji mogu biti korisni saveznici u borbi protiv (dječjih) zaraza.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Kolesterol kod djece: Zdrave navike od najranije dobi značajno smanjuju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila

Događanja

Uz A-DERMA EPITHELIALE liniju do savršene njege tetovaža

Zdravlje

Što svaka kućna ljekarna treba sadržavati?

Zdravlje