Search
Close this search box.

Vikend u Lici: uvala Zavratnica i pećinski park Grabovača

Putovanja

ajme_portal_post

More ili planine? Zašto birati, Lika nudi oboje

Za Ajme piše: Ivana Međugorac Imamović

Ponovo pišem za Ajme jer smo iskoristili toplu polovicu travnja i proveli vikend u Lici. Ako ste poput našeg trojca i teško se odlučujete za pravac more ili planina, pogled definitivno usmjerite ka Lici. Mi smo svoj travanjski lički vikend proveli na jednoj od najljepših uvala na jadranskom moru – uvali Zavratnica pokraj Senja te u pećinskom parku Grabovača pokraj Perušića. Za svaku lokaciju izdvojili smo jedan dan vikenda, jer smo htjeli sve istražiti, a sadržaja koji nude ima zaista dosta.

Hešteg #staniulici posljednjih je godina popularizirao Liku kao turističku destinaciju. Mislim da se #staniulici kod većine nas koji je posjećujemo pretvorilo u #ostaniulici. Godišnje si uzmemo bar jedan vikend za istraživanje raznih divota u Lici, i iskreno – još nam ih nije ponestalo. Na neke lokacije se jednostavno volimo i vratiti. Bilo gdje da u Lici uzmete smještaj (Gospić i okolica, Baške Oštarije, Perušić, Otočac i sl. ) sve lokacije su vam maksimalno udaljene oko sat, sat i pol vremena. Mi imamo tu sreću da su moji roditelji u Lici, pa smo većinom stacionirani kod Gospića (Lički Osik). 

Uvala Zavratnica

Uvala Zavratnica je dio Parka prirode Velebit, nalazi se odmah uz mali morski gradić Jablanac nedaleko od Senja. Mi smo se iz Gospića do uvale Zavratnica spustili preko Karlobaga, i trebalo nam je sat i 20 minuta automobilom.  

Do Zavratnice se može doći na dva načina. Prvi je planinarska staza koja vodi iz sela Zavratnica i za nju ćete definitivno trebati gojzerice. Nije pogodna za djecu, ali opet… žilave djece ima, tako da vjerujem da sami možete procijeniti može li to vaše dijete proći ili ne. Mi smo svratili u selo Zavratnicu automobilom zbog vidikovca, jer pogled na samu uvalu je najljepši s njega. Cesta do vidikovca nije bog zna što, ali nije ni loša. Nema provalija, što je meni najbitnije kod seoskih cesta. Pred samim vidikovcem imate ogroman parking, tako da ne morate brinuti gdje s vozilom. Nismo primijetili nikoga tko taj parking naplaćuje. Nakon što smo chekirali pogled, zaputili smo se u Jablanac. 

Drugi način za posjetiti Zavratnicu je izravno iz Jablanca, taj način je pogodniji za djecu i meni osobno ljepši. Jablanac, šarmantno morsko mjestašce, ima sve što jednom gradiću treba. Središnje mjesto je hotel Lux koji smo iskoristili za ručak i za promatranje brodova. Od Jablanca do uvale Zavratnica ima oko 2 km uređene pješačke staze, a šetnja je pogodna i za manju djecu. Staza ide i kroz mini tunel u planini, a cijela šetnja je uz more koje je bistro, čisto i predivne boje. U samoj uvali ima i hrpa izvora slatke vode što smo osjetili i na vlastitim stopalima, jer naravno da smo morali smočiti noge i napraviti đir po plitkom dijelu. Mali se hrabro držao bar pet minuta unutra. More je toliko bistro da se vidi i potopljeni brod u uvali iz 1944., što je dodatna avantura. 

Ako dolazite ljeti probajte turistički brod

Do uvale je moguće doći i turističkim brodom iz Jablanca, ali to nas nije zanimalo pa cijene nismo provjeravali. Na stranicama PP Velebit piše da su ture brodom oko 10 – 20 eura. Ljeti se u uvali može i kupati, ako ste hrabri jer voda je dosta hladna. 

Kako je Zavratnica dio PP Velebit, ulaz se plaća (od ožujka do listopada). Za grupe 4 eura po osobi, pojedince 5, a djeca do 7 godina su free. Karte se mogu kupiti na sred staze iz Jablanca do Zavratnice. 

zavratnica-lika

U samoj uvali postoji objekt s toaletom, imaju klupčice za odmor i užinu, ali nigdje kante za otpad na cijeloj stazi. Vodite računa da se nalazite u Parku prirode koji je divan, ponesite neku vrećicu i odnesite svoje smeće sa sobom.

Planine i tirkizno more stvaraju neki spokoj, a šetnja do same uvale je iznimno ugodna. Bilo nam je jako žao što nije toplije, kupanac na ovakvom mjestu mora biti nešto posebno. Ne preostaje nam ništa drugo nego vratiti se u sred ljeta s badićima. 

Pećinski park Grabovača 

Pećinski park Grabovača je jedinstven po tome što je jedini pećinski park u Europi. Nalazi se 2 kilometra od Perušića, i zaista cijeli dan možete provesti tamo. Putujete li autocestom, obavezno se skinite na izlazu Perušić. Ako imate djecu ovo je ujedno sadržaj prikladan i za njih. Pećinski park se sastoji od 6 špilja i jedne jame

Od tih 6 špilja najveća i najpoznatija te udaljena od parkinga oko 750 metara špilja je Samograd. Posjet špilji je moguć samo uz pratnju vodiča, a cijene karata i raspored tura možete pronaći na web stranici Grabovače. Samograd se sastoji od 4 dvorane, dugačka je 345 metara a visoka i do 30 metara. Fun fact, unutra ćete proći oko 475 stepenica.

Dodatni fun fact, u špilji su održali koncert operna diva Radojka Šverko i grupa Vatra, što dovoljno govori o akustici i veličini. Špilja je osvijetljena, i sama po sebi predivna. Ne zaboravite prikladnu obuću i odjeću, jer je u špilji tijekom cijele godine temperatura oko 8 stupnjeva. Mi smo s klincem od 4 godine prošli sve dvorane, vodiče ne možemo toliko nahvaliti koliko su bili dobri… a Aron je dobio i priču o vilama iz špilje što će sigurno zapamtiti. 

Poučna staza „Čovjek i krš“

U pećinskom parku osim špilja bitno je spomenuti i poučnu stazu „Čovjek i krš“ koja vodi do predivnog vidikovca Ploče gdje imate savršen pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje i planinu Velebit. Vidikovac se nalazi na 750 metara nadmorske visine, a sama staza do vidikovca je duga oko 3.5 kilometra i za nju će vam trebati oko 2 sata. Dio staze je i prečac do vidikovca  koji je dugačak kilometar i pol te će vas do vidikovca dovesti kroz 45 minuta, kraća staza je malo strmija, ali nije preteška.

Za klince je preporučljivija prva staza, iako duža, s njom prođete pokraj 3 špilje i jame u kojima je ulaz zabranjen, ali su impresivne za pogledati. Osim staze „Čovjek i krš“ u blizini špilje Samograd izdvojila bih još i poučne staze: „Flora“ dugačku 1.3 kilometra, „Faunu“ dugačka 700 metara te stazu „Tragovima Mirka Maleza“ dugačku 2 kilometra. U jednom danu možete ih proći sve ali i ne morate, naravno, ovisno o tempu koji si zadate. 

Perušićani su se jako potrudili oko Grabovače, tako da dio dana svakako ostavite i za botanički vrt, dječje igralište, te pravu pravcatu repliku hobitske kućice koja se nalazi uz botanički vrt. Na istom mjestu možete popiti piće uz impresivan pogled na Perušić koji se smjestio između ostataka stare turske kule i gotičke crkve Sv. Križa što dovoljno priča o burnoj povijesti ovog ličkog mjesta. 

Grabovaču nipošto nemojte zaobići. Prigodne manifestacije se organiziraju kroz cijelu godinu. Mi smo bili na Zekofestu gdje su najmlađi išli u potragu za jajima. Ljeti ekipa iz Grabovače organizira i ljetni festival što su mještani proglasili ličkim Woodstockom

Skrivena lokacija Ćojluk

Dodatno, dio parka Grabovača je i izletište na kanjonu rijeke Like. Tu možete roštiljati, napraviti piknik, zaigrati paintball. Zanimljivost oko ovog izletišta je i ta što ćete vjerojatno trebati pomoć mještana da ga pronađete, pošto je dugo godina to bila skrivena lokacija za koju su samo mještani znali. Jedan pogled na kanjon otkrit će vam i zašto su to toliko dugo ljubomorno čuvali. Lokacija je poznata pod imenom Ćojluk, i to je dobro zapamtiti jer će taj naziv prepoznati svi Perušićani. Ako se već nađete u ovom kraju, šteta bi bila to propustiti. 

Sigurna sam da ću vam pisati još o ličkim atrakcijama, ali za sada završavam s #staniulici i probaj se oduprijeti tome da budeš #ostaniulici, kao mi. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Hrvatske željeznice putnički prijevoz (HŽPP): Potiče povoljno putovanje vlakom

Putovanja

Obiteljski vikend izlet u Hercegovinu: Vodič za 5 atrakcija kraj Ljubuškog

Putovanja

Ovaj hrvatski otok postaje europski raj za ljubitelje aktivnog turizma

Putovanja