Search
Close this search box.

Lika je lik: Što i kako u Lici?

Putovanja

ajme_portal_post

Sve više putnika odlučuju se posjetiti Liku, bilo za produženi vikend ili kao prolaznu destinaciju. Zašto i ne bi? Lika je lik. U Lici se nalaze čak tri nacionalna parka, jedinstvene špilje, divna izletišta, kao i mnoštvo rekreacijskih ruta i avanturističkih sadržaja.

U ovom članku donosimo vam pregled nekih, a možda i većinu, značajnih atrakcija i aktivnosti koje možete doživjeti u Lici.

Nacionalni park Plitvička jezera 

Moramo započeti s Nacionalnim parkom Plitvička jezera. Najstariji i najveći nacionalni park Hrvatske te jedan od najljepših parkova Europe poznat je po svojih 16 jezera, slapovima, kanjonima i potocima. 

Nacionalni park podijeljen na Gornja i Donja jezera. Ulaz 1 je najbliži Donjim jezerima, Ulaz 2 je nešto bliži Gornjim jezerima. Najpoznatiji je Veliki slap. Ako ne želite previše istraživati Plitvice već samo vidjeti Veliki slap, najbolje je parkirati na Ulazu 1, gdje rutom A dolazite izravno  do njega. 

U blizini je Šupljara podzemna špilja, remek-djelo prirode. Vodite računa da je većinu godine skliska, stoga budite oprezni. Blizu jezera Gradinsko nalazi se niz spektakularnih slapova, dok je Jezero Kozjak najveće jezero u parku. 

Postoje neka mjesta gdje možete kupiti hranu i piće, ali ako želite uštediti na budžetu ponesite svoju hranu sa sobom. Možete organizirati dobar piknik s nevjerojatnim pogledom na jezera!

Više detalja o cijenama i rutama možete pronaći u članku – OVDJE.

Čarobno mjesto Rastoke

Rastoke se često nazivaju malom sestrom Plitvičkih jezera, ali one su puno više od toga. To je mjesto gdje Slunjčica teče u Koranu kroz kaskade koje stvaraju slapove različitih veličina – čarobno, zar ne? 

Starim drvenim mostovima preko živopisnih vodenih tokova ulazi se u Etno selo. Etno selo samo po sebi nije veliko, ali je mjesto u kojem se možete izgubiti dok istražujete tradicionalne drvene vodenice koje su nekad služile za mljevenje žita i proizvodnju energije. Imaju konobu, mlin, tekstilnu kuću, muzej, ribnjak i livadu s totemom u sredini. Nedavno je napravljena i nova šetnica, za one koji su bili davno, evo razlog više zašto Rastoke posjetit opet.

Slapovi u Rastokama nazvani su po vlasnicima mlina, a najpoznatiji su Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Nemojte zaobići ni skrivenu špilju ispod vodopada, čak i pod cijenu da vas malo osvježi.

Rezrevirajte stol u lokalnim restoranima i kušajte tradicionalna jela poput svježe ribe iz rijeke ili domaćih specijaliteta pripremljenih na tradicionalan način.

Ako tražite smještaj nedaleko od prekrasnih Rastoka u netaknutoj šumi nalazi se Tree Elements resort o kojem smo već pisali (LINK).

tree-elements-rastoke

Ranch Dolina jelena

U blizini Plitvičkih jezera na oko 15 hektara nalazi se Ranch Dolina jelena. Smješten je u blizini Drežnik Grada, obrambene utvrde iz 12. stoljeća, što možete također posjetiti dok ste u blizini. Na ranču možete doživjeti jedinstvenu turu gdje se životinje, uključujući jelene lopatare, konje i crne svinje, slobodno šeću oko vas. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 15 € po osobi, dok djeca od 7 do 15 godina plaćaju 10 €, a djeca mlađa od 8 godina imaju besplatan ulaz. Ulaznica uključuje hranu kojom hranite životinje na ranču te osvježenje nakon vođene ture.

Važno je napomenuti da ulaznicu možete platiti isključivo gotovinom i da je potrebno najaviti dolazak, pogotovo vikendom, nekoliko dana unaprijed. Provjerite s osobljem na ranču u kojem terminu je manja gužva kako biste u potpunosti uživali u iskustvu s životinjama i vodičem.

Konjički Ranch Terra

Ranch Terra je obiteljska farma gdje, uz pratnju iskusnih vodiča, možete uživati u nezaboravnom iskustvu jahanja dok istražujete slikovite staze i prirodne ljepote područja Plitvičkih jezera. Vodiči na farmi su ljubazni i stručni te će vam rado podijeliti zanimljivosti o okolnom području i životinjama.

Ova aktivnost je idealna za obitelji, parove i sve ljubitelje prirode koji žele doživjeti Plitvička jezera na jedinstven način, daleko od uobičajenih turističkih ruta. Jahanje kroz ovo prekrasno područje pružit će vam nezaboravne trenutke i omogućiti vam da se povežete s prirodom na dublji način. 

Baračeve špilje

Baračeve špilje su prirodni fenomen smješten u blizini Rakovice. Ove špilje su jedne od najzanimljivijih i najljepših špilja u regiji. Bogate su različitim vrstama stalaktita i stalagmita, a posjetitelji mogu istražiti razne dvorane i prolaze te se diviti jedinstvenim oblicima kamenja koje je stvorila dugotrajna djelovanja vode i kamenog materijala.

Tijekom vođene ture kroz Baračeve špilje, stručni vodiči dijele zanimljive informacije o geologiji, povijesti i biologiji ovog podzemnog svijeta. Trajanje obilaska je 45 do 60 minuta. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 16 € po osobi, dok djeca od 4 do 18 godina plaćaju 8 €, a djeca mlađa od 4 godina imaju besplatan ulaz.

Poučne staze u okolici špilja su besplatne. Staze imaju nazive po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na tom području – vuku, risu i medvjedu. Najduža staza je medvjeđa, koja traje 3 sata i vodi do vidikovca.

Željava airbase 

Željava airbase, poznata i kao “Objekt 505“, bila je impresivna vojna baza Jugoslavenske narodne armije u Hrvatskoj. Ova baza, koja se nalazila pod zemljom, jedan je od najskupljih vojnih objekata u vrijeme bivše Jugoslavije.

Baza Željava je bila iznimno dobro zaštićena i opremljena. Imala je pet betonskih pista, ogromne hangare i kompleksne sustave tunela koji su mogli smjestiti više od 120 zrakoplova, uključujući borbene avione i helikoptere. Osim toga, baza je imala kompletnu infrastrukturu za rad i život osoblja, uključujući spavaonice, kuhinje i druge potrebne prostorije.

Takva infrastruktura izazivala je razna nagađanja i teorije zavjere. Postojala je čak i priča da je Josip Broz Tito koristio ovu bazu za razvoj tajnih projekata, uključujući navodni svemirski program, iako su takve tvrdnje kasnije opovrgnute.

Danas, na ovoj lokaciji (LINK) možete istražiti samo vanjske dijelove baze, uglavnom ruševne, kao i avion kojeg su ostavili na cesti. Možete se i provozati zaraslom pistom, samo pazite da isključite roaming podatkovni promet jer je na samoj granici s BiH.

Što obići u Gackoj dolini?

Jeste li znali da je rijeka Gacka najčišća je rijeka u Europi? Na nekoliko lokacija uz rijeku možete šetati cvjetnim livadama, voziti bicikl nepreglednim pašnjacima i gustim šumama ili veslati kajakom među vodenim pticama. Postoje i predviđena mjesta za piknik na kojima možete zastati, okrijepiti se i na trenutak ili dva uživati u prekrasnoj prirodi. Jednu od tih lokacija možete pronaći ovdje -> LINK.

Gacka je poznata i po svojim prozirnim kajacima koje možete iznajmiti u agenciji Velebit Aktivnosti.

Majerovo Vrilo

U Gackoj dolini nalaze se tri najveća izvora, odnosno vrila – Majerovo, Tonković i Klanac vrilo. Ako imate vremena stavite na popis sva tri, za obilazak svakog dovoljna su vam sat, dva.

Majerovo Vrilo je popularno odredište za izlete i rekreaciju, pogotovo u toplijim mjesecima kada je okolina puna cvijeća i zelenila. Ovdje (LINK) možete doživjeti autentičnu ličku atmosferu, uživajući u ljepoti koju pruža priroda i otkrivajući povijesne elemente koji čine ovo područje posebnim.

U najpoznatijem Majerovom vrilu možete prošetati uz stare mlinice, doživjeti proces proizvodnje i kupiti svježe mljeveno domaće brašno. Osim rustikalnog doživljaja i bogate prirode ovdje se može i dobro pojesti. Koji god restoran ili OPG u okolici odaberete za okrijepu, rezervirajte unaprijed

Na putu prema Majerovom vrilu, uz cestu, nalazi se Zračno pristanište Otočac. Aerodrom, atraktivan zbog tri aviona koja se nalaze na ulazu. Točnu Google maps lokaciju možete otvoriti OVDJE.

Ako se odlučite posjetiti Zračno pristanište Otočac radi fotografiranja ili obilaska, važno je poštovati ograničenja i njegovu povijest, ali i voditi računa o vašoj sigurnosti.

Kanjon Like

U Ćojluku, Perušićkom (ne onom kod Udbine) nalazi se savršena lokacija za piknik s pogledom na rijeku i kanjon Like koji oduzima dah. Ako niste ponijeli svoju dekicu za piknik ili hammok, ne brinite, tamo ćete pronaći atraktivne ležaljke, kao i uređeno mjesto za roštilj.

Također, Pećinski park Grabovača (LINK) obogatio je ovo mjesto za novi turistički sadržaj – Paintball

Čini mi se da je ovo mjesto najbolje čuvana lička tajna, ali mi znamo upute i imamo Google maps lokaciju (link). Na kraju puta, dijelom se vozi zemljanom stazom. Pratite upute za selo Kaluđerovac i pitajte lokalce za Ćojluk ako se izgubite.

Inače, u selu Kaluđerovac možete rezervirati splav “Lika Adventure” i ploviti kanjonom rijeke Like, od Kaluđerovca do jezera Kruščica. Inače, akumulacijsko jezero Kruščica dobilo je ime po selu koje je potopljeno da bi se voda iskoristila za dobivanje električne energije u hidroelektrani Senj. Za ljetnih mjeseci u vrijeme niskog vodostaja ponekad se mogu vidjeti ostaci nekadašnjeg života.

Memorijalni centar Nikola Tesla 

Memorijalni centar Nikola Tesla smješten je u selu Smiljanu, blizu grada Gospića. Ovaj centar posvećen je životu i radu slavnog izumitelja Nikole Tesle, čiji su roditelji također rođeni u Smiljanu. Cijena ulaznice za odrasle osobe je 10 €, djecu stariju od 7 godina 6 €, a obiteljska ulaznica (s najviše 2 odrasle osobe) iznosi 15€.

U centru se nalazi Teslina rodna kuća, Parohijska crkva, Teslina ispitna stanica, Multimedijski centar, igralište za djecu i spomenik Nikoli Tesli.

U prizemlju Tesline rodne kuće pronaći ćete povijesni pregled Teslinog života, dok je na prvom katu interaktivni dio s njegovim izumima. Definitivno najbolji dio centra je interaktivni dio u kojem uživaju i odrasli i djeca. Također, u ispitnoj stanici možete doživiti bežični prijenos energije. 

Grad Gospić

Gospić ima bogatu povijest i kulturnu baštinu, koju možete otkriti u Muzeju Like. Nemojte zaobić ni Katedralu Navještenja Blažene Djevice Marije, ali za obe lokacije provjerite radno vrijeme prije polaska.

Razglednica Grada – Murkovića mlin na Novčici, uvijek je otvoren, a ako imate sreće i divlje patke nagraditi će vas svojom prisutnošću.

U okolici Gospića nalaze se i dvije park šume, Jasikovac i Vujnovića brdo, idealne za šetnje i uživanje u prirodi. 

Ranch Vel’ki Mlin

Krenete li u ovom smjeru Google maps će vas voditi na nepostojeću cestu. Vozit ćete se zemljanom cestom pa asfaltiranom pa opet zemljanom i nećete biti sigurni idete li u pravom smjeru. Postoje putokazi na cesti pa pratite dijelom Google maps (link), dijelom znakove, a najviše vaš unutarnji kompas.

Ranč Vel’ki Mlin broji oko 20 konja, a obitelj Grgurić stoji na raspolaganju svima koji žele jahati u rekreativne svrhe. Prije posjeta, obavezno nazovite kako biste osigurali svoje mjesto i vrijeme za jahanje.

Kuterevo utočište za medvjede

U Kuterevu nalazi se utočište za medvjediće koji su nesretnim slučajem ili uslijed krivolova odvojeni od majke u dobi kad su premaleni za samostalan život. Utočište održavaju i vode volonteri, a moguće ga je posjetiti tijekom proljeća, ljeta i jeseni.

Posjetitelji imaju priliku doživjeti medvjede na jedinstven način, promatrajući ih kako se oporavljaju i prilagođavaju novom životu. Uz to, u Kuterevu se organiziraju edukativni programi o medvjedima i njihovom očuvanju u divljini.

Ulaz je besplatan, ali vodite računa da se Utočište većim dijelom financira dobrovoljnim prilozima posjetitelja pa, ako ste već uživali u posjeti, ostavite koji euro.

Pećinski park Grabovača

Jedini pećinski park u Hrvatskoj sastoji se od čak šest špilja i jedne jame te nudi i edukativne programe. Naša Ivana je posjetila park, a više o tome pročitajte OVDJE.

Uz sve navedene atrakcije, u Lici možete posjetiti i sedamdeset metara dugi Kosinjski kameni most, Nacionalni park Sjeverni Velebit gdje su uređene planinarske staze i velebitski botanički vrt sa 500 biljnih vrsta, a u takve pothvate najbolje se upustiti od ranog proljeća do kasne jeseni.

Jel vam sad jasno zašto je Lika lik? Lika pruža raznolik doživljaj za sve ljubitelje prirode, povijesti i aktivnog odmora. Ovdje se možete opustiti u netaknutoj prirodi, istražiti bogatu povijest ili iskusiti aktivne avanture. Ne znam što još čekate?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Hrvatske željeznice putnički prijevoz (HŽPP): Potiče povoljno putovanje vlakom

Putovanja

Obiteljski vikend izlet u Hercegovinu: Vodič za 5 atrakcija kraj Ljubuškog

Putovanja

Ovaj hrvatski otok postaje europski raj za ljubitelje aktivnog turizma

Putovanja