Search
Close this search box.

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living

ajme_portal_post

Stiglo je proljeće, a s njim i vrijeme za osvježenje balkona

Prva pretpostavka je da imate balkon koji nije, u nedostatku kvadrata, pretvoren u dodatnu sobu.

Uređenje malog balkona može biti izazovno, posebno kada imate ograničen budžet. Ipak, postoji niz jednostavnih načina da pretvorite svoj balkon u minijaturnu oazu za opuštanje bez potrebe za velikim ulaganjima. Nažalost, ovaj dio stana često ostaje neuređen i zadnji je prostor na kojeg će većina ljudi potrošiti novac. 

Donosimo vam 7 jednostavnih rješenja kako urediti balkon uz minimalan budžet i sa stvarima koje vjerojatno imate u kući.

Naravno, ako ne kupujete nove predmete to najčešće znači da trebate zavrnuti rukave i napraviti pokoji DIY.

Planiranje izgleda

  Za početak trebate isplanirati svoj vanjski prostor sukladno vlastitim životnim navikama. Vrlo je važno koliko vremena planirate provoditi na balkonu. Jeste li onaj sretnik koji ujutro može u miru piti kavu na balkonu? Ili ste sretnik koji navečer s društvom ispija koktele i/ili igra jamb. Životne navike svakog pojedinca su različite pa su tako različite i potrebe uređenja balkona. 

  Ako će balkon služiti samo za vaše ispijanje kave potrebno je investirati u samo jednu stolicu, fotelju ili ležaljku. Za one koji žele pozvati društvo, investicija definitivno treba ići u smjeru garniture za sjedenje ili klupe. 

  Vaš plan treba uvažiti i prostor kojim raspolažete, dimenzije i oblik balkona. Definitivno trebate imati na umu i budžet. Najčešće veliki komadi namještaja i mali balkonski prostori nisu dobra kombinacija. Ipak, postoje iznimke. Primjerice u slučaju da ih već posjedujete i ne želite dodatno investirati u novi namještaj. 

  Odličan izbor za skučene prostore je sklopivi namještaj. Takvim odabirom osiguravate veću funkcionalnost i prohodnost balkona. Također, uz pomoć malo alata vaša ograda može postati šank ili stol, čime ste proširili svoj životni prostor na balkonu. 

  Ako je moguće, obojite balkon. Tako ćete mu udahnuti novi stil. Ovo je jednostavan korak koji će uvelike utjecati na promjenu izgleda vaše nove oaze. 

  Dodajte sjedeće garniture

  Sjedeće garniture mogu biti skupa investicija, ali postoje načini da se dobije funkcionalan prostor za sjedenje bez prevelikog troška. Na primjer, možete koristiti palete ili drvene kutije da izradite svoje sjedeće garniture. Ovakva garnitura vam u tom slučaju može služiti i kao skladišni prostor za odlaganje balkonskih predmeta ispod klupe. Za istu svrhu vam može poslužiti i ležaljka ispod koje imate dovoljno prostora za odlaganje, ali i za ono najbitnije, odmaranje i druženje. 

   Ako ne želite sami izrađivati namještaj, možete potražiti rabljene komade koji će odgovarati vašem balkonu.Vrlo je važno koliko je balkon zaklonjen i izložen vremenskim uvjetima, jer prema tome, po potrebi, birate namještaj otporan na kišu, sunce, led…

  Vodite naravno računa i da namještaj ne bude predimenzioniran. 

  Preveliki komadi mogu ometati kretanje i boravak na balkonu te djelovati jako nezgrapno. U prethodnom planiranju ste već mogli definirati kakav vam zapravo namještaj treba kako bi bio u skladu s vašim potrebama. 

  No i onaj namještaj koji već posjedujete je zapravo savršen namještaj za vaš balkon, stoga sve ostale detalje možete prilagoditi upravo toj velikoj stavki.

  Odabir biljaka

  Biljke čine veliku razliku u bilo kojem prostoru. Na balkonu možete postaviti lončanice s cvijećem, začinskim biljem ili malim voćkama kao što su limuni, klementine ili mandarine. 

  Sigurni smo da ima mnogo “ubojica biljaka” pa je ovo zaista nezahvalan zadatak. Također, ako imate i južni balkon koji je izložen stalnom suncu, onda će taj vaš balkon vrlo vjerojatno ubiti biljke umjesto vas. Da se ne bi dogodilo još jedno “Ajme meni ubili smo biljke” svakako savjetujemo sadnju sukulenata i kaktusića koji će vašem balkonu dodati zelenu boju bez pretjerane brige i straha. Nije loša opcija i umjetno cvijeće za one najveće radoholičare koji žele imati divan balkon s minimalnim održavanjem.  

  Ako ste iskusni u sadnji zelenila onda za sebe možete napraviti divnu zelenu oazu, prepunu biljaka. Možete koristiti dijelove starih paleta na koje ćete objesiti svoje biljke. Time ćete postići efekt vertikalnog vrta i maksimalno iskoristiti svoj vanjski životni prostor. Iskoristite stare stolčiće ili stoliće na koje ćete poslagati lončarice.

  Svojim biljkama možete stvoriti i prirodni zaklon od znatiželjnih očiju susjeda postavljanjem biljke penjačice. Također, uvijek postoji opcija klasičnog postavljanja visećih tegli s vanjske strane ograde balkona. 

  Svima nam se dogodilo da imamo pregršt starih tegli za cvijeće koje su svaka svoje boje jer smo ih dobili ili kupili za različite potrebe. Sve te različite tegle možete estetski uskladiti tako što ćete ih obojati ili dekorirati u istom tonu.  

  Koristite tepih

  Tepih će dodati boju i teksturu vašem balkonu. Također će stvoriti dojam većeg prostora, što je posebno korisno ako imate vrlo malo mjesta. Tepih možete kupiti po pristupačnim cijenama u većini prodavaonica namještaja ili možete potražiti rabljene tepihe koji bi bili idealni za vaš balkon. Ako ste pri preuređenju stana planirali baciti stari tepih, slobodno ga iskoristite za balkon. 

  Postavite ukrasne jastuke

  Boju i teksturu balkonu, osim tepisima, možete dodati i ukrasnim jastucima.  Možete ih kupiti po pristupačnim cijenama u većini trgovina ili online. Ako imate neku jastučnicu viška, koja je divna, ali se ne uklapa više u dnevni boravak, sada je vrijeme da opet vidi svjetlo dana na vašem novom balkonu. 

  Dodajte rasvjetu

  Rasvjeta stvara romantičnu atmosferu na balkonu. Možete postaviti nekoliko malih solarnih svjetiljki ili koristiti lampe na baterije (naš savjet je da koristite one punjive). Ako želite nešto posebnije, onda možete postaviti lanterne ili svijeće različitih dimenzija čija igra svjetla i sjena daje poseban štih.

  Koristite zavjese

  Zavjese mogu osigurati privatnost i učiniti vaš balkon ugodnijim mjestom za opuštanje. Možete kupiti gotove,napraviti vlastite 

  ili iskoristiti stare zavjese. Prilagodite ih prostoru kako vama najviše odgovara. Ako vam se njihova boja ne sviđa obojite ili posprejajte ih. Nek vam zavjese budu vanjsko slikarsko platno. Staru bijelu prozračnu zavjesu iskoristite kako bi svom balkonu dodali dozu romantičnosti. 

  Balkon, terasa ili veranda bi zaista trebali biti važan prostor u vašim životima, jer su to mjesta za opuštanje koje je svima prijeko potrebno zbog tempa života. Uz pametan plan i malo ili ništa ulaganja možete dobiti oazu mira prilagođenu vama i vašim potrebama. 

  A kada opet dođu zimski dani, ne zaboravite na ovaj balkonski tekst.

  Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
  logo_green

  NAJNOVIJI ČLANCI

  Uskrsne DIY dekoracije – Inspiracija Instagram kreativki

  Uradi sam

  Naučile smo izraditi uskrsni vijenac: Radionica by Lalisia decor

  Događanja

  U ribolov s tatom – Zašto je ovo odlična aktivnost?

  Slow living