Search
Close this search box.

Trikovi za uređenje interijera: kako dobiti više prostora?

Uradi sam

ajme_portal_post

Primjer iz prakse: stan od 50m2 u Drnišu

U svijetu uređenja interijera, ponekad je potrebno razmišljati izvan ustaljenih normi kako biste postigli maksimalnu iskoristivost prostora i stvorili jedinstvene detalje koji će činiti vaš dom prepoznatljivim. Razgovarali smo s Nikom Tudor, diplomiranom arhitekticom i dizajnericom interijera, koja nam je otkrila nekoliko trikova koje koristi u svojim projektima. Za praktični primjer pametnog korištenja prostora pokazala nam je stan od 50m2 u Drnišu.

– Prije svega bitno je prepoznati karakteristike prostora. Ovaj stan u Drnišu imao je duguljasti oblik i ulaz na sredini stana. Kako bi se izbjeglo stvaranje hodnika u centralnom dijelu gdje je i ulaz u stan, smještena je zajednička prostorija kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka iz koje se onda direktno ulazi u dvije bračne sobe. Također, uz dvije spavaće sobe, bilo je potrebno osmisliti i dvije kupaonice. – počinje s pričom Nika.

NIKA-tudor-drnis

Trikovi za više mjesta u kupaonici

Jedan od neobičnih, ali izuzetno praktičnih poteza sa stanom u Drnišu bilo je premještaj tuša direktno u sobu umjesto u kupaonicu. 

– To je bila želja investitora, koji je takav pristup smatrao atraktivnijim i jako sam mu zahvalna na toj ideji. Ovaj potez omogućio je drugačiji raspored unutar same kupaonice i njeno sužavanje za oko 40ak cm u odnosu na standardni sistem kupaonice. To je značajno povećalo iskoristivost cijelog stana, a kako je cijeli stan prekriven pločicama i podnim grijanjem, održavanje takvog koncepta danas nije problem. – naglašava Nika.

U jednu kupaonicu ulazi se iz centralnog prostora kako bi bila dostupna i eventualnim gostima. Za maksimalnu iskoristivost prostora, iznad ugradbenog vodokotlića smješten je ormar s policama za pohranu kozmetike. 

NIKA-tudor-drnis

– Kupaonska baza za umivaonik se proteže duž cijelog wc-a. Trik koji volim iskoristiti je da u njoj je odmah integriram košaru za rublje. Ispod pulta je smještena i perilica te u nastavku umivaonik ispod kojeg su police za higijenske potrepštine. Ovakva organizacija omogućava i smještanje velikog ogledala što odmah daje suvremeniji izgled samog wc-a i vizualno proširuje cijelu kupaonicu. – bez zadrške svoje trikove dijeli s nama Nika.  

Trik za prostor za tuširanje

Prostor za tuširanje najpovoljnije i najefektnije je organizirati kao walk in. Tada se za zaštitu od prskanja koristi jednostavan stakleni paravan. 

– Za razliku od nekadašnjih zavjesa, plastičnih paravana ili neprovidnih zidanih pregrada, stakleni čini prostor većim i ljepšim. Voda otječe u linearni sifon u koji je moguće ugraditi pločice pa je jedva primjetan. Ako zbog spoja na glavni odvod nije moguće koristiti samo pločice i sifon, danas postoji veći broj kadica visine cca 3-4cm od lijevanog mramora koje su odlične za održavanje, čvrste pod nogom, a i mogu se krojiti po mjeri. – nastavlja Nika.

Walk-in sistem je i najpovoljniji način izvedbe prostora za tuširanje, ali nije ga moguće primijeniti u svim dimenzijama tuša zbog prskanja. Tuš kabine su nešto skuplje od walk-in sistema, ali ako se radi o prostoru za tuširanje užem od 130cm, preporuka je imati vrata.

NIKA-tudor-drnis

Namještaj po mjeri za maksimalnu iskoristivost

Namještaj po mjeri može biti ključna komponenta u stvaranju prostora koji ne samo da odražava funkcionalnost, već i jedinstven karakter. Uz kreativnu prilagodbu i pažljivo planiranje, ovakav pristup može promijeniti doživljaj u cijelom stanu.

– U dogovoru s investitorom u Drnišu, punoća, toplina i maksimalna iskorištenost prostora postignuti su kroz namještaj po mjeri. Svaki komad namještaja prilagođen je dimenzijama prostora, što je rezultiralo funkcionalnim, ali i estetski privlačnim interijerom. U jednoj od soba, stavili smo otvoreni tip ormara. Ovakav ormar zauzima 20-ak cm manje dubine od klasičnog ormara širine 60 cm, čime se postiže ušteda prostora. – kaže Nika.

U kuhinji, elementi namještaja po mjeri inače mogu uključivati ​​visoke ormare s integriranim aparatima, praktične ladice za pribor ili pull-out organizatore za posuđe. Generalno, zidni sustavi za odlaganje pružaju kombinaciju polica, ladica i ormarića za pohranu knjiga, dekorativnih elemenata i tehničke opreme. Ako radite od kuće, prilagođeni radni stol, police, integrirane utičnice i organizatori kabela mogu dodatno unaprijediti funkcionalnost radnog prostora.

NIKA-tudor-drnis

– Namještaj izrađen po mjeri je zaista idealan izbor. Međutim, u trenutnoj situaciji kada se suočavamo s poskupljenjima svugdje, jedno od korisnih rješenja za uštedu novca je upotreba gotovog namještaja. U tom slučaju, prije postavljanja zidova odabire se i namješta. Iako ne bude sve idealno kao kod izrade po mjeri, može se postići osjećaj fluidnosti i skladnosti u prostoru. – savjetuje Nika.

Zašto investirati u dizajnera interijera?

U današnje vrijeme, mnogi ljudi pokušavaju sami biti svoj dizajner interijera, ali hoće li to biti jednako dobro? Bez dizajnera, vaš prostor može biti dobar, ali isto tako može završiti kao hrpa “ok elemenata” koji su mogli izgledati ili biti smješteni bolje. Dizajneri su ti koji čine razliku između običnog i iznimnog. Oni su kao kreativni čarobnjaci koji dodaju “wow” faktor prostoru, a uz to vam ponude nekoliko 3D vizualizacija da stvarno vidite kako to izgleda u prostoru. Dodatno, dizajner donosi vrijednost prostoru autentičnim detaljima, bojama i idejama koje učine prostor živopisnim i posebnim.

NIKA-tudor-drnis

Danas su troškovi izvođenja radova izuzetno visoki, zbog čega se investiranje u usluge projektanta i dizajnera isplati iz više razloga. Zahvaljujući organiziranim i preciznim nacrtima, majstori, koji su obično skuplji, mogu efikasno obaviti svoj posao na gradilištu. Time se izbjegava plaćanje majstora za vrijeme u kojem ne rade ništa i čekaju vas da donesete odluke ili dodatne upute, čime se smanjuju troškovi i vrijeme gradnje.

– Projektant može osigurati optimalno korištenje prostora, čime se smanjuje potreba za dodatnim ispravcima i nepotrebnim troškovima. Također, detaljno planiranje omogućuje postavljanje namještaja i instalacija na način koji maksimalno iskorištava prostor, čime se stvara osjećaj prostranosti i funkcionalnosti. Međutim, i inovacija i kreativnost igraju ključnu ulogu u stvaranju funkcionalnih, ali istovremeno estetski privlačnih interijera. Zato svaki projekt sadrži moj autorski logo. – zaključila je Nika.

Uz sve navedeno, ne zaboravite da korištenjem realističnih vizualizacija i detaljnog planiranja prije početka radova, imate i jasnu predodžbu o tome kako će izgledati konačni rezultat. To vam omogućuje da uložite novac u nešto što zaista želite, u što vjerujete i što vam se sviđa. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Uradi sam(a): Buket koji možeš pojesti

Uradi sam

Mislite da je vašoj kuhinjskoj dasci došao kraj?

Sve za kuću

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living