Search
Close this search box.

Homebrew pive: vodič za početnike

Lifestyle

ajme_portal_post

U svijetu gdje je raznolikost okusa postala sinonim za inovaciju, craft pive su postale ne samo piće, već prava revolucija koja je zaludila ljubitelje pive diljem svijeta. Od osvježavajućih IPA, preko punih Stouta pa do egzotičnih Soura, craft pive postavile su novi standard u pivskom svijetu. No, jeste li ikada poželjeli zaroniti dublje u tajne njihove proizvodnje i pokušati kreirati vlastite okuse kod kuće? Možda se pitate je li to isplativo ili je to složen i skup hobi? 

Ako ste ljubitelj piva i želite eksperimentirati s vlastitim receptima, kućno pivarstvo može biti izazovan, ali i izuzetno zadovoljavajući hobi. Uz malo znanja, entuzijazma i, naravno, pravih sastojaka, vaša kuhinja (ali bolje garaža) može postati prava malena pivovara. 

U proizvodnji piva, pivari često eksperimentiraju s različitim sastojcima kako bi stvorili širok spektar okusa. No, u ovom vodiču, fokusirat ćemo se samo na osnovne korake kako bi bio pristupačan za početnike. 

Nabavite opremu 

Prije nego krenete u proces kućnog pivarstva trebat će vam oprema. Neke stvari ćete možda pronaći kod kuće, za ostale pogledajte web stranicu BrewTaurus brewing system prozvođača.

Oprema za napravit pivo kod kuće uključuje:

1. Posudu za ukomljavanje

Ima nekoliko vsta ovih posuda, ali možete probati s posudom s lažnim dnom ili vreću. Posude za ukomljavanje s lažnim dnom često imaju sustav rupa, filtra ili crijeva koji omogućavaju filtriranje sladovine od ječma. Lažno dno pomaže u odvajanju čvrstih čestica od tekućine, sprječavajući ulazak ječma u sladovinu.

Alternativni pristup uključuje upotrebu vreće za ukomljavanje. Ječam se stavi u vreću, a zatim se ta vreća spušta u posudu s vodom. Nakon što ječam otpusti svoje šećere, vreća se podiže, a sladovina ostaje u posudi. Ovaj način ukomljavanja olakšava proces odvajanja ječma od sladovine. 

2. Lonac

Treba vam velik lonac, minimalno od 20 litara. Uzmite u obzir da će dio tekućine ispariti tijekom procesa, a dio će ostati i u fermentoru. Na primjer, ako krenemo s kuhanjem 20 litara sladovine, na kraju možemo očekivati oko 10 – 15 litara finalnog proizvoda.

3. Spremnik za zagrijavanje vode

Spremnik poznat i kao “Hot Liquor Tank” (HLT), igra ključnu ulogu u procesu kuhanja piva. Ako vam je prvo kuhanje i ne želite previše ulagati, za ovu svrhu može koristiti kuhinjski lonac. Posuda u koju ćete pretočiti zagrijanu vodu za ispiranje je nužna, s obzirom na to da će se u loncu zadržati talog. Čak vam i fermentor može poslužiti kao alternativa ako je otporan na više temperature.

4. Fermentor

Ova posuda koristi se za fermentaciju sladovine, gdje kvasac pretvara šećere u alkohol i CO2. Može biti od tvrde plastike, ali radije odaberite nehrđajući čelik. Najbitnije je kod fermentora da ima otvor koji se može otvoriti da bi se posuda oprala i dezinficirala te mali otvor u koji će doći vrenjača. 

5. Izvor topline

Pivari često koriste plin, električni grijač ili neki drugi izvor topline za kuhanje sladovine. Odaberite što vam je najjednostavnije i praktičnije. Finalni proizvod ne ovisi previše o ovom izvoru.

6. Hlađenje zavarene sladovine

Pivari koriste izmjenjivače topline ili hladila za brzo hlađenje zavarene sladovine prije dodavanja kvasca. Brzo hlađenje sladovine nakon kuhanja ključno je za uspješno pivo. Ovaj korak pomaže u sprječavanju kontaminacije, pomaže dobit bistru tekućinu i zadržava željene arome.

7. Mjerni instrumenti

Termometri i hidrometri koriste se za mjerenje temperature, gustoće i drugih važnih parametara tijekom procesa kuhanja i fermentacije. Također, pH metar, kontrolor temperature, mjerni instrumenti za količinu dodanog hmelja i sl. koriste se za preciznu kontrolu procesa proizvodnje.

8. Boce ili bačve za punjenje

Oprema za pakiranje piva, uključujući boce, kegove ili bačve, ovisno o tome kako planirate pohranjivati i posluživati svoje pivo. Raspitajte se koja je opcija najbolja za vaše pivo prije nego krenete u kupnju.

9. Crijevo, čistači i ostali pribor

Razna crijeva, čistači i drugi pribor koriste se za prijenos tekućina, čišćenje opreme i druge zadatke.

Osnovni sastojci za proizvodnju pive kod kuće

Sve što vam je potrebno za proizvodnju piva kod kuće možete pronaći na specijaliziranim internet trgovinama, poput “Sve za pivo“. Međutim, da biste započeli s ovim hobijem, ključno je razumjeti potrebne osnovne sastojke. 

1. Voda

Voda je ključni sastojak piva. U procesu proizvodnje piva, voda se koristi u različitim fazama, uključujući ukomljavanje slada, ispiranje sladovine i  kuhanje sladovine s hmeljem. Obično se tretira na nekoliko načina kako bi se osiguralo da bude prikladna za specifične potrebe pivara. 

2. Ječmeni slad

Glavni izvor šećera u proizvodnji piva je ječmeni slad. On se podvrgava procesu ukomljavanja, gdje se zrna natope vodom kako bi se potaknulo klijanje, a zatim se proces prekida sušenjem. Ovaj proces proizvodi slad koji se koristi za izvlačenje fermentabilnih šećera tijekom proizvodnje piva.

3. Hmelj

Cvjetovi hmelja dodaju se u proces kuhanja sladovine kako bi pivo dobilo karakterističnu gorčinu i aromu. Hmelj također ima antimikrobna svojstva koja pomažu u očuvanju piva. Različite vrste hmelja mogu pridonijeti raznolikosti okusa, od citrusnih i cvjetnih do začinskih nota. 

4. Kvasac 

Ovaj mikroorganizam ključan je za proces fermentacije. Kvasac se dodaje sladovini kako bi pretvorio prisutne šećere u alkohol i CO2. Različite vrste kvasca doprinose različitim aromama i karakteristikama piva, od voćnih do začinskih i složenih profila okusa. Pivske kvasce također možete pronaći na stranici “Sve za pivo”. Za početnike predlaže se korištenje SafAle kvasca koji je neutralan i nema aroma.

Proces kuhanja pive

Pivari biraju vrstu slada, omjer slada i vode, te temperaturu ukomljavanja već u receptima kako bi postigli željeni profil slatkoće i tijela piva. Onda kreće proces kuhanja.

1. Ukomljavanje

Ukomljavanje određuje temeljni okus piva. On je ključan korak u procesu proizvodnje piva jer omogućava pretvaranje škroba iz slada u fermentabilne šećere. Temperatura ukomljavanja igra važnu ulogu u određivanju profila okusa i tijela piva. Za Pale Ale, koji obično ima izražene hmeljne arome i umjerenu tijelost, optimalna temperatura ukomljavanja obično se kreće između 65°C i 68°C. Nakon što postignete ciljanu temperaturu mljeveni slad iz recepta stavljate s tom ugrijanom vodom na sat vremena. Bitno je, kako god to izveli, da temperatura u tih sat vremena bude uvijek ista. 

Nakon sat vremena sladovinu iz posude za ukomljavanje procjedite u lonac za kuhanje, a paralelno u spremniku za zagrijavanje vode ugrijte vodu za ispiranje slada. 

2. Ispiranje sladovine

Ispravljanje sladovine radi uklanjanja preostalih šećera. Uobičajena temperatura ispiranja kreće se između 75°C i 78°C. Ovo se postiže dodavanjem tople vode kako bi se isprala preostala sladovina i dobila dodatna količina šećera. 

Kad smo svu sladovinu odvojili od ječma i stavili je na kuhanje čekamo da sladovina prokuha. 

3. Kuhanje 

U ovom koraku dodaje se hmelj kako bi se postigao balans okusa, gorčine i arome. Različite vrste hmelja, dodane u različitim fazama kuhanja, pridonose raznovrsnim aromama i mirisima, čime se postiže složenost okusa.

Kuhanje također sterilizira sladovinu. Obična praksa kod Pale Ale je da se kuha sat vremena. Što se hmelj više kuha daje na gorčini pive, a hmelj koji se doda na kraju kuhanja daje na aromi pive. Točno vrijeme i količina dodavanje hmelja uvijek je navedeno u receptu.

4. Hlađenje 

Temperatura hlađenja obično se usklađuje s temperaturom na kojoj želimo da kvasac započne fermentaciju.

5. Fermentacija

Nakon što ste sladovinu ohladili i prebacili je u fermentor, stavite kvasac. Pivari biraju specifične sojeve kvasca kako bi postigli željeni okus i aromu piva. Fermentacija može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o vrsti piva.

Za Pale Ale, početna temperatura fermentacije obično se kreće između 18°C  i 22°C, s optimalnim rasponom oko 20°C. Važno je napomenuti da različite vrste kvasca imaju svoje preferirane temperature, pa je preporučljivo pridržavati se preporuka proizvođača kvasca. Za vrijeme fementacije kvasac kako bude radio će dizati temperaturu vrenja. Sljedeća dva tjedna potrebno je i kontrolirati temperaturu fermentacije.  

Odaberite recept za svoje pivo

Postoji mnogo stilova piva, od svijetlog alea do tamnog portera. Odaberite recept koji odgovara vašem ukusu i iskustvu. Recepte obično možete skinuti na internetu ili pitati nekoga, tko je par koraka ispred vas, da vam ga napravi. Početnici mogu početi s jednostavnim receptom Pale Alea za oko 20 litara pive.

SMASH 2022 American Pale Ale (18 B):

Veličina serije: 37,85 L
Zapremina kuhanja: 47,65 L
Vrijeme kuhanja: 60 min
Volumen na kraju kuhanja: 43,37 L
Volumen završnog punjenja u boce: 35,02 L 

Napomena: Preporučljivo je pridržavati se preciznih mjera i sanitarnih uvjeta kako biste postigli najbolje rezultate.

Sastojci:
Slad: Vienna Malt
Hmelj: Idaho #7
Kvasac: SafBrew Ale 

Punjenje boca i uživanje

Kada je pivo gotovo s fermentacijom potrebno je odraditi proces karbonizacije. Pivari biraju između prirodne karbonizacije ili umjetnog dodavanja CO2, ovisno o željenom rezultatu. U kućnom pivarstvu, početnici koji nemaju mogućnost karbonizirati pivu u bačvi onda se karbonizira sa šećerom u bocama. 

Reciklirajte boce komercijalno kupljenog piva, po mogućnosti one s mehaničkim zatvaračem. Nakon što ih temeljito očistite od ostataka, uklonite naljepnice i sterilizirate ih, ove boce tako postaju idealna ambalaža za vaše domaće pivo. 

U svaku bocu s pivom stavite određenu gramažu šećera i nakon toga prelijte pivo u boce. Boca s pivom trebala bi ostati zatvorena i pohranjena na hladnom mjestu još 2 tjedana. To će omogućiti da pivo sazrije i razvije bogatiji okus.

Nakon zrenja, vaše domaće pivo je spremno za konzumaciju! Poslužite ga hladnog i uživajte u plodovima svog truda. Ako vam se dogodi da prvo kuhanje ne bude uspješno, zapamtite ključ je u ustrajnosti i strpljenju. Svaki majstor je prvo bio amater. Ne odustajte, nastavite kuhati, jer svaki novi pokušaj je korak bliže savršenoj čaši pive koja će osvojiti i vaše neprijatelje svojim bogatim okusom. 

Kada ste usavršili svoju pivu možete se okušati i prijaviti je na mnogobrojna lokalna, državna i svjetska natjecanja. Svake godine, u Splitu se organizira Međunarodno pivsko natjecanje SMASH. Na SMASH natjecanju sudionici kuhaju pivo s jednom vrstom ječma i jednom vrstom hmelja (single malt & single hop), po izboru organizatora, isključivo kod kuće. Ovo je natjecanje koje se može pohvaliti bogatim nagradama koje nisu uobičajene za pivska natjecanja. Zapratite ih jer uskoro će najaviti datume ovogodišnjeg održavanja, a prošle godine su sve prijave za natjecanje popunile odmah prvi dan.

Pivarstvo je izuzetno zabavan i kreativan hobi koji omogućuje izražavanje vašeg ukusa kroz stvaranje vlastitog piva. Dakle, hoćete li se pridružiti sve većem broju entuzijasta i krenuti u svoje pivarsko putovanje? 

Kako postati pivski sudac pročitajte na linku.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Specialty kava koju morate probati: D16 i Amokka pozivaju vas na nezaboravan event u Splitu!

Događanja

Kakve veze imaju krokodili i parfemi?

Lifestyle

Wabi-sabi: Umjetnost jednostavnosti koja očarava Instagram svijet

Lifestyle